2020-11-05 02:14:27
Φωτογραφία για Ανακοίνωση ΙΣΘ - 04/11/2020
Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης

Αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι,

Η εκθετική αύξηση κρουσμάτων κορωνοϊού στην πόλη μας, που ξεκίνησε ένα μήνα πριν, έπρεπε ναανακοπεί άμεσα με εφαρμογή ολικού lockdown

. Χρόνος για περαιτέρω καθυστερήσεις δεν υπήρχε, καθώςήταν επιβεβλημένη η αποφόρτιση του ΕΣΥ που λειτουργεί κάτω από οριακές συνθήκες. Σε ότι αφορά τοκλείσιμο των Λυκείων θεωρούμε ότι είναι ανεπαρκές και πρέπει να επεκταθεί και στα Γυμνάσια είναι , καθώςτα παιδιά άνω των 13 ετών μπορούν να μετέχουν ενεργά στην αλυσίδα της επιδημίας σε αντίθεση με ταμικρότερα παιδιά του δημοτικού ή τα νήπια των οποίων το ιϊκό φορτίο είναι πολύ μικρό και όταν νοσούνέχουν ήπια συμπτωματολογία.

Ήδη έχουν καταγραφεί κρούσματα και μεταξύ των γιατρών, πράγμα που επιβαρύνει περαιτέρω τηνκατάσταση. Η Θεσσαλονίκη δυστυχώς παρέμεινε μακριά από τις δωρεές στο ΕΣΥ για δημιουργία νέων κλινών covid-19, που οδήγησαν σε βελτίωση των συνθηκών στην Αθήνα. Η μετατροπή κλινών ΜΕΘ σε κλίνες covid.


-19, είναι μια λύση ανάγκης, επιβεβλημένη κάτω από τις παρούσες συνθήκες, αλλά δεν πρέπεινα αποτελέσει μόνιμη κατάσταση καθώς η νοσηρότητα στα υπόλοιπα εκτός covid

-19 νοσήματα συνεχίζεται.Έτσι, γίνεται αντιληπτό, ότι η πόλη και τα νοσοκομεία μας, χρειάζονται άμεσα δημιουργία νέων κλινών ΜΕΘμε ανάλογες προσλήψεις προσωπικού και εξειδικευμένων γιατρών οι οποίες θα παραμείνουνπαρακαταθήκη για το μέλλον στην πόλη μας που εξυπηρετεί όλη τη βόρειο Ελλάδα.

Πρέπει άμεσα να προχωρήσει η προκήρυξη των υποσχεμένων από τον Πρωθυπουργό 800 θέσεων για τηνενίσχυση της πρωτοβάθμιας. Πρέπει επίσης άμεσα επιτέλους η χώρα, να αποκτήσει ένα σύστημα υγείαςπου θα ενσωματώνει Πρωτοβάθμια, Δευτεροβάθμια και Τριτοβάθμια περίθαλψη σύμφωνα και με τιςπροτάσεις του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου.

Το Δ.Σ. του Ι.Σ.Θ. ζητά άμεσα από τον ΕΟΔΥ, να προχωρήσει στη διάθεση μιας μονάδας του, για τηνπραγματοποίηση rapid-tests στα μέλη του Ι.Σ.Θ., καθώς μπορεί να υπάρχουν ασυμπτωματικοί γιατροί πουσυνεχίζουν να εργάζονται.

Επίσης, οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι του ΕΟΔΥ πρέπει να συνεχιστούν στοχευόμενα σε χώρους συνεύρεσηςεργαζομένων και στα σχολεία, καθ’ όλη τη διάρκεια του lockdown, προκειμένου να μπορέσουμε νασυλλέξουμε στοιχεία για την εξέλιξη της πανδημίας στην πόλη μας.

Καλούμε τους συμπολίτες μας να αντιληφθούν τη δυσκολία της κατάστασης ακούγοντας μόνο τους ειδικούςκαι κλείνοντας τα αυτιά σε πάσης φύσεως «πανεπιστήμονες» που τη μια μέρα γίνονται λοιμωξιολόγοι καιτην άλλη σεισμολόγοι.

Η πορεία της επιδημίας στην πόλη μας, ας αποτελέσει μια ευκαιρία να διδαχθούμε όλοι να ζούμε με τον ιό,αλλά προστατευμένοι από αυτόν, φορώντας μάσκα, κρατώντας αποστάσεις και τηρώντας τους κανόνεςυγιεινής και ασφάλειας μέχρι να έχουμε στη διάθεση μας ένα αποτελεσματικό εμβόλιο.

Οι ιατροί της Θεσσαλονίκης τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα καταβάλλουν κάθε προσπάθειαυποστήριξης της δημόσιας υγείας εφαρμόζοντας όλες τις επιστημονικές οδηγίες, εργαζόμενοι ειδικά στανοσοκομεία τις περισσότερες φορές κάτω από αντίξοες συνθήκες. Τα ιδιωτικά ιατρεία και εργαστήρια θαλειτουργούν κανονικά κατά τη διάρκεια του lockdown, τηρώντας όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα προστασίας τωνασθενών και του προσωπικού.

Είμαστε αισιόδοξοι ότι θα τα καταφέρουμε, ώστε να γιορτάσουμε στη Θεσσαλονίκη τα Χριστούγεννα πουέρχονται σε μια διαφορετική ατμόσφαιρα από τη σημερινή.

Με εκτίμηση

Ο Πρόεδρος

Νίτσας Νικόλαος

Χειρουργός Οφθαλμίατρος

Η Γεν. Γραμματέας

Dr. Χατζηδημητρίου Μαρία
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ