2020-11-16 11:27:57
Φωτογραφία για Μινκ: Το ταλαιπωρημένο ζωάκι που όλοι θέλουν για τη γούνα του - Τι τρώει, πού ζει, τι αγαπά
Το βιζόν είναι σαρκοφάγο θηλαστικό της οικογένειας των Μουστελιδών. Έχει σώμα μακρόστενο, μήκους 40-50 εκ., με ουρά που μπορει να φτάσει τα 14 εκ. Χάρη στα μεμβρανώδη πίσω πόδια, μπορεί να κινείται άνετα μέσα στο νερό. Υπάρχουν δύο είδη βιζόν: το αμερικανικό (Mustela vison), που προέρχεται από την Βόρεια Αμερική, εισήχθη στην Ευρώπη το 1920 και είναι μεγαλόσωμο με καφέ γούνα και λευκά χείλη, και το ευρωπαϊκό (Mustela lutreola), που είναι μικρότερο μέγεθος και έχει σκούρα γκρίζα γούνα με λευκά και τα δύο χείλη. Το ευρωπαϊκό βιζόν συναντάται κυρίως στην Ρουμανία, στην Φινλανδία και την Ρωσία, όπου ζει κοντά σε έλη, λίμνες και ποτάμια, σε δάση με πλούσια βλάστηση. Εξαιρετικός κολυμβητής, βουτά με μεγάλη επιδεξιότητα και μπορεί να φτάσει σε βάθος 5 μ. Κολυμπά ακόμη και στα παγωμένα νερά τον χειμώνα, χάρη στην προστασία που του παρέχει το πυκνό τρίχωμά του. Σκάβει σήραγγες στο χώμα για να φωλιάσει σε σημεία κοντά στο νερό και σε έκταση που κυμαίνεται από 1 έως 4 χλμ
. Κάθε σήραγγα έχει δύο εξόδους, μία στο νερό και μία στην ξηρά. Το βιζόν τρέφεται με μικρά ζώα, όπως βατράχους, ψάρια και τρωκτικά, αλλά και με αυγά. Κυνηγήθηκε για την γούνα του του, και μάλιστα έφτασε στα όρια της εξαφάνισης. Σήμερα, αριθμεί ελάχιστα άτομα τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Αμερική. Εκτρέφεται όμως σε ειδικά εκτροφεία για την γούνα του.

Την επικαιρότητα έχουν αρχίσει να απασχολούν το τελευταίο διάστημα τα βιζόν (μινκ) λόγω της πανδημίας της COVID-19. Ποια είναι τα γουνοφόρα ζωάκια.

Τα βιζόν ή και μινκ, βρίσκονται στο προσκήνιο εδώ και αρκετές ημέρες εξαιτίας της COVID-19, καθώς όπως έγινε γνωστό, ένα μεταλλαγμένο στέλεχος της COVID-19, το «Cluster 5», ανιχνεύθηκε στα ζωάκια και μπορεί να μεταδοθεί στον άνθρωπο, ενώ σύμφωνα με αξιωματούχο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, μπορεί να επηρεάσει και την αποτελεσματικότητα των υπό παραγωγή εμβολίων.

Ουσιαστικά το μινκ, είναι ένα σαρκοφάγο θηλαστικό, που ανήκει στην οικογένεια των Μουστελιδών, δηλαδή ένα από τα δύο είδη της νυφίτσας. Μάλιστα, υπάρχουν δύο διαφορετικά είδη μεταξύ τους, το ευρωπαϊκό βιζόν (Mustela lutreola) και το αμερικανικό βιζόν (Neovison vison). Τα γουνοφόρα ζωάκια έχουν μήκος περίπου 30-50 εκατοστά, με την ουρά τους να τους προσδίδει ακόμη 13-23 εκατοστά μεγθους, ενώ ζυγίζουν από δύο κιλά ως και 4,5 κιλά, (τα θηλυκά ζυγίζουν λιγότερο).

Όπως οι συγγενικές τους νυφίτσες, τα βιζόν έχουν κοντά πόδια, μακρύ, παχύ λαιμό και ένα μεγάλο κεφάλι με κοντά και στρογγυλεμένα αυτιά.

Το αμερικανικό βιζόν έχει καφέ γούνα και λευκά χείλη, και το ευρωπαϊκό είναι μικρότερο μέγεθος και έχει σκούρα γκρίζα γούνα με λευκά χείλη επίσης.

Τι συμβαίνει με τα βιζόν και τον κορονοϊό: Η μετάλλαξη τρομάζει τους επιστήμονες

Tι τρώει ένα μινκ

Το βιζόν τρέφεται με μικρά ζώα, όπως βατράχους, ψάρια και τρωκτικά, αλλά και με αυγά.

Επίσης, όπως αναφέρει η Wikipedia, οι ενήλικες μινκ μπορεί να τρώνε και μικρά βιζόν, ενώ ακόμη μπορούν να καταναλώσουν τροφή για σκύλους και συκώτια γαλοπούλας.

Εκτιμάται πως μια φάρμα με 3.000 βιζόν μπορεί να χρειαστεί έως και δύο τόνους τροφής την ημέρα.

Που ζει

Το ευρωπαϊκό βιζόν συναντάται κυρίως στην Ρουμανία, στην Φινλανδία και την Ρωσία, όπου ζει κοντά σε έλη, λίμνες και ποτάμια, σε δάση με πλούσια βλάστηση.

Το αμερικανικό βιζόν βρέθηκε αρχικά σε όλη τη Βόρεια Αμερική, ενώ σήμερα κατοικεί σε πολλές περιοχές της Ευρώπης, της Σκανδιναβίας, της Νότιας Αμερικής, ακόμη και της Ισλανδίας.

Γενικότερα, το μινκ ζει κοντά στο νερό σε όχθες ποταμού, λίμνες και έλη. Μερικές φορές ωστόσο, εγκαταλείπουν το νερό για να βρουν κουνέλια, που αποτελούν μια από τις αγαπημένες του τροφές.

Ακόμη ένα στοιχείο που ξεχωρίζει το μινκ, είναι η γούνα του, ενώ εκτρέφεται σε ειδικά εκτροφεία ακριβώς και μόνο για αυτό τον σκοπό. Η δημοτικότητα της γούνας του αμερικανικού βιζόν, είχε σαν αποτέλεσμα να δημιουργηθούν πολλές φάρμες εκτροφής σε όλο τον κόσμο, ιδίως στις χώρες της Βόρειας Αμερικής και στην Ευρασία.

Παράλληλα, έντονη ήταν η καταδίκη και οι κινητοποιήσεις από πολλές ομάδες ακτιβιστών και των δικαιωμάτων των ζώων για την κακομεταχείριση τους.

Μινκ και κορονοϊός

Τον Νοέμβριο, η Δανία, ο μεγαλύτερος παραγωγός γούνας βιζόν στον κόσμο, ανακοίνωσε ότι θα θανατώσει μέχρι και 17 εκατομμύρια βιζόν για να σταματήσει η εξάπλωση του Cluster 5, ενός μεταλλαγμένου στελέχους του κορονοϊού, που μπορεί να μεταδοθεί στους ανθρώπους.

Πάντως μερικές ημέρες αργότερα, η κυβέρνηση της Δανίας απέρριψε τελικά το ενδεχόμενο να σκοτώσει το σύνολο των 17 εκατομμυρίων εκτρεφόμενων βιζόν στη χώρα, καθώς όπως υποστήριξε, δεν είχε την απαραίτητη νομική υποστήριξη.

Όσον αφορά την Ελλάδα, ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Εκτροφέων Γουνοφόρων Ζώων, Αθανάσιος Λάγγας, σύμφωνα με το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, επεσήμανε πως θα προχωρήσει η διαδικασία της ευθανασίας 2.500 βιζόν που έχουν προσβληθεί από COVID-19 σε φάρμα στο Καλονέρι του δήμου Βοΐου Κοζάνης.

 Σύμφωνα με τον κ. Λάγγα, η θανάτωσή τους αναμένεται να ολοκληρωθεί σε δύο ημέρες, ενώ τα ζώα θα ταφούν σε βάθος άνω των τεσσάρων μέτρων, σε περιοχή που θα υποδειχθεί από τις αρμόδιες αρχές.

Άλλωστε, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εξέδωσε απόφαση βάσει της οποίας «θα θανατώνονται μόνο τα ζώα που εντοπίζεται ότι νοσούν από COVID-19 και το μέτρο δεν θα εφαρμοστεί οριζόντια».

Με εντολή του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκη Βορίδη, βρίσκονται σε εγρήγορση όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου και παρακολουθείται στενά η κατάσταση, προκειμένου να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας. anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ