2020-11-07 22:08:55
Φωτογραφία για Η Γερμανία θεωρεί αναξιόπιστη την Τουρκία στην καταμέτρηση κρουσμάτων


Με ρηματική διακοίνωση είχε ζητήσει το Βερολίνο από την 'Αγκυρα να εναρμονίσει τον τρόπο καταγραφής και δημοσιοποίησης των κρουσμάτων κορωνοϊού με τα διεθνή πρότυπα και, μετά την άρνησή του, προχώρησε στην ακύρωση της εξαίρεσης τεσσάρων τουριστικών περιοχών από την γενική ταξιδιωτική οδηγία που ισχύει για την Τουρκία, αποκαλύπτει το περιοδικό «Der Spiegel».

Όπως μετάδωσε χθες το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Γερμανική κυβέρνηση θεωρεί αναξιόπιστο τον τουρκικό τρόπο υπολογισμού των κρουσμάτων, καθώς οι αρμόδιες υπηρεσίες υπολογίζουν και ανακοινώνουν μόνο τον αριθμό των κρουσμάτων με συμπτώματα και όχι τα ασυμπτωματικά, παρά το γεγονός ότι υπάρχει θετικό αποτέλεσμα στο τεστ για κορονοϊό. Σύμφωνα με την γερμανική κυβέρνηση, «απουσιάζει έτσι μια αξιόπιστη βάση δεδομένων για την αξιολόγηση της πραγματικής κατάστασης» της πανδημίας, η οποία αποτέλεσε και το υπόβαθρο της αρχικής εξαίρεσης από την ταξιδιωτική προειδοποίηση.


Η Τουρκία παρέλειπε να καταγράφει τους ασυμπτωματικούς

Σύμφωνα με το Spiegel, η γερμανική κυβέρνηση ζήτησε κατ΄επανάληψη από την 'Αγκυρα να διορθώσει τα στατιστικά στοιχεία της πανδημίας. Στο τέλος Σεπτεμβρίου έγινε γνωστό ότι η τουρκική κυβέρνηση παρέλειπε από τα στοιχεία της μια ομάδα περιστατικών: τα διαπιστωμένα ασυμπτωματικά κρούσματα. «Αυτή την συμπεριφορά επέκρινε το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών ήδη στις αρχές του περασμένου μήνα, με ρηματική διακοίνωση προς την 'Αγκυρα», αναφέρει το γερμανικό περιοδικό. «Αμέσως αφότου έγιναν γνωστές οι δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Υγείας ζητήσαμε από την τουρκική κυβέρνηση να προσαρμόσει και πάλι την καταγραφή και την δημοσιοποίηση των στοιχείων στα διεθνή πρότυπα», δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών στο Spiegel, επισημαίνοντας ότι η προσέγγιση της 'Αγκυρας δεν συνάδει με τις ισχύουσες κατευθυντήριες γραμμές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, καθώς με αυτόν τον τρόπο δεν καταγράφεται ένας σημαντικός αριθμός κρουσμάτων.

Δύο εβδομάδες αργότερα το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών επανέφερε το θέμα στον Τούρκο πρέσβη στο Βερολίνο και, επειδή η Τουρκία δεν άλλαξε την στατιστική της, «δεν είναι πλέον εφικτή η αξιολόγηση της πραγματικής κατάστασης της πανδημίας στην Τουρκία», επισήμανε ο ίδιος εκπρόσωπος, αιτιολογώντας και την απόφαση του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών να αναθεωρήσει την προηγούμενη ταξιδιωτική προειδοποίησή του για την χώρα, συμπεριλαμβάνοντας πλέον και τις περιφέρειες Σμύρνης, Αϊδινίου, Μούγλων και Αττάλειας στις «περιοχές κινδύνου».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ