2020-11-10 04:27:16
Φωτογραφία για Μόσιαλος για εμβόλιο: Πρόκειται για εντυπωσιακή ανακοίνωση. Σημαντικά ερωτήματα που ψάχνουν απάντηση

 medlabnews.gr iatrikanea

Ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας του London School of Economics, Ηλίας Μόσιαλος, μιλώντας στον ΑΝΤ1, έκανε λόγο για «εντυπωσιακή ανακοίνωση», σχετικά με τη δημοσιοποίηση των ερευνών της Pfizer για το εμβόλιο της έναντι του κορονοϊού.

Όπως εξήγησε ο κ. Μόσιαλος, «αυτή είναι η ενδιάμεση έκθεση της Pfizer, θα ολοκληρωθεί σε μερικές εβδομάδες, όχι πολύ αργά από σήμερα, γιατί ξέρουμε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των εθελοντών, που συμμετέχουν στις κλινικές δοκιμές της Pfizer, πάνω από το 90%, έχει πάρει και τις δύο δόσεις του εμβολίου. Με βάση, λοιπόν, τα ενδιάμεσα αποτελέσματα που αφορούν περίπου σε ευρήματα που αντιστοιχούν στο 60% αυτού που θα θέλαμε, τα αποτελέσματα φαίνεται ότι είναι εντυπωσιακά».

Σχετικά με τα ερωτήματα που εγείρονται, ο κ

. Μόσιαλος σημείωσε πως «δεν ξέρουμε αν αυτό το εμβόλιο προστατεύει πλήρως όσους έχουν υποκείμενα νοσήματα και μικρή ανοσοαπόκριση. Αυτό είναι κάτι που θα περιμένουμε να το δούμε με την ολοκλήρωση των κλινικών δοκιμών. Μέχρι τέλος μήνα ή αρχές επόμενου θα έχουμε αυτά τα δεδομένα επομένως, θα ξέρουμε αν δουλεύει το εμβόλιο και πόσο δουλεύει. Αν θα είναι 90% που είναι εντυπωσιακό ή λίγο λιγότερο, γι' αυτούς που έχουν υποκείμενα νοσήματα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Το άλλο που δεν ξέρουμε είναι πόσο θα διαρκεί αυτό το εμβόλιο, αν θα πρέπει να κάνουμε κάθε χρόνο ή κάθε δύο χρόνια. Πόσο θα διαρκέσει η ανοσία».

«Το τρίτο που δεν ξέρουμε ακόμη είναι αν θα εμποδίζει τη διασπορά από κάποιον που έχει κάνει το εμβόλιο, και προστατεύεται ο ίδιος, σε άλλους. Ξέρουμε από τις μελέτες που έγιναν σε πιθήκους ότι και προστατεύει τους πιθήκους και εμποδίζει τη διασπορά από έναν σε άλλον. Ελπίζουμε να ισχύει και στους ανθρώπους αυτό και αν ισχύει θα είναι από τις εντυπωσιακότερες επιστημονικές ανακαλύψεις που έχουν γίνει τον 21ο αιώνα», σημείωσε.

Ο καθηγητής μίλησε και για το στέλεχος του νέου ιού που φέρεται να έχει μεταλλαχθεί λέγοντας πως «δεν θα υπάρχει πρόβλημα, η μετάλλαξη δεν είναι τόσο μεγάλη που να μην καλύπτεται από όλα τα εμβόλια που είναι αυτήν τη στιγμή σε εξέλιξη. Η μετάλλαξη αυτή δεν μας ανησυχεί αυτήν τη στιγμή», κατέληξε.

Νωρίτερα, ο καθηγητής σχολίασε σε ανάρτησή του πως «αν επιβεβαιωθούν τα εξαιρετικά νέα (για 90% αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Pfizer/BioNTech) από τις ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ και της ΕΕ τότε θα αρχίσουμε να σκεφτόμαστε επιστροφή στην κανονικότητα τους επόμενους μήνες».

Το πειραματικό εμβόλιο, σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας, είναι άνω του 90% αποτελεσματικό στην προστασία από την Covid-19 με βάση αρχικά στοιχεία από ευρεία έρευνα, γεγονός που συνιστά μεγάλη νίκη στην μάχη κατά της πανδημίας. 

Η Pfizer προβλέπει να ζητήσει ευρεία άδεια για επείγουσα χρήση του εμβολίου για τις ηλικίες από 16 έως 85 ετών, όμως για να το κάνει αυτό, θα χρειασθεί να έχει συγκεντρώσει στοιχεία ασφαλείας δύο μηνών για το ήμισυ των 44.000 συμμετεχόντων στην μελέτη, κάτι που αναμένεται να γίνει στο τέλος του Νοεμβρίου.

medlabgr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ