2020-11-13 12:43:44
Φωτογραφία για Κορονοϊός: Σε 4 μέρες διπλάσια κρούσματα – Τι είναι η εκθετική διασπορά και γιατί οι πολίτες αγνοούν την επικινδυνότητά της
Γιάννα Σουλάκη - IATROPEDIA

Εξαιρετικά ανήσυχοι είναι οι επιστήμονες που παρακολουθούν την πανδημία στην Ελλάδα να εξαπλώνεται με εκθετικούς ρυθμούς. Πρόκειται, όπως λένε, για ένα επιδημιολογικό φαινόμενο με μεγάλη δύναμη, που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε ολέθριες καταστάσεις. Τέτοιες που δεν απέχουν από αυτές που είδαμε στην άνοιξη στο Μπέργκαμο της γειτονικής μας Ιταλίας.

Εκθετική αύξηση των κρουσμάτων σημαίνει, εκρηκτικός πολλαπλασιασμός της ικανότητας και της δύναμης του ιού να διασπείρεται στην κοινότητα μέσα σε λίγες ημέρες και συγκεκριμένα, ο διπλασιασμός του μέσα σε 6 έως 10 ημέρες.

“Όταν συμβεί η εκθετική διάδοση με μεγάλο ρυθμό αύξησης, όπως στη Θεσσαλονίκη με πάνω από 32%, ο ιός έχει ξεφύγει από τον έλεγχό μας και χρειάζονται διπλάσιας έντασης προσπάθειες και πολύς χρόνος για να ανασχεθεί”, υποστηρίζουν επιστήμονες που μίλησαν στο iatropedia.gr


Το φαινόμενο αυτό παρατηρείται σήμερα στις περιοχές της Ελλάδας που εμφανίζουν μεγάλη επιδημιολογική επιβάρυνση.

Εκτός από τη Θεσσαλονίκη, σε παρόμοιο ρυθμό αύξησης φαίνεται να εισέρχεται πλέον και η Αττική, στην οποία μέχρι πριν από λίγες ημέρες, υπήρξε σταθεροποίηση.

Δείτε επίσης - Κορονοϊός: Εκτόξευση της πανδημίας – 50 θάνατοι και 3.316 κρούσματα σε ένα 24ωρο – 310 διασωληνωμένοι

Οι αριθμοί που τρομάζουν Μπορεί τα χθεσινά 3.316 κρούσματα, οι 50 θάνατοι και οι 310 διασωληνωμένοι να “πάγωσαν” την Ελλάδα, στην πραγματικότητα, όμως, οι άνθρωποι δεν κατανοούν τι σημαίνει στ' αλήθεια “εκθετική εξάπλωση” του κορονοϊού και πόσο καταστροφική δύναμη έχει. “Αν το συνειδητοποιούσαν θα είχαν άλλες συμπεριφορές”, τονίζουν οι ειδικοί.

Οι επιστήμονες, όμως, που εξετάζουν τα ειδικά μαθηματικά μοντέλα βλέπουν με αγωνία τα ημερήσια κρούσματα να διπλασιάζονται στη χώρα, με ρυθμό μικρότερο από τον προβλεπόμενο και συγκεκριμένα, όχι ανά 6, αλλά ανά 4 ημέρες.

Αυτό συνέβη από τις 9 Νοεμβρίου και μέχρι σήμερα στις πιο επιβαρυμένες επιδημιολογικά περιοχές, δηλαδή σε Αττική, Θεσσαλονίκη, αλλά και στην Λάρισα. Έτσι, μέσα στις 4 τελευταίες ημέρες τα κρούσματα στην Αττική έφτασαν από τα 390 στα 756 και στη Θεσσαλονίκη από τα 413 στα 828.

Αναλυτικά:

9/11 – Αττική: 390, Θεσσαλονίκη: 413

10/11 - Αττική: 588, Θεσσαλονίκη: 652

11/11 - Αττική: 635, Θεσσαλονίκη: 777

12/11 - Αττική 756, Θεσσαλονίκη 828

Διπλασιασμός στα ημερήσια κρούσματα δεν σημειώθηκε, όμως, μόνο στα δύο μεγαλύτερα αστικά κέντρα της χώρας, αλλά και στη Λάρισα. Στις 9/11 εντοπίστηκαν 68 κρούσματα και στις 12/11, δηλαδή 4 μέρες μετά, σημειώθηκαν 160 κρούσματα.

Δείτε την καθετοποίηση της γραμμής των ημερήσιων κρουσμάτων στην Ελλάδα:

Όταν τρέχουμε πίσω από τον ιό...

Εκθετική αύξηση έχουμε όταν παίρνουμε σκληρά μέτρα και μετά από δύο ή τρεις ημέρες αυτά αποδεικνύονται ανεπαρκή. Αυτό συμβαίνει όταν “κυνηγάμε” τον ιό και πλέον μοιάζει να έχουμε χάσει τον έλεγχό του.

Έτσι οδηγούμαστε σε χιλιάδες μολύνσεις, οι οποίες μετά από δύο εβδομάδες, αυξάνουν τις εισαγωγές στα νοσοκομεία και τις εντατικές με βαριά ασθενείς, αλλά και οδηγούν δεκάδες ανθρώπους στον θάνατο.

“Ο εκθετικός πολλαπλασιασμός της νόσου Covid-19 είναι αδιαμφισβήτητα δραματικός. Τα μέτρα πρέπει να λαμβάνονται σε πρώιμο στάδιο. Η καθυστέρηση -έστω και λίγων ημερών- μπορεί να αποδειχθεί καθοριστικής σημασίας για υγεία και τη ζωή των πολιτών”, αναφέρουν οι επιστήμονες, οι οποίοι τονίζουν ότι κανένα σύστημα Υγείας παγκοσμίως, δεν μπορεί να υποστηρίξει μια τέτοια κατάσταση.

Δείτε επίσης - Κορονοϊός: Το Reuters στην ΜΕΘ covid του νοσοκομείου Παπανικολάου – Συγκλονιστικές εικόνες

Επιπλέον μέτρα εξετάζονται στην Ελλάδα

Πριν καν εφαρμοστούν από σήμερα Παρασκευή (13/11) τα νέα μέτρα της απαγόρευσης της κυκλοφορίας σε όλη τη χώρα μετά τις 9 το βράδυ, που εξαγγέλθηκαν την Τετάρτη (11/11) από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά, η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων οδηγεί την πολιτεία στην ανάγκη να ληφθούν ακόμη πιο αυστηρά μέτρα.

Έτσι σε πρώτη φάση εξετάζεται επιπλέον το κλείσιμο όλων των σχολείων της χώρας, όπως προανήγγειλε το βράδυ της Πέμπτης 12/11, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.

Επίσης, εξετάζεται και η περαιτέρω αυστηροποίηση, όπως το “λουκέτο” σε δημόσιες υπηρεσίες, το κλείσιμο των συνόρων, αλλά και η μείωση του αριθμού των λόγων μετακίνησης με sms, από έξι σε τρεις.

“Τώρα είναι η ώρα να δράσουμε, να «διπλασιάσουμε» τις προσπάθειες για τον περιορισμό της νόσου, ώστε να θέσουμε υπό έλεγχο την εκθετική εξάπλωση”, τονίζουν οι ειδικοί.

Δείτε επίσης - Μητσοτάκης: «Όσες ΜΕΘ και να έχουμε δεν αντέχει το ΕΣΥ – Το πρόβλημα αντιμετωπίζεται στη ρίζα»

Γιατί πολίτες υποτιμούν τη δύναμη της εκθετικής αύξησης του κορονοϊού

Αν και η πλειοψηφία των πολιτών ανησυχεί θεωρητικά με τα όσα διαδραματίζονται με την πανδημία, στην πραγματικότητα υποτιμά τους υπαρκτούς κινδύνους της δυναμικής διασποράς του ιού και δεν λαμβάνει έγκαιρα μέτρα κοινωνικής απόστασης, μάσκας και υγιεινής.

Αυτό -σύμφωνα με μελέτες- οφείλεται σε μια ... μαθηματική προκατάληψη, η οποία “εμποδίζει” τον ανθρώπινο νου να συλλάβει τους κινδύνους του κορονοϊού.

Σε δημοσίευσή του το BBC αναλύει το φαινόμενο της “προκατάληψης της εκθετικής αύξησης” Πρόκειται για μια (δυσ)λειτουργία του εγκεφάλου, η οποία επεξεργάζεται πιο εύκολα την γραμμική, παρά την εκθετική αύξηση.

Είτε οι διαθέσιμες πληροφορίες είναι περιγραφικές είτε οπτικές, τα άτομα αντιλαμβάνονται εσφαλμένα την εκθετική εξάπλωση του ιού και κυρίως με γραμμικούς όρους και όχι εκθετικούς, υποτιμώντας τις επιπτώσεις του προβλήματος, αναφέρεται στο άρθρο.

Αυτό γίνεται πιο εύκολα κατανοητό, με το παράδειγμα της επένδυσης του 1 ευρώ.

Σε πόσο διάστημα μπορεί κάποιος να γίνει εκατομμυριούχος, εάν τα χρήματά του διπλασιάζονται ανά τρεις ημέρες; Οι περισσότεροι θα απαντήσουν σε 1 χρόνο ή 6 μήνες ή 100 ημέρες. Στην πραγματικότητα το 1 ευρώ, μπορεί να αυξηθεί σε 1 εκατομμύριο, σε μόλις έναν μήνα. Σε επιπλέον 30 ημέρες, θα έχετε κερδίσει περισσότερα από 1 δισεκατομμύριο ευρώ!

Οι πολίτες αγνοούν τα μέτρα

Μελέτες έχουν αποδείξει ότι πολλά άτομα που είναι ευάλωτα στην “προκατάληψη της εκθετικής αύξησης” αγνοούν τους κινδύνους της εξάπλωσης του Covid-19 και είναι λιγότερο πιθανό να ακολουθούν τα μέτρα της κοινωνικής αποστασιοποίησης, του πλυσίματος των χεριών ή της χρήσης της μάσκας.

Δείτε τη γραφική αναπαράσταση του προβλήματος:

Με απλά λόγια, ένα απλό μαθηματικό σφάλμα μπορεί να κοστίσει ανθρώπινες ζωές. Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η αλλαγή της στάσης μας απέναντι στην πανδημία, πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα, όσο προσπαθούμε να επιπεδώσουμε την επιδημική καμπύλη και να αποφύγουμε τις δραματικές επιπτώσεις του δεύτερου κύματος της πανδημίας σε όλο τον κόσμο.

Δείτε επίσης: Κορονοϊός: Γιατί ανεβαίνει η καμπύλη των μολύνσεων σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα – Τι συμβαίνει με την κατάχρηση των sms

Το μόνο παρήγορο είναι ότι σχεδόν τίποτα δεν μπορεί να επεκτείνεται εκθετικά για πάντα. Ωστόσο, κανείς δεν ξέρει ποιο είναι το “ταβάνι” της πανδημίας και πόσα θύματα θα αφήσει πίσω του, μέχρι να συμβεί.
medispin
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ