2020-11-07 13:52:31
Φωτογραφία για Η Ελλάδα μπήκε στο «κλουβί» και πάλι. Το lockdown είναι εδώ και μαζί το SMS στο 13033.
Δείτε τι γράφουμε από σήμερα Σάββατο, τους 6 κωδικούς και τι πρέπει να έχουμε για να πάμε στη δουλειά.

Και ξαφνικά lockdown σε όλη την Ελλάδα και μετακίνηση μόνο με

SMS στο 13033, έναν αριθμό που ....προφανώς όλοι θέλαμε να διαγράψουμε, αλλά αυτός επανήλθε στη ζωή μας. Και κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ότι θα περάσουμε και τα Χριστούγεννα παρέα.

Τουλάχιστον στην Αθήνα πάντως λιγότεροι είναι αυτοί που ξύπνησαν σε lockdown. Προτίμησαν να το περάσουν στην επαρχία σε εξοχικά, σε αυλές και μονοκατοικίες.

Από την Πέμπτη φόρτωσαν τα αυτοκίνητα και έφυγαν Είναι βασικό λοιπόν να ξεκαθαρίσουμε ότι από τώρα για να βγούμε από το σπίτι τα SMS τα στέλνουμε στο 13033. Υπάρχει και η δυνατότητα του εντύπου, αλλά θέλει ημερομηνία και ώρα και γράψιμο από την αρχή. Έχει και αυτό το μπελά του. 

Στα βασικά και απαραίτητα των ημερών:

Διευκρινίσεις για τις απαραίτητες βεβαιώσεις που πρέπει να έχουν μαζί τους οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, ώστε να μπορούν να πηγαίνουν στις δουλειές τους, έδωσε το υπουργείο Εργασίας.


Συγκεκριμένα, οι εργαζόμενοι θα πρέπει να έχουν είτε την λεγόμενη Βεβαίωση Αδειας Κυκλοφορίας από την Εργάνη, ή στην περίπτωση που αυτό δεν είναι εφικτό, λόγω ενδεχόμενης δυσλειτουργίας του συστήματος, μία χειρόγραφη βεβαίωση τύπου Α.

Ειδικότερα:

Για Εργαζομένους –μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, προκειμένου για την μετακίνηση τους μπορούν να χρησιμοποιούνται νομίμως εναλλακτικά και τα δύο έντυπα ως προς την έκδοση της σχετικής βεβαίωσης άδειας κυκλοφορίας.

Ειδικότερα δίνεται η δυνατότητα με τους εξής δύο τρόπους:

Α) Χειρόγραφη Βεβαίωση τύπου Α΄ (εκτύπωση από το https://forma.gov.gr/ ), συμπληρωμένη και υπογεγραμμένη από τον εργοδότη, με φυσική σφραγίδα αυτού και παρέχεται, με προσωπική ευθύνη του υπογράφοντος, ή

Β) Βεβαίωση Άδειας Κυκλοφορίας για τους Εργαζόμενους από το ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ: στο https://eservices.yeka.gr/

Στην Εργάνη πρέπει να μπουν και οι ελεύθεροι επαγγελματίες.

Οι κωδικοί SMS στο 13033

Τώρα, εκτός από την εργασία έχουμε ακόμη έξι λόγους για τους οποίους μπορούμε να βγούμε από το σπίτι.

Επιτρέπονται οι μετακινήσεις μόνο με την αποστολή SMS στο 13033 ή με τη συμπλήρωση της φόρμας κατ’ εξαίρεση μετακίνησης που είναι διαθέσιμη στο forma.gov.gr ή με χειρόγραφη βεβαίωση για τους ακόλουθους και μόνο λόγους:

1. Μετακίνηση για λόγους υγείας (μετάβαση σε φαρμακείο, επίσκεψη στον γιατρό ή μετάβαση σε νοσοκομείο ή κέντρο υγείας, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία). Σε αυτή την περίπτωση αποστέλλεται SMS με τον κωδικό 1.

2. Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών ειδών πρώτης ανάγκης, όπου δεν είναι δυνατή η έγκαιρη αποστολή τους. Σε αυτή την περίπτωση στο SMS χρησιμοποιείται ο κωδικός 2.

3. Μετάβαση σε δημόσια υπηρεσία, εφόσον δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική ή τηλεφωνική εξυπηρέτηση και μόνο για κατεπείγουσες ανάγκες, μετά από τον καθορισμό ραντεβού για το οποίο ενημερώνεται εγγράφως ή ηλεκτρονικώς ο πολίτης και υπό την επιπλέον προϋπόθεση επίδειξης της ως άνω ενημέρωσης, καθώς και μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή ηλεκτρονική συναλλαγή. Για μετάβαση σε δημόσια υπηρεσία ή τράπεζα, στο SMS χρησιμοποιείται ο κωδικός 3.

4. Μετάβαση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη, καθώς και για μεταφορά συζύγου ή συγγενούς πρώτου βαθμού από και προς τον τόπο εργασίας του, εφόσον υφίσταται σχετική ανάγκη, ή συνοδεία μαθητή στο σχολείο από γονέα ή κηδεμόνα. Σε αυτές τις περιπτώσεις (παροχή βοήθειας, μεταφορά συζύγου ή συγγενούς στην εργασία του και συνοδεία μαθητή), αποστέλλεται SMS με τον κωδικό 4.

5. Μετάβαση σε κηδεία υπό τους όρους που προβλέπεται από τον νόμο ή για μετάβαση γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις. Στις περιπτώσεις αυτές στο SMS χρησιμοποιείται ο κωδικός 5.

6. Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο (2)άτομα, υπό την προϋπόθεση τήρησης στην τελευταία αυτή περίπτωση της αναγκαίας απόστασης του ενάμισι (1,5)μέτρου. Επίσης μετάβαση για σίτιση αδέσποτων ζώων, εφόσον η μετάβαση πραγματοποιείται εντός του δήμου κατοικίας του πολίτη. Στις περιπτώσεις αυτές, στο SMS χρησιμοποιείται ο κωδικός 6.

Σε ποιες περιοχές δεν ισχύουν τα SMS

Όπως είπε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης, σε Σάμο και Καρδίτσα θα ισχύσουν εξαιρέσεις. Όπως ειδικότερα είπε, στη Σάμο δεν θα ισχύει η αποστολή SMS για κυκλοφορία.

Ακόμα, τόσο στη Σάμο, όσο και στην Καρδίτσα, θα λειτουργεί κανονικά το λιανεμπόριο και το χονδρεμπόριο σε ό,τι αφορά τις υπηρεσίες κατασκευών. Ο λόγος, είναι η εξαίρεση των δυο αυτών περιοχών λόγω των πρόσφατων φυσικών καταστροφών.

Δυναμίτης - Ειδήσεις You might also like:
dunamitis
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ