2020-11-16 17:51:43
Φωτογραφία για Πώς λειτουργεί το εμβόλιο της Moderna, η σύγκριση με αυτό της Pfizer και οι πιθανές παρενέργειες
Η αισιοδοξία σχετικά με τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού μεγαλώνει, καθώς το εμβόλιο της αμερικανικής εταιρείας Moderna φαίνεται να έχει αποτελεσματικότητα έως και 95%.

Το χαρμόσυνο νέο ακολουθεί την είδηση της προηγούμενης εβδομάδας, σχετικά με το εμβόλιο της Pfizer που παρουσίασε 90% επιτυχία στις δοκιμές.

Η τεχνολογία του εμβολίου της Moderna βασίζεται στην έγχυση γενετικού κώδικα του κορωνοϊού στο ανθρώπινο σώμα.

Έτσι, ξεκινάει μια διαδικασία παραγωγής πρωτεϊνών του ιού από τον οργανισμό, όχι όμως του ίδιου του ιού.

Η ύπαρξη των πρωτεϊνών στο σύστημά μας θα το «εκπαιδεύσει» να αναγνωρίζει και να μάχεται τον ιό, σε περίπτωση μόλυνσή του από αυτόν.

Συγκρινόμενο με το εμβόλιο της Pfizer, το εμβόλιο της Moderna παρουσιάζει τόσο ομοιότητες, όσο και διαφορές.

Αρχικά, και τα δύο εμβόλια αξιοποιούν στη βάση τους τον γενετικό κώδικα του ιού.


Η προστασία που φαίνεται να παρέχουν, σύμφωνα με τις πρώτες δοκιμές, είναι επίσης περίπου στα ίδια επίπεδα, με το εμβόλιο της Moderna να εμφανίζει μέχρι στιγμής ελαφρύ πλεονέκτημα.

Το εμβόλιο της Moderna, ωστόσο, φαίνεται να είναι ευκολότερο στην συντήρηση, καθώς διατηρείται σε σταθερή κατάσταση στους -20 βαθμούς Κελσίου έως και 6 μήνες, και μπορεί να διατηρηθεί σ’ ένα συμβατικό ψυγείο για έως και έναν μήνα.

Το εμβόλιο της Pfizer, από την άλλη, μακροχρόνια πρέπει να συντηρείται στους -75 βαθμούς Κελσίου, και μπορεί να διατηρηθεί σε απλό ψυγείο έως και 5 ημέρες.

Αξίζει επιπλέον να υπενθυμίσουμε ότι και το εμβόλιο Sputnik V, ρωσικής παρασκευής και ευρεσιτεχνίας,  σε πολύ πρώιμες δοκιμές φαίνεται να επέδειξε αποτελεσματικότητα σε ποσοστό 92%.

Τέλος, και όσον αφορά την ασφάλεια του νέου εμβολίου της Moderna, οι μόνες παρενέργειες που φαίνεται μέχρι στιγμής να έχει προκαλέσει σε όσους υποβλήθηκαν σε ένεση ήταν η ήπια, βραχύχρονη κόπωση, ο πονοκέφαλος και ήπιοι σωματικοί πόνοι.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον δρ. Peter Openshaw του Imperial College του Λονδίνου, τέτοια είναι τα συμπτώματα που πρέπει να αναμένει κανείς από οποιοδήποτε εμβόλιο «κάνει την δουλειά του».
greece-salonikia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ