2020-11-03 13:57:18
Φωτογραφία για Θεωρητικός «Γαλάζιας Πατρίδας»: «Ο σεισμός στη Σάμο απέδειξε πως το νησί ανήκει στην τουρκική υφαλοκρηπίδα»
Ζήλεψε δόξα σεισμολόγου και γεωλόγου

«Ο σεισμός της Σμύρνης επιβεβαίωσε πως νησιά όπως η Σάμος ανήκουν στην τουρκική υφαλοκρηπίδα» ισχυρίζεται προκλητικά ο απόστρατος ναύαρχος και τέως υπαρχηγός του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού Τσιχάτ Γιαϊτζί, που σήμερα είναι πρόεδρος του Κέντρου Ναυτικών και Παγκόσμιων Στρατηγικών του Πανεπιστημίου Μπαχτσεσεχίρ της Κωνσταντινούπολης.

Μετά τον φονικό σεισμό 6,7 Ρίχτερ που «χτύπησε» το μεσημέρι της περασμένης Παρασκευής τη Σαμο, ο Γιαϊτζί προχώρησε σε δηλώσεις, σύμφωνα με τις οποίες «Η γεωφυσική πραγματικότητα συναντήθηκε ξανά με τον νόμο της θάλασσας».

Αποφεύγοντας να αποκαλέσει τα ελληνικά νησιά ως «νησιά του Αιγαίου Πελάγους», λανσάροντας το «θάλασσα των νήσων», ο τέως υπαρχηγός του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, υποστήριξε προκλητικά πως : «Αυτός ο οδυνηρός σεισμός στη «Θάλασσα των Νήσων» επιβεβαίωσε για άλλη μια φορά ότι ελληνικά νησιά όπως η Σάμος, που βρίσκονται κοντά στις τουρκικές ακτές, ανήκουν στην τουρκική υφαλοκρηπίδα. Απόδειξη πως η ηπειρωτική Ελλάδα δεν επηρεάστηκε από τον σεισμό, απεναντίας η Σμύρνη, η 3η μεγαλύτερη πόλη της Τουρκίας, υπέστη σοβαρές ζημιές».


Ο ίδιος επανέλαβε την πάγια τουρκική θέση, πως τα ελληνικά νησιά που βρίσκονται κοντά στα τουρκικά παράλια, αποτελούν: «φυσική προέκταση της ηπειρωτικής υφαλοκρηπίδας της ηπειρωτικής χώρας».

Ο Γιαϊτζί θεωρείται κύριος εμπνευστής των ακραίων διεκδικήσεων της Άγκυρας στο Αιγαίο Πέλαγος και στην ανατολική Μεσόγειο, πετυχαίνοντας οι ακραίες θεωρίες του να υιοθετηθούν πλήρως από την Άγκυρα στο πλαίσιο των νέο-οθωμανικών ονειρώξεών περί «Γαλάζιας Πατρίδας».
anatakti
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ