2020-11-06 14:05:16
Φωτογραφία για Bloomberg: Τα lockdown ανοίγουν βαθύτερες «πληγές» στην ευρωπαϊκή οικονομία
Στον «αέρα» οι προοπτικές ανάκαμψης της ευρωπαϊκής οικονομίας εν μέσω νέων περιοριστικών μέτρων αλλά και καθολικών lockdown Ιδιαίτερα «στριμωγμένη» είναι ευρωπαϊκή οικονομία, η οποία αντιμετωπίζει ένα νέο κύμα περιοριστικών μέτρων με πολλές χώρες να είναι ήδη σε νέο καθεστώς απαγόρευσης της κυκλοφορίας.

«Η ανάκαμψη της Ευρώπης διακόπηκε λόγω της αναζωπύρωσης των κρουσμάτων Covid-19», ανέφερε σε δήλωση ο Πάoλο Τζεντιλόνι, Επίτροπος της ΕΕ για την οικονομία. «Στο σημερινό πλαίσιο της μεγάλης αβεβαιότητας, οι εθνικές οικονομικές και δημοσιονομικές πολιτικές πρέπει να παραμείνουν υποστηρικτικές».

Κυβερνήσεις, οι οποίες για μήνες αντιστέκονταν στην επιβολή νέων lockdown, αναγκάστηκαν να λάβουν δραστικά μέτρα τις τελευταίες εβδομάδες και να επιβάλλουν εκ νέου αυστηρούς περιορισμούς στους τομείς της φιλοξενία, του λιανικού εμπορίου και των μετακινήσεων. Αντλούν περισσότερη βοήθεια για να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις να ξεπεράσουν τις διαταραχές, αλλά ο κίνδυνος να επιδεινωθούν τα πράγματα εξακολουθεί να είναι μεγάλος.


Η Επιτροπή προειδοποίησε ότι η πανδημία θα μπορούσε να αφήσει «βαθύτερες πληγές» από τις προβλέψεις, «κυρίως από υψηλότερο αριθμό εταιρικών πτωχεύσεων και επιπτώσεων υστέρησης στις αγορές εργασίας».

Προειδοποίησε επίσης ότι τα κράτη μέλη μπορούν να ακολουθήσουν «μάλλον διαφορετικές πορείες ανάπτυξης» ανάλογα με τη δομή των οικονομιών τους. Η οικονομία της Ισπανίας προβλέπεται να συρρικνωθεί κατά 12%, περισσότερο από ό, τι αναμενόταν φέτος.

Οι απώλειες θέσεων εργασίας στη ζώνη του ευρώ έχουν περιοριστεί μέχρι στιγμής λόγω των κυβερνητικών μέτρων, αλλά η επιτροπή ανέφερε ότι τα ποσοστά της ανεργίας πιθανότατα να αυξηθούν κατά 9,4% το επόμενο έτος, καθώς τα μέτρα στήριξης θα έχουν περιοριστεί σημαντικά.

Λόγω της άνευ προηγουμένου δημοσιονομικής στήριξης, το δημόσιο χρέος στην ευρωζώνη θα φτάσει πάνω από το 100% της οικονομικής παραγωγής φέτος και θα παραμείνει πάνω από αυτό το όριο έως το 2022, ενώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών το χρέος της Ελλάδας θα αυξηθεί κατά 207%.

Εν μέσω της συνεχιζόμενης ζημίας στην οικονομία, τις επιχειρήσεις και τα προς το ζην, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προετοιμάζει ένα νέο σύνολο μέτρων τόνωσης. Ακόμη και πριν από την τελευταία άνοδο, ο πληθωρισμός αναμένεται να αυξηθεί σε μόλις 1,3% το 2022, πολύ κάτω από τον στόχο του θεσμικού οργάνου, μόλις κάτω του 2%.

Η ΕΚΤ θα έχει τις δικές της νέες προβλέψεις στη συνεδρίαση της πολιτικής του τον Δεκέμβριο και ο Αντιπρόεδρος Λουίς ντε Γκίντος δήλωσε ότι είναι απίθανο να διαφέρουν πολύ από τις προβλέψεις της επιτροπής. Πρόσθεσε, επίσης, ότι η εξέλιξη της πανδημίας εξακολουθεί να αποτελεί πηγή αβεβαιότητας.

Το διπλωματικό και νομοθετικό σώμα των Βρυξελλών εξακολουθεί να διαφωνεί με τις λεπτομέρειες μιας κοινής δημοσιονομικής απόκρισης στη βαθύτερη ύφεση που αναμένεται εντός της ΕΕ.

Η ΕΚΤ ανέφερε ότι μετά τα τελευταία lockdown θα χρειαστεί νέα δημοσιονομική στήριξη, ώστε να βοηθήσει εκείνους που επηρεάζονται άμεσα από το κλείσιμο των επιχειρήσεων.

Η επιτροπή βλέπει επίσης διψήφια ποσοστά συρρίκνωσης για το Ηνωμένο Βασίλειο, με τις εκτιμήσεις για διαπραγματεύσεις της εμπορικής συμφωνίας μετά το Brexit να μην έχει τελικό αποτέλεσμα.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προετοιμάζει ένα νέο σύνολο μέτρων τόνωσης. Ακόμη και πριν από την τελευταία άνοδο, ο πληθωρισμός αναμενόταν να αυξηθεί σε μόλις 1,3% το 2022, πολύ κάτω από τον στόχο του θεσμικού οργάνου, μόλις κάτω του 2%. anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ