2020-11-14 04:06:26
Φωτογραφία για Δεν γλίτωσαν τα κακόμοιρα. Θανατώνονται 2.500 βιζόν που βρέθηκαν θετικά στην Covid -19

medlabnews.gr iatrikanea

Με ευθανασία θα θανατωθούν, αρχής γενομένης από αύριο, τα 2.500 γουνοφόρα ζώα (βιζόν) που προσβλήθηκαν από την Covid-19 σε φάρμα στο Καλονέρι του δήμου Βοϊου Κοζάνης, επισήμανε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Εκτροφέων Γουνοφόρων Ζώων, Αθανάσιος Λάγγας.

Την είδηση για τη θανάτωση των μινκ αρχής γενομένης από αύριο, επιβεβαίωσε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και ο προϊστάμενος της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας Κοζάνης, Θεόφιλος Γκατζόγλου.

Σύμφωνα με τον κ. Λάγγα, η θανάτωσή τους αναμένεται να ολοκληρωθεί σε δύο ημέρες, ενώ τα ζώα θα ταφούν σε βάθος άνω των τεσσάρων μέτρων σε περιοχή που θα υποδειχθεί από τις αρμόδιες αρχές. Αναφερόμενος στην φάρμα στο Καλονέρι Κοζάνης, ο ίδιος τόνισε ότι δημιουργήθηκε το 2014. Στη Δυτική Μακεδονία, λειτουργούν περί τις 84 φάρμες γουνοφόρων ζώων και τα μινκ υπολογίζονται σε περίπου ένα εκατομμύριο.



Στο μεταξύ, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Συνδέσμου Γουνοποιών Καστοριάς, Απόστολος Τσούκας, σημείωσε ότι την προσεχή Δευτέρα 16/11, κτηνίατροι θα μεταβούν σε φάρμα γουνοφόρων ζώων στη Μεσοποταμία Καστοριάς, προκειμένου να πάρουν δείγματα από τα ζώα και να γίνουν αναλύσεις, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν νοσούν ή όχι από covid-19, στην οποία βρέθηκε θετικός ο ιδιοκτήτης τους. Πρόκειται για μία φάρμα με 30.000 ζώα και σύμφωνα με τον κ. Τσούκα «μέχρι στιγμής δεν παρουσιάζουν κάποιο σύμπτωμα και το πιο πιθανόν είναι να βγει αρνητικό το τεστ στον ιό του κοροναϊού».

Νωρίτερα σήμερα, ο προϊστάμενος της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας Κοζάνης, Θεόφιλος Γκατζόγλου, επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι οι κτηνιατρικές υπηρεσίες της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης, συνεχίζουν τον εξονυχιστικό έλεγχο των δειγμάτων που ελήφθησαν από τα νεκρά, αλλά και από τα ζωντανά γουνοφόρα ζώα της φάρμας στο Καλονέρι Κοζάνης, προκειμένου να εξακριβώσουν με βεβαιότητα ότι κανένα από τα προσβληθέντα ζώα με τον κοροναϊό δεν φέρει μεταλλαγμένο τον ιό της Covid-19. «Αυτή η διαδικασία θα πάρει από μία εβδομάδα έως και 10 ημέρες», επισήμανε ο κ. Γκατζόγλου. 

Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εξέδωσε απόφαση βάση της οποίας «θα θανατώνονται μόνο τα ζώα που εντοπίζεται ότι νοσούν από την Covid-19 και το μέτρο δεν θα εφαρμοστεί οριζόντια». Με εντολή του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκη Βορίδη, βρίσκονται σε εγρήγορση όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου και παρακολουθείται στενά η κατάσταση, προκειμένου να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας.

Εκτός του ιδιοκτήτη της μονάδας στο Καλονέρι Κοζάνης, διαπιστώθηκε ότι άλλοι τρεις εκτροφείς είναι θετικοί στην Covid-19 στην Κοζάνη και ισάριθμοι στα Γρεβενά, σε σύνολο 120 rapid tests που έγιναν σήμερα. Στην περιοχή της Καστοριάς, σε σύνολο 135 rapid tests χθες, θετικοί στην Covid-19 βρέθηκαν εννέα εκτροφείς και εργάτες στις μονάδες γουνοφόρων ζώων, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Γουνοποιών Καστοριάς, Απόστολο Τσούκα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ