2020-11-12 00:50:11
Φωτογραφία για Δεν υπάρχει άνθρωπος που να έρθει και να παρακαλέσει τον Άγιό μας και να μην φύγει ικανοποιημένος!
 Για τον Άγιο Νεκτάριο, την εορτή, τα θαύματα που επιτελεί, αλλά και το ειδικό βάρος που έχει η πνευματική του παρακαταθήκη μίλησε στην εκπομπή «Η επικαιρότητα στην Πεμπτουσία» και τη δημοσιογράφο Μαρία Γιαχνάκη η καθηγουμένη του Ιερού Ησυχαστηρίου Αγίας Τριάδος – Αγίου Νεκταρίου Αιγίνης, Γερόντισσα Τιμοθέη.

«Χθες (9 Νοεμβρίου – του Αγίου Νεκταρίου) μπορεί σωματικώς να μην είχαμε κοντά μας πιστούς, νοερώς, όμως, είχαμε πολύ κόσμο. Ήταν όλοι εκεί! Είχαμε μεγάλη χάρη από τον Άγιο… Γιορτάσαμε τα 100 χρόνια από της κοιμήσεώς του και είμαστε σίγουρες ότι ήταν όλοι εκεί!», είπε η γερόντισσα αναφερόμενη στο βίωμα των μοναχών κατά τη χθεσινή γιορτή του Αγίου στη Μονή.

Όσον αφορά τα θαύματα που επιτελεί ο Άγιος Νεκτάριος και μαρτυρούν οι πιστοί, η γερόντισσα είπε: «Δεν σταματούν ποτέ… Το βίωμα της ορθοδοξίας μας είναι το θαύμα. Δεν υπάρχει άνθρωπος που να έρθει και να παρακαλέσει τον Άγιό μας και να μην φύγει ικανοποιημένος! Πώς να μην έχουμε τόση αγάπη στο πρόσωπό του… Το πώς επιτελεί τόσα θαύματα εξηγείται από τον βίο του. Αυτό που βλέπουμε σε όλο τον βίο του είναι η ταπείνωση, η ανεξικακία, η ανεκτικότητα, η συγχωρητικότητα. Ο Άγιος δεν κρατούσε κακία σε κανέναν. Έπαιρνε παράδειγμα από την ζωή του Χριστού, που συγχώρησε και τους σταυρωτές του…».


«Όποιος έρχεται στη Μονή, κάτι έχει λάβει από τον Άγιο, ένα θαύμα, ένα σημάδι… Να σας πω κάτι χαρακτηριστικό:

Ήρθε εδώ μια κοπέλα από την Αφρική, νεοβαπτισμένη… Μπήκε να προσκυνήσει στο δωμάτιο του Αγίου και κοκκάλωσε! Υπήρχε κάποιος πειρασμός, κάποιο πρόβλημα είχε η κοπέλα… Είπαμε να μην την ενοχλήσουμε. Έπειτα μας είπε ότι άνοιξε η πόρτα απέναντί της… Η πόρτα ήταν από το εσωτερικό δωμάτιο του Αγίου, εκεί όπου φυλάμε τα άμφιά του… Βγαίνει ένα γεροντάκι από μέσα και της λέει: «Ξέρω παιδί μου, γιατί ήρθες… Κι εγώ θα σε βοηθήσω και όλα θα πάνε καλά!». Της εμφανίστηκε ο Άγιος με τα πράσινα άμφιά του (σε πολλούς εμφανίζεται με αυτά). Το πρόβλημά της ήταν ότι το παιδί της στην Αφρική ήταν άρρωστο και οι γιατροί δεν μπορούσαν να την βοηθήσουν. Όταν επέστρεψε στην Αφρική, το παιδί της είχε θεραπευτεί!».

«Στη Μονή του Αγίου Νεκταρίου νιώθουμε σημαντικό το βάρος… Έχουμε έναν σπουδαίο διδάσκαλο και πατέρα και δεν μπορούμε παρά να ακολουθήσουμε τα βήματά του…», είπε η γερόντισσα σχετικά με την πνευματική παρακαταθήκη, αλλά και το θαυμαστό παράδειγμα της βιωτής του Αγίου.

Τέλος, η καθηγουμένη της Μονής αναφέρθηκε στην ταινία «Man of God», που πραγματεύεται τη ζωή του Αγίου Νεκταρίου και αναμένεται στις κινηματογραφικές αίθουσες το 2021, επαναλαμβάνοντας αυτό που είχε πει και στους συντελεστές της:

«Αν ο Άγιος δεν ήθελε, δεν θα γινόταν η ταινία. Ο Άγιος επειδή είναι τόσο άμεσος με τον κόσμο και είναι τόσο ζωντανός, αν δεν ήθελε, δεν θα επέτρεπε να συμβεί κάτι τέτοιο. Έχουμε διαπιστώσει από τον τόσο κόσμο που έρχεται εδώ ότι ο ίδιος ο Άγιος επιλέγει ποιος θα έρθει, ποιος δεν θα έρθει και ποιος θα κάνει αυτό που πρέπει. Ο Άγιος ήθελε να γνωρίσει όλος ο κόσμος τη ζωή του και να γίνει παράδειγμα προς μίμηση… Είχα πει ότι ο Άγιος θέλει να γίνει αυτή η ταινία».

Όσο για το τι καλό πιστεύει ότι θα βγει από αυτή την ταινία, η γερόντισσα Τιμοθέη εκτίμησε: «Η ταινία αυτή θα βοηθήσει πολύ και θα ενισχύσει την πίστη αυτών που είναι ήδη κοντά στην εκκλησία, και θα βοηθήσει και τους νέους να έρθουν κοντά στην εκκλησία. Επίσης, θα αγγίξει την καρδιά των αλλόθρησκων και ίσως τους βάλει και ερωτηματικά για το πια είναι η αλήθεια, ποιο είναι το σωστό και το λάθος. Εξάλλου, ο Άγιος είχε μεγάλη επικοινωνία με αλλόθρησκους. Κανέναν δεν έδιωχνε, προσπαθούσε να τους δώσει να καταλάβουν ποιο είναι το σωστό» Κλείνοντας, η γερόντισσα διάβασε ένα κομμάτι επιστολής που έστειλε ο Άγιος προς τις μοναχές του, λέγοντας τους: 

«Μανθάνω ότι σάς εύρε πειρασμός τις και εθροήθητε ως νεοσσοί. Αλλοίμονο εάν ούτω ταχέως θροείσθε και απελπίζεσθε. Εάν δεν υπομείνητε πειρασμόν δεν θα φθάσετε εις μέτρον τελειώσεως. Θα υπομείνητε και εάν σάς δέρωσιν. Ο Κύριος είναι μεθ’ υμών. Καθ’ εκάστην ψάλλετε «Μεθ’ ημών ο Θεός» και όμως φαίνεται ότι δεν το καλοκατανοείτε. Επιθυμώ να το διαβάσετε άπαξ προς τελείαν κατανόησιν αυτού και σάς διαβεβαιώ ότι θα ειρηνεύση η καρδία σας. Μάθετε ότι θα εξεγερθώσι καθ’ υμών αι του αντιπάλου δυνάμεις, αλλά σείς ψάλλατε: «Μεθ’ ημών ο Θεός, τον δε φόβον αυτού ου μή φοβηθώμεν ουδ’ ου μή ταραχθώμεν, ότι μεθ’ ημών ο Θεός», και τα λοιπά. Ισχύετε και κραταιούσθε διότι ο Θεός είναι μεθ’ υμών. Εάν υπομείνετε έως τέλους τα ονόματα υμών θα γραφώσιν εις τάς βίβλους της ζωής. Θέλω να μάθω, ότι η θεία Χάρις σάς επεσκέφθη και ειρηνεύσατε».
πηγή
proskynitis
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ