2020-11-15 00:00:12
Φωτογραφία για Κρίσιμο δεκαήμερο ανακοινώσεων για τα εμβόλια..
Κρίσιμο θεωρείται το επόμενο δεκαήμερο στον αγώνα για το εμβόλιο, δεδομένου ότι αναμένονται σημαντικές ειδήσεις απο τις φαρμακευτικές εταιρείες. Κοντά σε αποτελέσματα βρίσκεται η αμερικανική Moderna, τα οποία σύμφωνα με τον επικεφαλής επιδημιολόγος των ΗΠΑ Άντονι Φάουτσι θα ανακοινωθούν ως το τέλος της εβδομάδας. 

Εντός των επόμενων εβδομάδων, αναμένονται τα αποτελέσματα των τελικών κλινικών μελετών για το εμβόλιο του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και της AstraZeneca. Και έως τα τέλη Νοεμβρίου, Pfizer και Biontech, μετά και την αισιοδοξία που έχουν προκαλέσει οι πρώτες ανακοινώσεις, πρόκειται να καταθέσουν αίτηση για έκτακτη έγκριση του δικού τους σκευάσματος.

Στον κόσμο του εμβολίου τα πάντα κινούνται πλέον με μεγάλες ταχύτητες, οι εταιρείες έχουν ξεκινήσει σταδιακά την παραγωγή παρ’ ότι δεν έχουν ακόμη λάβει τις τελικές εγκρίσεις, ενώ οι διαδικασίες ελέγχου για την ασφάλεια και αποτελεσματικότητα πραγματοποιούνται ταυτόχρονα.


Στην περίπτωση των Pfizer Inc και BioNTech, η αισιοδοξία που έχουν προκαλέσει οι πρόσφατες ανακοινώσεις για 90% αποτελεσματικότητα του εμβολίου κατά του κορονοϊού έχει επιταχύνει τις διαδικασίες για την ολοκλήρωση της παρασκευής του. Οι δύο εταρείες αναμένεται να καταθέσουν αίτηση για έκτακτη έγκριση του σκευάσματος έως το τέλος του Νοεμβρίου (δεν έχει διευκρινιστεί ποτέ ακριβώς). Στόχος τους, μέχρι το τέλος του χρόνου να έχουν κατασκευαστεί τόσες δόσεις ώστε να παράσχουν ανοσία σε 15 - 20 εκατ. ανθρώπους, σύμφωνα με στελέχη της Pfizer. 

Την ίδια ώρα, αναμένονται κι άλλα αποτελέσματα από εταιρείες που δείχνουν να είναι κοντά στην ανάπτυξη του πολυπόθητου εμβολίου. Η Moderna ανακοίνωσε ότι βρίσκεται επίσης κοντά σε ένα αποτέλεσμα, σε ένα εμβόλιο με παρόμοια τεχνολογία με την Pfizer.

O επικεφαλής επιδημιολόγος των ΗΠΑ Άντονι Φάουτσι εκτίμησε ότι τα αποτελέσματα του εμβολίου της αμερικανικής εταιρείας βιοτεχνολογίας Moderna θα ανακοινωθούν ως το τέλος της εβδομάδας.

Η εταιρεία με έδρα την Μασαχουσέτη  αναμένεται να δημοσιοποιήσει τα δεδομένα από μια εκτεταμένη κλινική δοκιμή του πειραματικού εμβολίου της για COVID-19 σε διάστημα που κυμαίνεται μεταξύ δύο ημερών έως «λίγο περισσότερο από μια εβδομάδα», δήλωσε ο Φάουτσι σε διαδικτυακή εκδήλωση της εφημερίδας Financial Times, την περασμένη Πέμπτη.

Παράλληλα, προέβλεψε έναν υψηλό βαθμό αποτελεσματικότητας για το «σχεδόν πανομοιότυπο» με τον αντίστοιχο του σκευάσματος της Pfizer. «Μπορεί να μην είναι 95%, μπορεί να είναι 90%, ή 96%, ή 89%, αλλά θα είναι σε αυτό το επίπεδο», είπε.

Μια άλλη εταιρεία η Novavax ανακοίνωσε προ ημερών ότι, οι κλινικές έρευνες για το οποίο θα γίνονται πλέον με τη διαδικασία του «fast track» (επιτάχυνση των ερευνών με περισσότερους εθελοντές). Το εν λόγω εμβόλιο φέρει την ονομασία NVXCoV2373 και θα εισαχθεί, πλέον, στην τρίτη φάση των κλινικών ερευνών τόσο στις ΗΠΑ όσο και στο Μεξικό έως τα τέλη Νοεμβρίου. 

Σύμφωνα με το Reuters, το εμβόλιο της AstraZeneca σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, φαίνεται ότι είναι σε αρκετά προχωρημενο σημείο. Οι κλινικές μελέτες συνεχίζονται κανονικά ύστερα από τη διακοπή που είχε η διαδικασία παρασκευής του εμβολίου, όταν ένας από τους εθελοντές εμφάνισε μια σπάνια νόσο. Ωστόσο, δεν υπήρξαν στοιχεία που να συνδέουν τη νόσο με το εμβόλιο και οι δοκιμές συνεχίζονται κανονικά.

Τα αποτελέσματα των τελικών κλινικών μελετών για το εμβόλιο του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και της AstraZeneca αναμένονται εντός των επόμενων εβδομάδων, με τη βρετανική φαρμακοβιομηχανία να έχει δηλώσει ότι το εμβόλιο ενδέχεται να είναι έτοιμο ακόμη και μέχρι τα Χριστούγεννα.

Όσον αφορά το εμβόλιο της Johnson & Johnson, οι δοκιμές βρίσκονται σε εξέλιξη και γίνονται σε 60.000 ανθρώπους. Κάποιες πρώτες, ενθαρρυντικές μελέτες έδειξαν ισχυρή ανοσολογική αντίδραση.

Σε ό,τι αφορά την παραγωγή, σύμφωνα με τη Wall Street Journal, εκτιμάται ότι θα φτάσει το 1 δισ. δόσεων εμβολίου μέχρι το τέλος του 2021. Σε αυτές τις δόσεις συμπεριλαμβάνονται 100 εκατ. δόσεις για τις ΗΠΑ και 30 εκατ. δόσεις για το Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι θεραπείες

Με φόντο τα παραπάνω, υπενθυμίζεται οτι η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) έδωσε επείγουσα έγκριση κυκλοφορίας στο φάρμακο bamlanivimab της φαρμακευτικής εταιρείας Eli Lilly, ένα μονοκλωνικό τεχνητό αντίσωμα το οποίο ενισχύει τις άμυνες του ανοσοποιητικού συστήματος κατά του κορονοϊού.

Το φάρμακο προορίζεται για ασθενείς με ήπια έως μέτρια συμπτώματα, οι οποίοι κινδυνεύουν να εμφανίσουν επιδείνωση, όπως είναι οι ηλικιωμένοι άνω των 65 ετών και οι άνθρωποι άνω των 12 ετών με συννοσηρότητες λόγω χρόνιων παθήσεων. Είναι το πρώτο φάρμακο που εγκρίνεται για ασθενείς σε σχετικά πρώιμο στάδιο της Covid-19. Η ανταγωνίστρια εταιρεία Regeneron έχει υποβάλει επίσης αίτημα για επείγουσα αδειοδότηση ενός δικού της φαρμάκου δύο αντισωμάτων, το οποίο - αν και σε δοκιμαστική φάση - είχε χρησιμοποιηθεί και στον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ/πηγή Liberal
greece-salonikia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ