2020-11-05 13:15:00
Φωτογραφία για Νέα Ζηλανδία: Σάλος με συγγραφέα που χαρακτήρισε «άσχημο και απολίτιστο» το τατουαζ Μαορί υπουργού
 H Νανάια Μαχούτα είναι υπερήφανη για τις Μαορί ρίζες της και δεν το κρύβει

Σάλο έχουν προκαλέσει στη Νέα Ζηλανδία οι χαρακτηρισμοί που χρησιμοποίησε μια συγγραφέας αναφερόμενη στο παραδοσιακό τατουάζ που κοσμεί το πρόσωπο της νεοδιορισθείσας υπουργού Εξωτερικών, με ένα online βιβλιοπωλείο να ανακοινώνει ότι αποσύρει τα βιβλία της από το site του!

Η λευκή συγγραφέας Ολίβια Πίρσον έγραψε σε tweet ότι το τατουάζ στο πρόσωπο της Νανάια Μαχούτα είναι «άσχημο και απολίτιστο», μία δήλωση που θεωρήθηκε από πολλούς ως άκρως ρατσιστική και προσβλητική για την κουλτούρα των Μαορί.

Η Μαχούτα, που σύμφωνα με το BBC υπήρξε η πρώτη γυναίκα βουλευτής στη Νέα Ζηλανδία με τατουάζ στο πρόσωπο, διορίστηκε υπουργός Εξωτερικών στον πρόσφατο ανασχηματισμό της κυβέρνησης από την Τζασίντα Άρντερν και πρόκειται να αναλάβει τα νέα της καθήκοντα σε λίγες μέρες.

Ορισμένοι Νεοζηλανδοί με ρίζες Μαορί «χτυπάνε» αυτού του είδους τα παραδοσιακά τατουάζ στο πρόσωπό τους και το σώμα τους, που ονομάζονται «μόκο» για να τιμήσουν την κληρονομιά τους. Τα «μόκο» που κάνουν οι άνδρες συνήθως καλύπτουν όλο τους το πρόσωπο, ενώ τα γυναικεία «μόκο» καλύπτουν μόνο το πηγούνι.


Η Πίρσον έγραψε την Δευτέρα σε tweet: «Σοβαρά τώρα; Αυτό είναι το πρόσωπο της νέας υπουργού Εξωτερικών της Νέας Ζηλανδίας; Τα τατουάζ στο πρόσωπο δεν είναι ακριβώς αυτό που θα λέγαμε πολιτισμένη εμφάνιση διπλωμάτη του 21ου αιώνα», ενώ αργότερα συμπλήρωσε ότι αυτό το look, ιδίως σε γυναίκα διπλωμάτη, είναι «το απόγειο του άσχημου και απολίτιστου wokedom». Σημειώνεται ότι το «Woke» είναι ένας πολιτικός όρος που προέρχεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες και αναφέρεται στην αφύπνιση όσον αφορά τα φλέγοντα θέματα της κοινωνικής και φυλετικής δικαιοσύνης. Πολλές φορές χρησιμοποιείται ειρωνικά για εκείνους που διατυμπανίζουν την ευαισθησία τους σχετικά με αυτά τα ζητήματα.

Πολλοί χρήστες του Twitter χαρακτήρισαν τα σχόλια της συγγραφέως απαράδεκτα, σημειώνοντας ότι τα «μόκο» είναι αναπόσπαστο κομμάτι της κουλτούρας των αυτοχθόνων.
anatakti
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ