2020-11-04 10:30:50
Φωτογραφία για Αμερικανικές εκλογές: «Πάμε στο ανώτατο δικαστήριο για να σταματήσει η καταμέτρηση» ανακοίνωσε ο Τραμπ
«Πόλεμος» των δύο υποψηφίων για τις επιστολικές ψήφους - Στους 236 οι εκλέκτορες για τον Μπάιντεν, στους 214 για τον Τραμπ - Στο 49,81% το ποσοστό του υποψηφίου των Δημοκρατικών, στο 48,58% το ποσοστό του σημερινού προέδρου των ΗΠΑ - Χωρίς αποτέλεσμα ακόμα οι πολιτείες-κλειδιά Πενσιλβάνια Ουισκόνσιν και Μίσιγκαν

Σε κλίμα κλίμα πόλωσης φαίνεται ότι εξελίσσεται η καταμέτρηση των ψήφων στις αμερικανικές εκλογές με τους δύο μονομάχους, Ντόναλντ Τραμπ και Τζο Μπάιντεν, να στέλνουν μηνύματα υπομονής και καθυστέρησης για το τελικό αποτέλεσμα με κρίσιμο παράγοντα να αναδεικνύονται οι επιστολικές ψήφοι.

Είναι χαρακτηριστικό ότι την ώρα που ο Μπάιντεν απευθυνόταν σε ψηφοφορους του στο Ντέλαγουερ και τους τόνιζε ότι θα πρέπει να καταμετρηθεί και η τελευταία ψήφος προκειμένου να ανακηρυχθεί νικητής, ο Ντόναλντ Τραμπ σε ανάρτησή του στο Twitter υποστήριζε ότι «προσπαθούν να κλέψουν τη νίκη» ενώ λίγη ώρα αργότερα σε δηλώσεις του απο τον Λευκό Οίκο ανακοίνωσε ότι «Θα πάμε στο ανώτατο δικαστήριο και θα ζητήσουμε να σταματήσει η καταμέτρηση. Δεν θέλουμε να βάζουν νέες ψήφους στις 4 το πρωί»..


Ο εκλογικός χάρτης για την ώρα δείχνει προβάδισμα στους εκλέκτορες για τον υποψήφιο των Δημοκρατικών αν και τις τελευταίες ώρες ο πρόεδρος των ΗΠΑ μειώνει τη διαφορά.

Τόσο ο Μπάιντεν, όμως, όσο και ο Τραμπ, υποστήριξαν ότι και οι δύο κερδίζουν.

Τραμπ: Πρόκειται για νοθεία

Το κλίμα πόλωσης επιβεβαίωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ο οποίος στις πρώτες του δηλώσεις από τον Λευκό Οίκο έκανε λόγο για «νοθεία» και ανακοίνωσε προσφυγή των Ρεπουμπλικανών στο Ανώτατο Δικαστήριο για τις επιστολικές ψήφους.

«Ευχαριστώ τον αμερικανικό λαό για την στήριξή του. Μια μερίδα αξιοθρήνητων ανθρώπων προσπαθούσαν να αρπάξουν το δικαίωμα ψήφου, δεν θα το ανεχτούμε αυτό» είπε αρχικά ο Τραμπ.

«Στη Φλόριντα δεν περιμέναμε να νικήσουμε και το κάναμε με διαφορά. Κερδίσαμε την πολιτεία του Οχάιο, νικήσαμε στο Τέξας με διαφορά 700.000 ψήφων και ακόμα δεν το έχουν βάλει στους υπολογισμούς. Πιστεύω ότι κερδίσαμε και στην Τζόρτζια. Πιστεύω ότι κερδίσαμε και τη Βόρεια Καρολίνα, δεν μπορούν να μας φτάσουν οι αντίπαλοί μας. Έχουμε πολύ ψωμί στην Αριζόνα, μπορεί και να κερδίσουμε. Τώρα μπαίνουν οι ψήφοι στις περιοχές που χαρακτηρίζονται «περιοχές Τραμπ». Θα ήταν ωραιό να πάρουμε την Αριζόνα αλλά δεν τη χρειαζόμαστε. Τώρα που το βλέπω οι πιθανότητες έχουν αυξηθεί. Είμαστε μπροστά και κερδίζουμε στην Πενσιλβάνια με τρομακτική διαφορά» συνέχισε.

«Ρίξτε μια ματιά στις πολιτείες που κερδίσαμε και κοιτάξτε τις διαφορές. Ξέρουν ότι δεν μπορούν να νικήσουν και οι αντίπαλοι μας θέλουν να μας πάνε στα δικαστήρια. Η Φλόριντα και το Τέξας ήταν τρομερές νίκες» πρόσθεσε και συμπλήρωσε: «Είναι μια ντροπή. Ήμασταν έτοιμοι να κερδίσουμε τις εκλογές και τις κερδίσαμε. Θέλουμε να εξασφαλίσουμε την ακεραιότητα της διαδικασίας. Θα πάμε στο ανώτατο δικαστήριο και θα ζητήσουμε να σταματήσει η καταμέτρηση. Δεν θέλουμε να βάζουν νέες ψήφους στις 4 το πρωί».

«Για όσο με αφορά έχουμε ήδη κερδίσει» ολοκλήρωσε τις δηλώσεις του ο Τραμπ.

Μπάιντεν: Είμαστε σε τροχιά για να κερδίσουμε

Πρώτος το μήνυμα νίκης στις αμερικανικές εκλογές επιχείρησε να στείλει το πρωί της Τετάρτης (ώρα Ελλάδος) ο υποψήφιος των Δημοκρατικών Τζο Μπάιντεν.

«Είμαι εδώ για να σας πω ότι είμαστε σε τροχιά για να κερδίσουμε» είπε στους οπαδούς του σε συγκέντρωση στο Ντέλαγουερ ο Μπάιντεν.

«Το ξέραμε ότι αυτό θα εξελιχθεί έτσι. Μπορεί να πάμε μέχρι σήμερα το βράδυ ή αύριο το πρωί» ειπε ο Μπάιντεν για την διαδικασία ανακοίνωσης των οριστικών αποτελεσμάτων.

Τόνισε, δε, ότι η χώρα θα πρέπει να περιμένει μέχρι να καταμετρηθεί ακόμα και η τελευταία ψήφος προκειμένου να ανακοινωθεί ο νικητής των εκλογών.

«Ξέρουμε οτι κάθε ψηφοδέλτιο μετράει, νιώθουμε καλά για το πού βρισκόμαστε. Είμαστε σίγουροι για την Αριζόνα, νιώθουμε αυτοπεποίθηση για την Τζόρτζια, νιώθουμε πολύ καλά για το Ουισκόνσιν και το Μίσιγκαν. Θα πάρει πολύ χρόνο αλλά στο τέλος θα την κερδίσουμε την Πενσιλβάνια. Μέχρι να μετρηθούν οι ψήφοι στην Φιλαδέλφεια μπορεί να πάμε μέχρι αύριο το πρωί» πρόσθεσε ο Μπάιντεν.

Κλείνοντας τη σύντομη τοποθέτησή του ο Μπάιντεν είπε «θα ήθελα να σας ευχαριστήσω τον καθένα που ψήφισε. Είμαι ευγνώμων για όσους βοήθησαν να ολοκληρωθεί η διαδικασία».

Σχεδόν ταυτόχρονα με τις δηλώσεις Μπάιντεν ο Ντόναλντ Τραμπ χρησιμοποιούσε για μία ακόμη φορά το Twitter για να πανηγυρίσει για τη «μεγάλη νίκη» του.

«Είμαστε μπροστά με ΜΕΓΑΛΗ ΔΙΑΦΟΡΑ, αλλά προσπαθούν να ΚΛΕΨΟΥΝ τις εκλογές. Δεν θα αφήσουμε ποτέ να το κάνουν. Δεν μπορούν να κατατεθούν ψήφοι αφού κλείσουν τα εκλογικά τμήματα», τόνισε με tweet του ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ. Λίγες στιγμές αργότερα, σε νεότερη ανάρτηση έγραψε «Μια μεγάλη νίκη» και πρόσθεσε πως θα προβεί σε δήλωσες αργότερα σήμερα.

Τι δείχνουν τα αποτελέσματα - Οι κρίσιμες πολιτείες

Τα αρχικά αποτελέσματα δείχνουν ότι το προβάδισμα του Μπάιντεν δεν είναι τόσο σαφές όσο έδειχναν οι προβλέψεις. Ως εκ τούτου το αποτέλεσμα θα κριθεί από τις αμφιλεγόμενες πολιτείες, αυτές δηλαδή στις οποίες οι επιστολικές ψήφοι θα καταμετρηθούν τις επόμενες ώρες ή και ημέρες και συγκεκριμένα η Πενσιλβάνια, το Μίσιγκαν και το Ουισκόνσιν, οι πολιτείες προπύργια των Δημοκρατικών που κέρδισε ο Τραμπ στις εκλογές του 2016.

Σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις (στις 10:00) ο Τζο Μπάιντεν κερδίζει 236 εκλέκτορες έναντι 214 του Ντόναλντ Τραμπ.

Βάσει των εκτιμήσεων του ινστιτούτου Edison Research, στην κρίσιμη πολιτεία της Πενσιλβάνια (20 εκλέκτορες), ο Τραμπ καταγράφει προβάδισμα με 56,6% έναντι 42,1% του Μπάιντεν με καταμετρημένο το 54% του εκτιμώμενου συνόλου των ψήφων.

Στο Ουισκόνσιν (10 εκλέκτορες) ο Ρεπουμπλικάνος μεγιστάνας καταγράφει προβάδισμα με 51,4% έναντι 46,9% του Δημοκρατικού αντιπάλου του, με καταμετρημένο το 65% του εκτιμώμενου συνόλου των ψήφων.

Στο Μίσιγκαν (16 εκλέκτορες) με βάση το 51% του εκτιμώμενου συνόλου των ψήφων, ο Αμερικανός πρόεδρος προηγείται με 54,3% έναντι 43,9% του Μπάιντεν.

Η Φλόριντα και η Πενσιλβάνια είναι οι δύο κρίσιμες πολιτείες και την πρώτη φαίνεται να την κερδίζει ο Τραμπ. Η Φλόριντα δίνει 29 εκλέκτορες. Η Πενσυλβάνια 20 εκλέκτορες, η Βόρεια Καρολίνα 15 εκλέκτορες, το Οχάιο 18 εκλέκτορες, η Τζόρτζια 16 εκλέκτορες και η Άιοβα 6 εκλέκτορες.

Όσο περνάει η ώρα αυξάνονται οι πολιτείες που έχουν «κλειδώσει» σύμφωνα με τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.

Ο Ντόναλντ Τραμπ κερδίζει την πολιτεία του Τέξας (38 εκλεκτορες), ένα τμήμα της Νεμπράσκα (4 εκλέκτορες), του Οχάιο (18 εκλέκτορες), της Αϊόβα (6 εκλέκτορες), του Κεντάκι (8 εκλέκτορες), της Οκλαχόμα (7 εκλέκτορες), του Τένεσι (11 εκλέκτορες), της Αλαμπάμα (9 εκλέκτορες), του Μισσισιπί (6 εκλέκτορες), της Νότιας Καρολίνας (9 εκλέκτορες), του Αρκάνσας (6 εκλέκτορες), της Δυτικής Βιρτζίνια (5 εκλέκτορες) , της Ιντιάνα (11 εκλέκτορες) και του Γουαϊόμινγκ (3 εκλέκτορες).

Από την πλευρά του, ο Τζο Μπάιντεν φαίνεται να κερδίζει την πολιτεία της Αριζόνα (11 εκλέκτορες), ένα τμήμα της Νεμπράσκα (1 εκλέκτορας), της Μινεσότα (10 εκλέκτορες), της Χαβάης (4 εκλέκτορες), του Βερμόντ (3 εκλέκτορες), τη Βιρτζίνια (13 εκλέκτορες), το Νιού Τζέρσεϊ (14 εκλέκτορες), τη Μασαχουσέτη (11 εκλέκτορες), το Μέριλαντ (10 εκλέκτορες), το Ιλινόις (20 εκλέκτορες), το Ρόουντ Άιλαντ (4 εκλέκτορες), το Ντέλαγουερ (3 εκλέκτορες), το Κονέκτικατ (7 εκλέκτορες), τη Νέα Υόρκη (29 εκλέκτορες), .

Μάχη στήθος με στήθος δίνεται σε άλλη μία πολιτεία κλειδί, στη Βόρεια Καρολίνα. Η Τζόρτζια χάνεται από τα χέρια του Τραμπ, ενώ το επιτελείο του παραδέχεται ότι και το Μίσιγκαν είναι μία σημαντική απώλεια.

Μάχη για να κερδίσουν τη Γερουσία - καθώς 14 έδρες θα ανανεωθούν στις σημερινές αμερικανικές εκλογές - δίνουν οι Δημοκρατικοί, με στόχο να αποκτήσουν τον πλήρη έλεγχο του Κογκρέσου. Ωστόσο, τα τελικά αποτελέσματα σε τουλάχιστον πέντε από αυτές τις αναμετρήσεις μπορεί να μην γίνουν γνωστά προτού περάσουν αρκετές ημέρες ακόμη και μήνες.

Σύμφωνα πάντως με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, ο Τραμπ θα πραγματοποιήσει διάγγελμα. Διάγγελμα ανεξαρτήτως αποτελέσματος!

Τα τέσσερα σενάρια για την ανακοίνωση του εκλογικού αποτελέσματος

Όπως σημειώνουν αναλυτές τέσσερα είναι τα βασικά σενάρια για την ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας.

- να υπάρξει ξεκάθαρος νικητής

- να είναι τόσο οριακά τα αποτελέσματα ανάμεσα σε Μπάιντεν και Τραμπ ώστε να μην μπορεί να ανακοινωθεί τις επόμενες ώρες ξεκάθαρος νικητής

- να υπάρξει πολιτεία τα αποτελέσματα της οποίας θα αμφισβητηθοιύν όπως συνέβη με τη Φλόριντα το 2000

- να υπάρξει αμφισβήτηση της καταχώρησης των επιστολικών ψήφων και προσφυγή κάποιου εκ των υποψηφίων στο ανώτατο δικαστήριο anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ