2020-11-05 15:27:25
Φωτογραφία για Έρευνα. Δεν φέρνει το κρύο τον κοροναϊό αλλά η δική μας συμπεριφορά στο κρύο

επιμέλεια Κλεοπάτρα Ζουμπουρλή, μοριακή βιολόγος, medlabnews.gr iatrikanea

Ο Π.Ο.Υ. αναφέρει ότι ο η νόσος COVID-19 μεταδίδεται κυρίως από άνθρωπο σε άνθρωπο. Η βροχή και το χιόνι ενδέχεται να αραιώσουν τυχόν ίχνη του ιού σε παγκάκια, ή άλλα εξωτερικά αντικείμενα, αλλά η μετάδοσή του από τις επιφάνειες στον άνθρωπο δεν θεωρείται ότι συμβάλλει σημαντικά στην πανδημία.

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η πραγματική ανησυχία για τον κρύο καιρό είναι ότι οι χαμηλότερες θερμοκρασίες είναι πιο πιθανό να κρατήσουν τους ανθρώπους σε εσωτερικούς χώρους - ενδεχομένως σε πιο πολυσύχναστους χώρους- όπου ο κοροναϊός μπορεί να εξαπλωθεί πιο εύκολα.

Τα σταγονίδια που εκπέμπουμε παραμένουν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα στον αέρα όταν το κλίμα είναι κρύο και ξηρό, ενώ κατακρημνίζονται όταν το κλίμα είναι θερμό και υγρό
. Από την άλλη ο κρύος αέρας προκαλεί ερεθισμό στις ρινικές κοιλότητες και τους αεραγωγούς και αυξάνει την ευαισθησία στις ιογενείς λοιμώξεις, οι οποίες μπορεί να συνυπάρχουν με μια λοίμωξη από κοροναϊό και να επιβαρύνουν την υγεία των ασθενών. Κατά το χειμώνα αυξάνονται επίσης οι συναθροίσεις και αυξάνεται η πιθανότητα μετάδοσης μιας οποιαδήποτε ιογενούς λοίμωξης.

Παράλληλα, οι κοροναϊοί γενικά εμφανίζουν μεγαλύτερο χρόνο ημίσειας ζωής στο κρύο, σε αντίθεση με τη ζέστη (ειδικά άνω των 30 βαθμών) και την υγρασία.

Μελέτες έχουν δείξει ότι ένα σημαντικό ποσοστό εξάπλωσης συμβαίνει στα νοικοκυριά, όταν οι άνθρωποι μοιράζονται κοινόχρηστους χώρους όπως κουζίνες και μπάνια.

Ο Π.Ο.Υ. και άλλοι οργανισμοί υγείας έχουν επίσης προειδοποιήσει ότι σε εσωτερικούς χώρους με ανεπαρκή εξαερισμό, η μετάδοση γίνεται πιο εύκολα επειδή ο κοροναϊός μπορεί να εξαπλωθεί στον αέρα και τα μολυσματικά σωματίδια μπορεί να παραμείνουν αιωρούμενα στην ατμόσφαιρα για αρκετές ώρες.

Οι κοινωνικές εκδηλώσεις που αποτελούν “βόμβες” μετάδοσης κοροναϊού έχουν εντοπιστεί σε νυχτερινά κέντρα, γυμναστήρια και ακόμη και συναυλίες. Ο κοροναϊός δεν μεταδίδεται τόσο συχνά σε εξωτερικούς χώρους, επειδή ο καθαρός αέρας διασκορπίζει τα σωματίδια του ιού και οι άνθρωποι είναι πιο εύκολα σε θέση να διατηρήσουν την απόσταση τους από άλλους.

Ωστόσο, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι εάν οι άνθρωποι περνούν εκτεταμένες χρονικές περιόδους σε εξωτερικούς χώρους κοντά σε άλλους και χωρίς να φορούν μάσκες, η εξάπλωση της νόσου COVID-19 εξακολουθεί να είναι πρόβλημα.

Αξιωματούχοι υγείας υποστηρίζουν ότι ο καλύτερος τρόπος για να σταματήσετε την μετάδοση του κοροναϊού είναι να φοράτε πάντοτε μάσκα εκτός του σπιτιού σας, να μένετε τουλάχιστον 2 μέτρα μακριά από άτομα που δεν είναι στο σπίτι σας και να πλένετε συχνά τα χέρια σας.



Πηγή: https://apnews.com


ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ