2020-11-17 23:03:06
Φωτογραφία για Δανία: Κυβερνητική κρίση μετά την απόφαση για θανάτωση όλων των βιζόν
Κυβερνητική κρίση έχει ξεσπάσει στη Δανία, μετά την απόφαση της κυβέρνησης μειοψηφίας για τη θανάτωση όλων των μινκ που εκτρέφονται στις φάρμες, για να αποτραπεί η εξάπλωση του κορωνοϊού. Κι αν η κυβέρνηση κατάφερε τελικά να λάβει τη στήριξη της Βουλής, νομιμοποιώντας την απόφασή της, η κίνηση την εξέθεσε στους πολίτες, η εμπιστοσύνη των οποίων, σύμφωνα με δημοσκόπηση, έχει καταρρεύσει.

Η σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση παραδέχθηκε ότι δεν υπήρχε νομική βάση στη διαταγή που εξέδωσε την 5η Νοεμβρίου για τη θανάτωση ολόκληρου του πληθυσμού των μινκ. Συν τοις άλλοις, οι εκτροφείς καταγέλλουν ότι θα μπει οριστικό λουκέτο στις επιχειρήσεις τους.

Ο υπουργός Τροφίμων και Γεωργίας Μόγκενς Τζένσεν δήλωσε χθες το βράδυ ότι η κυβέρνηση εξασφάλισε τη συμφωνία του κοινοβουλίου για τη σχετική νομοθεσία, η οποία «καλώς εχόντων θα φέρει κάποια ειρήνη».

Παραίτηση της κυβέρνησης ζητά η εφημερίδα Berlingske


Όμως, η εφημερίδα Berlingske κάλεσε σήμερα την κυβέρνηση να παραιτηθεί, εάν η κυβερνητική έκθεση με επίκεντρο τη διαταγή, που αναμένεται να δημοσιοποιηθεί αύριο, καταδείξει ότι παραβίασε το Σύνταγμα.

Ο εκτροφέας μινκ Φρανκ Άντερσεν περιέγραψε τη θανάτωση ως «λύση πανικού» επισημαίνοντας πως οι αρχές θα έπρεπε να έχουν εκπονήσει αρχικά ένα σχέδιο αποζημιώσεων.

«Δεν μπορούν απλά να βγάζουν την πρίζα και να με αφήνουν να αντιμετωπίσω τις συνέπειες», είπε στο Ρόιτερς. «Δεν θα τα καταφέρω να κάνω μια νέα αρχή, τα πάντα καταστράφηκαν».

Θανατώθηκαν 17 εκατομμύρια μινκ

Πριν από δύο εβδομάδες, οι αρχές επιστράτευσαν τον στρατό και την αστυνομία να βοηθήσουν τους 1.100 εκτροφείς μινκ της Δανίας να θανατώσουν τα συνολικά 17 εκατομμύρια μινκ τους, τα οποία εκτρέφουν για τη γούνα τους.

Η απόφαση ελήφθη μετά τις επανειλημμένες προσπάθειες για τη θανάτωση των μολυσματικών ζώων. Όμως τα κρούσματα συνεχίζονταν. Οι αρχές επισήμαναν ότι η ανακάλυψη μιας νέας μετάλλαξης του ιού στα μινκ, που είχε επίσης μολύνει ανθρώπους, έθετε σε κίνδυνο ένα μελλοντικό εμβόλιο κατά της Covid-19.

Στήριξαν τη Φρεντέρικσεν στο lockdown αλλά όχι στη θανάτωση των μινκ

Η πρωθυπουργός Μέτε Φρεντέρικσεν απολάμβανε ευρεία στήριξη κατά τη διάρκεια της κρίσης του νέου κορονοϊού για τη λήψη από νωρίς δραστικών μέτρων lockdown, όμως η διαχείριση της κρίσης των μινκ μείωσε τη στήριξη αυτή.

Το υψηλό που καταγράφηκε τον Ιούλιο βάσει του οποίου άνω του 75% των πολιτών έλεγε ότι εμπιστεύεται την κυβέρνηση μειώθηκε σε λίγο παραπάνω από το μισό στα μέσα Νοεμβρίου, σύμφωνα με δημοσκόπηση του πανεπιστημίου του Άαρχους.

Η Φρεντέρικσεν απολογήθηκε δημοσίως, ωστόσο επιμένει ότι η απόφαση θανάτωσης όλων των μινκ ήταν βάσιμη και στηρίχθηκε στις εκτιμήσεις των υγειονομικών αρχών. anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ