2020-11-11 21:20:12
Φωτογραφία για Αντιδράσεις για τη θανάτωσή των βιζόν. Ενοχοποιούνται για μετάδοση του κοροναϊού

 medlabnews.gr iatrikanea

Σκεπτικισμό προκαλεί στους επιστήμονες και θύελλα αντιδράσεων στις οικολογικές οργανώσεις η ενοχοποίηση των βιζόν για τη μετάδοση του κοροναϊού και η απόφαση των κυβερνήσεων για τη μαζική τους θανάτωση. Ένα πολιτικό δράμα παίζεται στη Δανία με την απόφαση της πρωθυπουργού να θανατώσει εκατομμύρια μίνκ. Τώρα είναι η σειρά της Ολλανδίας  που επίσης εκτρέφει και αναπαράγει βιζόν.

Επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι ανακάλυψαν στην Ολλανδία περιστατικά μετάδοσης του κορονοϊού SARS-CoV-2 τόσο από ανθρώπους σε ζώα βιζόν όσο και αντίστροφα από τα βιζόν στους ανθρώπους.Οι Ολλανδοί ερευνητές, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Science», ανέλυσαν γονιδιώματα ζώων και ανθρώπων σε 16 φάρμες εκτροφής βιζόν, όπου είχαν παρουσιαστεί συρροές κρουσμάτων κορονοϊού

. Αποκαλύφθηκε ότι ο ιός αρχικά πέρασε από τους ανθρώπους στα ζώα και μετά από αυτά επέστρεψε στους ανθρώπους. Επιπλέον -κάτι ακόμη πιο ανησυχητικό- ο ιός στα βιζόν εμφανίζει μεταλλάξεις και Δανοί ιολόγοι φοβούνται ότι μία από αυτές μπορεί να αποδειχθεί ανθεκτική ακόμη και στα υπό ανάπτυξη εμβόλια. Περισσότερα από 200 κρούσματα κοροναϊού σε ανθρώπους στη Δανία έχουν αποδοθεί στα βιζόν έως τώρα

Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι αυτό δεν σημαίνει ότι έχει εντοπιστεί η ζωογόνος προέλευση της πανδημίας covid-19, αφού μέχρι σήμερα  έχουν βρεθεί να μολύνονται από τον εν λόγω ιό (μαϊμούδες, γάτες, σκύλοι, λαγοί, νυχτερίδες, τρωκτικά, κουνάβια κ.ά.) και ότι χρειάζεται περισσότερη έρευνα στα συγκεκριμένα ζώα. Την ίδια ώρα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε ότι το θέμα των βιζόν χρειάζεται περισσότερη μελέτηέτσι ώστε  να διερευνηθεί πόσο επικίνδυνες είναι οι μεταλλάξεις του κοροναϊού σε αυτά τα ζώα.

Όλα ξεκίνησαν το καλοκαίρι όταν στην  Ολλανδία και στη Δανία εμφανίστηκαν τα πρώτα κρούσματα σε φάρμες βιζόν. Οι αρχές της Δανίας  διέταξαν αρχικά ό,τι είχαν κάνει νωρίτερα οι ολλανδικές: Τη θανάτωση όλων των ζώων στις μολυσμένες φάρμες. Όμως, στις αρχές Ιουλίου αποφάσισαν ότι όποιο εκτροφείο είχε μολυσμένα με κοροναϊό ζώα, απλώς να απομονώνεται, χωρίς να σκοτώνονται τα βιζόν. Όταν όμως ο ιός επανέκαμψε δριμύτερος μετά το καλοκαίρι, οι δανικές αρχές διέταξαν τη θανάτωση όχι μόνο των ζώων των μολυσμένων εκτροφείων αλλά όλων των βιζόν σε ακτίνα σχεδόν οκτώ χιλιομέτρων. Όμως έως τις αρχές Νοεμβρίου 216 φάρμες φάρμες βιζόν στη Δανία είχαν πια μολυνθεί. Η απόφαση να σφαγιασθούν 17.000.000 ζώα προκάλεσε διεθνή κατακραυγή και πολιτική κρίση στη χώρα. Η πρωθυπουργός παραδέχθηκε ότι η κίνηση ήταν βιαστική και δεν είχε βάση νομιμότητας ενώ τα ζωάκια τάφηκαν σε μαζικούς τάφους στην επαρχία. Αγρότες σε περιοχές της Δανίας που δεν έχουν επηρεαστεί από το μεταλλαγμένο στέλεχος του κοροναϊού έχουν το δικαίωμα να πωλούν γούνα από μινκ, ωστόσο υποχρεούνται να θανατώσουν όλα τα ζώα τους μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

«Είναι επιτακτικό η βιομηχανία και το εμπόριο γούνας να μη μετατραπούν σε δεξαμενή για μελλοντική εξάπλωση του SARS-CoV-2 ανθρώπους», λένε οι επιστήμονες ίσως όμως είναι μια δικαίωση για  τις φιλοζωικές οργανώσεις που εδώ και χρόνια μάχονται κατά της παραγωγής γούνας. Είναι γεγονός ότι για τους εκτροφείς ζώων γούνας τα πράγματα δυσκολεύουν στην Ευρώπη αφού όλο και περισσότερες χώρες προχωρούν στην απαγόρευση αυτών των εκτροφείων.

ΠΗΓΗ: BBC, ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Μπλόκο… χάρος της Τροχαίας
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Μπλόκο… χάρος της Τροχαίας
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ