2020-11-02 23:22:48
Φωτογραφία για O Βασιλείος Β΄ Πορφυρογέννητος στις τεράστιες νωπογραφίες της Αγίας Σοφίας του Κιέβου,
 O Βασιλείος Β΄ Πορφυρογέννητος απεικονίζεται δεξιά επάνω σε μία από τις τεράστιες νωπογραφίες της Αγίας Σοφίας του Κιέβου, 11ος αιώνας. Υποδέχεται τους απεσταλμένους του Βλαδίμηρου του Μεγάλου που ξεκίνησε τον εκχριστιανισμό των Ρως, στο Κάθισμα στον Ιππόδρομο. 

Κάτω δεξιά ο Βλαδίμηρος υποδέχεται την Άννα Πορφυρογέννητη στην Χερσώνα. 

Το υπόλοιπο μέρος αυτής της νωπογραφίας δείχνει μία σκηνή από τον Ιππόδρομο Κωνσταντινουπόλεως, με τα πλήθη στις εξέδρες και τις κιονοστοιχείες· συνέχεια σε άλλες νωπογραφίες φαίνονται ακροβάτες και μουσικοί με τους οποίους ξεκινούσαν οι Ιπποδρομίες.

 Ο ναός Αγ. Σοφίας Κιέβου ξεκίνησε να χτίζεται το 1011 από τον Βλαδίμηρο και την Άννα και αποτελεί το παλαιότερο καθεδρικό κτίσμα στις στέππες των Ρως. Τελείωσε από το γιο τους Yaroslav τον Σοφό μετά 30 χρόνια. Οι καλύτεροι греки (Γραικοί) τεχνίτες και αγιογράφοι αναφέρεται πως στάλθηκαν για να ολοκλήρωθεί ο μεγαλοπρεπής ναός που τιμούσε τον αντίστοιχο στην Κων/πολη. Για τα πρώτα 50 χρόνια οι τοπικοί Επίσκοποι των Kievan Rus’ και ο κλήρος έρχονταν από την Βασιλεία των Ρωμαίων.

Παρόλα τα παραπάνω, 400 πλοία του Yaroslav από τη Ρωσία επιχείρησαν να επιτεθούν στην Κωνσταντινούπολη το 1043, για αποκρουστούν επιτυχημένα με υγρόν πυρ από τον Πρωτοσπαθάριο Κατακαλών Κεκαυμένο.
πηγή
proskynitis
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ