2020-11-16 18:50:10
Φωτογραφία για Πολυτεχνείο: Τα σχέδια της ΕΛ.ΑΣ. εν μέσω πολιτικής «καταιγίδας»
Την ώρα που έχει ξεσπάσει «πόλεμος» μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για το φετινό εορτασμό του Πολυτεχνείου, οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. συνεχίζουν να σχεδιάζουν τα μέτρα ασφαλείας της 17ης Νοεμβρίου.

Η Αστυνομία συλλέγει πληροφορίες σε σχέση με τα καλέσματα για συγκεντρώσεις και πορείες και επικαιροποιεί τον σχεδιασμό της. Με δεδομένο ότι οι συναθροίσεις άνω των τεσσάρων ατόμων έχουν απαγορευτεί μέχρι την 18η Νοεμβρίου, το έργο της ΕΛ.ΑΣ. κρίνεται ως «εξαιρετικά δύσκολο».

Παρά τις απαγορεύσεις, λόγω του κορονοϊού, ο αριθμός των αστυνομικών που θα βρίσκεται στους δρόμους της Αθήνας δεν θα είναι μικρότερος σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές.

Μάλιστα, με απόφαση του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. εκδόθηκε διαταγή για τη μετακίνηση στην Αθήνα διμοιριών από την Εύβοια, την Ευρυτανία και τη Φθιώτιδα. Πρόκειται για διμοιρίες υποστήριξης, που θα συμπεριληφθούν στο σχεδιασμό για τα μέτρα ασφαλείας του Πολυτεχνείου.


Υπολογίζεται ότι στους δρόμους της πρωτεύουσας θα εκτελέσουν υπηρεσία φέτος περισσότεροι από 4.000 αστυνομικοί από σχεδόν το σύνολο των υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ.

Η όξυνση της ατμόσφαιρας, σε σχέση με τον τρόπο που θα εορταστεί η επέτειος, ανησυχεί τις Αρχές, ενώ κανείς δεν μπορεί να υπολογίσει τον αριθμό των πολιτών που θα θελήσουν τελικά να πάρουν μέρος –παρά την απαγόρευση- στις συγκεντρώσεις που έχουν προαναγγελθεί.

Σύνθετη αποστολή

Αργά το βράδυ του Σαββάτου έγινε γνωστό ότι ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ., Μιχάλης Καραμαλάκης, απαγόρευσε για τέσσερις ημέρες τις πορείες και τις συγκεντρώσεις (έως και τις 18 Νοεμβρίου). Μάλιστα, απαγορεύονται οι συναθροίσεις άνω των τεσσάρων ατόμων, ενώ προβλέπονται πρόστιμα ύψους 5.000 ευρώ στα νομικά πρόσωπα και 3.000 ευρώ στα φυσικά πρόσωπα, τα οποία διοργανώνουν υπαίθριες συγκεντρώσεις.

Οπως εξηγούν αστυνομικές πηγές, η φετινή 17η Νοεμβρίου είναι τελείως διαφορετική, με τις αστυνομικές δυνάμεις να καλούνται να φέρουν σε πέρας μία σύνθετη αποστολή.

Οι ίδιες πηγές εξηγούν ότι από τη μία πλευρά θα πρέπει να εφαρμόσουν το μέτρο της απαγόρευσης των συναθροίσεων και από την άλλη θα πρέπει να φροντίσουν ώστε να μη ξεσπάσουν επεισόδια σε περίπτωση που χρειαστεί είτε να προσαχθούν άτομα που παραβίασαν τα μέτρα είτε να βεβαιωθούν πρόστιμα.

Κλοιός ασφαλείας σε Πανεπιστήμια και Εξάρχεια

Παράλληλα, σε αστυνομικό κλοιό θα βρίσκονται τα πανεπιστημιακά ιδρύματα της Αττικής, προκειμένου να αποφευχθεί νέα προσπάθεια κατάληψής τους. Η μονοήμερη κατάληψη του Πολυτεχνείου στην οδό Πατησίων αιφνιδίασε την ΕΛ.ΑΣ. και έφερε «σύννεφα» στο μέγαρο της λεωφόρου Κατεχάκη, με τους αρμόδιους αξιωματικούς να λαμβάνουν μέτρα προκειμένου να μην υπάρξει επανάληψη του αιφνιδιασμού της περασμένης εβδομάδας.

Στο μεταξύ, όπως λένε αστυνομικές πηγές, σε περίπτωση που παρατηρηθούν την 17η Νοεμβρίου συγκεντρώσεις ατόμων στην περιοχή των Εξαρχείων, οι αστυνομικοί που θα βρίσκονται στην περιοχή θα κληθούν να τους βεβαιώσουν κλήσεις για παραβίαση των μέτρων κατά της εξάπλωσης της πανδημίας.

Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. έχουν στα χέρια τους καλέσματα για συγκεντρώσεις από πολλούς και διαφορετικούς φορείς, γεγονός που αυξάνει το επίπεδο ετοιμότητας. Σε κλοιό ασφαλείας θα είναι και φέτος τα Εξάρχεια, όπως και η αμερικάνικη πρεσβεία. Στην περιοχή γύρω από την πλατεία Εξαρχείων και την οδό Πατησίων υπάρχει ήδη από χθες Κυριακή αυξημένη αστυνομική παρουσία, κυρίως από άντρες των ΜΑΤ και της ομάδας Δράση.

Στις 17 Νοέμβρη στα μέτρα θα συμπεριληφθεί το ελικόπτερο της ΕΛ.ΑΣ., όπως και drones, που θα δίνουν εικόνα στα επιχειρησιακά κέντρα της Αστυνομίας και στους αξιωματικούς που συντονίζουν τα μέτρα. Στα Εξάρχεια θα μεταφερθούν, επίσης, οι αύρες της ΕΛ.ΑΣ., για την περίπτωση που ξεσπάσουν γενικευμένα επεισόδια.

Σημειώνεται ότι η ημέρα του Πολυτεχνείου θα γίνει κατάθεση στεφάνων στο ιστορικό κτίριο της οδού Πατησίων
greece-salonikia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ