2020-11-17 13:53:41
Φωτογραφία για «Μανιφέστο» Μακρόν για «αυτόνομο ευρωπαϊκό μπλοκ» - «Ναι μεν αλλά» από τους Γερμανούς
  «Δεν είναι βιώσιμο οι διεθνείς πολιτικές μας να εξαρτώνται ή να ακολουθούν τις ΗΠΑ» ανέφερε ο Γαλλος πρόεδρος - Συμμεριζόμαστε την επιδίωξη της Γαλλίας αλλά πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις μεγάλες προκλήσεις της εποχής μας από κοινού με τις ΗΠΑ, δήλωσε ο Στέφεν Ζάιμπερτ

Μετά την κριτική του Γάλλου προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν για άρθρο της υπουργού Άμυνας Άνεγκρετ Κραμπ-Κάρενμπάουερ σχετικά με τις ευρω-αμερικανικές σχέσεις, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ τόνισε σήμερα ότι η γερμανική κυβέρνηση συμμερίζεται την επιδίωξη της Γαλλίας για πιο αυτοτελή δράση της Ευρώπης.

Ταυτόχρονα αναφέρθηκε στο πόσο σημαντική είναι η σχέση μεταξύ Ευρώπης, Γερμανίας με τις ΗΠΑ. Εξέφρασε δε την πεποίθηση ότι η Γερμανία και η Ευρώπη «πρέπει να αντιμετωπίσουν τις μεγάλες προκλήσεις της εποχής μας από κοινού με τις ΗΠΑ εάν θέλουμε να τις αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ζάιμπερτ παρέπεμψε επίσης «στις δεκαετίες συνεργασίας και φιλίας που συνδέουν τη Γερμανία και την Ευρώπη με τις ΗΠΑ»
. Ταυτόχρονα είπε πως «όλοι συμφωνούν με τους Γάλλους φίλους μας ότι εμείς στην Ευρώπη πρέπει να αναλάβουμε ακόμη μεγαλύτερη ευθύνη για τη δική μας ασφάλεια, για τη δική μας γειτονιά. Μοιραζόμαστε με τη Γαλλία τη φιλοδοξία να είμαστε ως Ευρωπαίοι ακόμη πιο ικανοί για αυτοτελή δράση».

Λίγο πριν από τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ στις αρχές Νοεμβρίου, η Κραμπ-Κάρενμπάουερ έγραψε ένα άρθρο, το οποίο φιλοξενήθηκε στην διαδικτυακή πύλη Politico, με τίτλο «Η Ευρώπη χρειάζεται ακόμα την Αμερική». Η χριστιανοδημοκράτης (CDU) πολιτικός έγραφε ότι «οι ψευδαισθήσεις μιας ευρωπαϊκής στρατηγικής ανεξαρτησίας πρέπει να τελειώσουν: Οι Ευρωπαίοι δεν θα είναι σε θέση να αντικαταστήσουν τον αποφασιστικό ρόλο της Αμερικής ως φορέα παροχής ασφάλειας».

Ο Μακρόν επέκρινε τον σκεπτικισμό της: «Το θεωρώ παρερμηνεία της ιστορίας», είπε σε συνέντευξή του στο περιοδικό "Grand Continent" που δημοσιεύτηκε σήμερα. «Ευτυχώς, η Γερμανίδα καγκελάριος δεν ακολουθεί αυτή τη γραμμή, αν το έχω καταλάβει σωστά», πρόσθεσε ο Γάλλος πρόεδρος.

Το «Μανιφέστο» του Μακρόν

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν πρέπει να παραιτηθούν των προσπαθειών οικοδόμησης ενός αυτόνομου πολιτικού μπλοκ. Το ευρωπαϊκό αυτό μπλοκ οφείλει να αντισταθεί στο δίπολο της Κίνας και των ΗΠΑ, δήλωσε ο Εμμανουήλ Μακρόν στη συνέντευξή του. Ο πρόεδρος της Γαλλίας τονίζει ότι «πρέπει να σημειωθεί ότι τα πλαίσια της πολυμερούς συνεργασίας έχουν σήμερα αποδυναμωθεί διότι είναι μπλοκαρισμένα».

Πρόκειται για την πρώτη του δημόσια παρέμβαση μετά τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ. Ο Γάλλος πρόεδρος είπε ότι οι ΗΠΑ θα σεβαστούν την Ευρώπη μόνο εάν ήταν κυρίαρχη αμυντικά, τεχνολογικά και νομισματικά. Προειδοποιώντας ότι οι αξίες και τα συμφέροντα των ΗΠΑ δεν ήταν αρκετά τα ίδια με αυτά της Ευρώπης, είπε: «Δεν είναι βιώσιμο οι διεθνείς πολιτικές μας να εξαρτώνται από αυτήν ή να ακολουθούν τις ΗΠΑ.» Η ίδια ανάγκη για ανεξαρτησία ισχύει ακόμη περισσότερο για την Κίνα, πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν μιλά για την ανάγκη εκσυγχρονισμού των θεσμών της διεθνούς συνεργασίας, κάνοντας την εκτίμηση ότι "το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών δεν παράγει πλέον σήμερα χρήσιμες λύσεις". «Υποχρεούμαι να κάνω την διαπίστωση ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών δεν παράγει σήμερα χρήσιμες αποφάσεις̭· είμαστε όλοι συνυπεύθυνοι όταν ορισμένοι γίνονται όμηροι των κρίσεων της πολυμέρειας, όπως για παράδειγμα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας».

Σε αυτήν την διεθνή συγκυρία, το στοίχημα για τον Εμανουέλ Μακρόν είναι «η ενίσχυση και η οικοδόμηση μίας πολιτικής Ευρώπης", διότι "αν θέλουμε να δημιουργηθεί συνεργασία, θα πρέπει ισότιμοι πόλοι να οικοδομήσουν αυτήν την συνεργασία, γύρω από μία νέα πολυμερή συνεργασία, δηλαδή έναν διάλογο των διαφορετικών δυνάμεων για να αποφασίσουν από κοινού».

Σχολίασε, μάλιστα, και το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών. «Πιστεύω λοιπόν ότι η αλλαγή της αμερικανικής κυβέρνησης αποτελεί ευκαιρία για να συνεχίσουμε κατά τρόπο τελείως ειρηνικό και ήρεμο, αυτό που οι σύμμαχοι πρέπει να καταλαβαίνουν μεταξύ τους: έχουμε ανάγκη να συνεχίσουμε την οικοδόμηση της αυτονομίας μας για εμάς τους ίδιους, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες το κάνουν για τις ίδιες, όπως η Κίνα το κάνει για την ίδια». λέει ο πρόεδρος της Γαλλίας.
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ