2020-11-14 00:44:03
Φωτογραφία για Takis: Στη διεθνή έκθεση τέχνης West Bund Art & Design στη Σαγκάη


Η Γκαλερί White Cube παρουσιάζει μέχρι τις 15 Νοεμβρίου έργα του γλύπτη Takis μαζί με έργα άλλων σπουδαίων καλλιτεχνών, στην διεθνή έκθεση τέχνης West Bund Art & Design και στη συνέχεια στις 21 Νοεμβρίου στην γκαλερί της στο Χονγκ Κονγκ, την πρώτη ατομική έκθεση του καλλιτέχνη στην Ασία.

Ο παγκοσμίου φήμης `Έλληνας γλύπτης που έφυγε από τη ζωή πριν έναν περίπου χρόνο, συμμετέχει με έργα – γλυπτά από τις δεκαετίες 1960 έως 1990, που δείχνουν την αέναη αναζήτηση του καλλιτέχνη και την αφοσίωσή του καθώς και την εμμονή του στην Επιστήμη.

Αόρατα κύματα και παλμικές κινήσεις από διαφορετικές μορφές ενέργειας όπως μαγνητικά και ακουστικά πεδία, αναδεικνύουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την παρουσία της τέταρτης διάστασης στην δουλειά του.

Γεννημένος στην Αθήνα, ο Παναγιώτης Βασιλάκης ερεύνησε πεδία που έως και τώρα αφορούν αποκλειστικά τους τομείς της Φυσικής και της Μηχανικής. Περιγράφοντας ο ίδιος τον εαυτόν του σαν έναν "διαισθητικό επιστήμονα", καθ’ όλη την διάρκεια της καλλιτεχνικής του πορείας γέννησε φόρμες, κινήσεις και ήχους τόσο στα στατικά του έργα όσο και στα κινητικά του επιτεύγματα.


Τα μαγνητικά του πεδία ακολουθούν τις βιοηλεκτρομαγνητικές ενέργειες του ανθρώπινου μυαλού ενώ αποτέλεσαν μόνιμη πηγή της θεματολογίας και της έρευνάς του.

Ο Τakis υπήρξε εμβληματική φιγούρα στους καλλιτεχνικούς κύκλους της Νέας Υόρκης, του Λονδίνου και του Παρισιού και συσχετίστηκε με έναν διαφορετικό γκρουπ ανθρώπων από συγγραφείς, μουσικούς, καλλιτέχνες και ποιητές έως τους γνωστούς σε όλους Beatles, καθώς και τον διάσημο Γάλλο καλλιτέχνη Marcel Duchamp.

 

Tα έργα – σινιάλα που παρουσιάζονται στην γκαλερί White Cube μοιάζουν με τοτέμ, ενώ πάλλονται και δονούνται πότε γρήγορα και πότε αργά και ρυθμικά, σαν μια ηχώ, σαν μια απάντηση σε κάθε κίνηση που πραγματοποιείται μέσα σε αυτόν τον αφαιρετικό λευκό χώρο.

Ο ήχος και η κίνηση είναι και εκείνες οι αέναες αναζητήσεις του σπουδαίου γλύπτη όπως και η μουσική και οι ραδιοφωνικές εγκαταστάσεις που μοιάζουν να ακολουθούν με ακρίβεια τις παλμικές κινήσεις και δονήσεις του χώρου.

Οι αντένες γίνονται τοτέμ, τα χρωματιστά φώτα μεταφέρουν την ενέργεια του φωτός ενώ τα δισδιάστατα και τρισδιάστατα έργα ενσωματώνουν τον μαγνητισμό σε κάθε φόρμα και εκδοχή. anatakti
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ