2020-11-05 11:59:51
Φωτογραφία για Γάλλος υπουργός Εξωτερικών: Αν η Τουρκία δεν αλλλάξει σύντομα στάση τότε θα υπάρξουν κυρώσεις
«Οι προσβολές, οι συκοφαντίες, η προώθηση μιας εκστρατείας μίσους κατά της Γαλλίας και της Ευρώπης ανήκουν σε άλλη κατηγορία, είναι απειλές», είπε ο Ζαν - Ιβ Λε Ντριάν Την πεποίθησή του ότι αν η Τουρκία δεν αλλάξει θεμελιωδώς και σαφώς τη στάση της, πριν το ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου, τότε θα ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με αποδέκτη τις τουρκικές αρχές, εξέφρασε ο υπουργός Ευρώπης και εξωτερικών υποθέσεων της Γαλλίας Ζαν - Ιβ Λε Ντριάν.

Μιλώντας στη Γερουσία και απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση για την Τουρκία ο κ. Λε Ντριάν χρησιμοποίησε πολύ σκληρές λέξεις και υπογράμμισε ότι «έχουμε μια σειρά από σοβαρές διαφωνίες με την Άγκυρα. Περιμένουμε η Τουρκία να βάλει τέλος στην πολεμοχαρή της συμπεριφορά ενάντια στους Ευρωπαίους γείτονές της. Οι μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο, η επιθετική πολιτική της Τουρκίας στη Λιβύη, καθώς και η πολιτική της στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ υπονομεύουν την σταθερότητα».


Παράλληλα ο υπουργός Ευρώπης και εξωτερικών υποθέσεων της Γαλλίας επισήμανε ότι «τις τελευταίες εβδομάδες όμως, όσον αφορά στις σχέσεις μας με την Τουρκία, φτάσαμε σε ένα απαράδεκτο σημείο για συμμαχικές χώρες. Οι προσβολές, οι συκοφαντίες, η προώθηση μιας εκστρατείας μίσους κατά της Γαλλίας και της Ευρώπης ανήκουν σε άλλη κατηγορία, είναι απειλές! Αναμένουμε λοιπόν από τον Τούρκο πρόεδρο και την κυβέρνησή του να βάλουν άμεσα τέλος σε αυτές τις συμπεριφοράς. Επίσης, δεν θα ανεχθούμε αυτό το μίσος και αυτή η βία να εξαχθούν σε γαλλικό έδαφος, επιτρέποντας την αναπαραγωγή τους από γκρουπούσκουλα που δεν πρέπει να έχουν πολιτικά δικαιώματα».

Σύμφωνα με τον ίδιον, οι ομόφωνες αντιδράσεις αλληλεγγύης όλης της Ευρώπης δείχνουν πως το θέμα δεν περιορίζεται στις διαφορές Γαλλίας και Τουρκίας, αλλά αφορά επιθέσεις κατά της Ευρώπης, των αξιών της, του μοντέλου θεμελιωδών ελευθεριών και Κράτους δικαίου.

«Θα ήθελα να υπενθυμίσω πως έχει οριστεί μια προθεσμία, από το ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Οκτωβρίου, πριν μάλιστα την κλιμάκωση της οποίας γινόμαστε μάρτυρες: Μια προθεσμία, ότι δηλαδή αν η Τουρκία δεν αλλάξει θεμελιωδώς και σαφώς τη στάση της, πριν το ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου, τότε θα πάρουμε τα απαραίτητα μέτρα, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με αποδέκτη τις τουρκικές αρχές. Προτείνατε έναν κατάλογο, και στο πλαίσιο της συνάντησης του Δεκεμβρίου, επισημαίνω πως όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι», υπογράμμισε ο Ζαν - Ιβ Λε Ντριάν. anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ