2020-11-08 21:37:24
Φωτογραφία για Αμερικανικές Εκλογές - Μαρκ Κέλι: Ενας αστροναύτης στο σύμπαν του Κογκρέσου
Αμερικανικές Εκλογές - Μαρκ Κέλι: Ενας αστροναύτης στο σύμπαν του Κογκρέσου

Ο 54χρονος ταξιδευτής του διαστήματος που εκλέχτηκε με τους Δημοκρατικούς κέρδισε την έδρα της Ρεπουμπλικανής Μάρθα ΜακΣάλι, η οποία την κατέλαβε το 2018 μετά τον θάνατο του Τζον Μακέιν

Κερδίζοντας την κούρσα της Αριζόνας αφού κατάφερε να συγκεντρώσει το 53,4% των ψήφων, ο Γερουσιαστής, πλέον, Μαρκ Κέλι θα εξερευνήσει τα μυστικά του αμερικάνικου κοινοβουλίου.

Ο 54χρονος ταξιδευτής του διαστήματος που εκλέχτηκε με τους Δημοκρατικούς κέρδισε την έδρα της Ρεπουμπλικανής Μάρθα ΜακΣάλι, η οποία την κατέλαβε το 2018 μετά τον θάνατο του Τζον Μακέιν. Εχει συνταξιοδοτηθεί ως Καπετάνιος του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ και από τα καθήκοντά του στη NASA. Έχει συμμετάσχει σε τέσσερις αποστολές στο Διάστημα, με τελευταία την Space Shuttle Endeavour, το 2011.

Την ίδια χρονιά δηλαδή που η σύζυγός του και πρώην μέλος του Κογκρέσου ως Γερουσιαστής της Αριζόνας επίσης Γκάμπι Γκίφορντς δέχτηκε δολοφονική επίθεση με πυροβολισμούς στο κεφάλι ενώ χαιρετούσε τους ψηφοφόρους της και επέζησε από θαύμα.


Στην αντισυμβατική ζωή του Μαρκ Κέλι υπάρχει και ο πανομοιότυπος δίδυμος αδερφός του, ο Σκοτ. Οι δυο τους, όντας παράλληλα και οι μοναδικοί δίδυμοι αστροναύτες στις ΗΠΑ, επελέγησαν για την περίφημη «μελέτη των διδύμων» της NASA το 2015.

Επρόκειτο για ένα ψυχολογικό πείραμα για τις ανάγκες του οποίου ενώ ο Σκοτ παρέμεινε στο Διάστημα για κάτι λιγότερο από μια ολόκληρη χρονιά (340 μέρες), οι ειδικοί κατέγραφαν παράλληλα την κατάσταση του Μαρκ προκειμένου να διερευνηθούν οι διαφορές μεταξύ των δυο ομοζυγωματικών διδύμων αντρών όταν ο Σκοτ ξαναπατούσε στη Γη.

Στην προεκλογική του καμπάνια ο Μαρκ Κέλι υποσχέθηκε να βάλει τα δυνατά του για την αύξηση των μισθών, τη μείωση της ανεργίας, για ένα φθηνότερο σύστημα υγείας, για τη βελτίωση της οικονομίας και για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Είναι επίσης ταγμένος κατά της ανεξέλεγκτης οπλοκατοχής και οπλοχρησίας που μαστίζει της ΗΠΑ, με τη σύζυγό του ένα μόνο από τα εκατοντάδες θύματα κάθε χρόνο. Για την ιστορία, ο Μαρκ Κέλι είναι ο πρώτος Δημοκρατικός που συγκεντρώνει τις περισσότερες ψήφους στην Αριζόνα μετά τον Μπιλ Κλίντον το 1996. Σύμφωνα με τους αναλυτές, ο χλευασμός του γερουσιαστή της πολιτείας Τζον Μακέιν από τον Ντόναλντ Τραμπ- σχολίασε ότι ο Μακέιν χρίστηκε ήρωας «απλά και μόνο επειδή αιχμαλωτίστηκε» και ότι ο ίδιος «συμπαθεί εκείνους που δεν πιάνονται αιχμάλωτοι»- έπαιξε σίγουρα κάποιο ρόλο στην ήττα των Ρεπουμπλικάνων.

Και όταν ο Μαρκ Κέλι που από μικρό παιδί ονειρευόταν ταξίδια ανάμεσα στα αστέρια ορκιστεί, θα είναι το μοναδικό ενεργό μέλος του Κογκρέσου που έχει πετάξει στο διάστημα. Όμως δεν είναι ο πρώτος. Οι τρεις προηγούμενοι αστροναύτες που έχουν καταλάβει έδρες στο νομοθετικό σώμα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης των ΗΠΑ είναι ο Τζον Γκλεν, ο Χάρισον «Τζακ» Σμιτ και ο Τζον «Τζακ» Σουίγκερτ, μέλος της αποστολής Apollo 13 που ενώ εκλέχτηκε στη Βουλή των Αντιπροσώπων το 1982 πέθανε από καρκίνο πριν αναλάβει τα καθήκοντά του.

«Ένα ταξίδι στο διάστημα αποτελεί ένα μεγάλο κίνητρο για να στερηθείς κάποια πράγματα από την προσωπική σου ζωή. Προφανώς, δεν μπορείς να στερηθείς τα πάντα και ούτε το θέλεις», είχε δηλώσει παλιότερα ο Κέλι, ο οποίος καλείται ξανά να αφιερωθεί σε έναν σκοπό απείρως μεγαλύτερο από τον άνθρωπο. anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ