2020-11-18 00:06:31
Φωτογραφία για Ένα ολόκληρο «Ταμείο Ανάκαμψης» θα δαπανηθεί σε μέτρα για τον κορωνοϊό!
Μέχρι να πάρουμε τα 32 δισ. ευρώ από το περιβόητο Ταμείο Ανάκαμψης της Ε.Ε. το υπουργείο Οικονομικών θα έχει δαπανήσει αντίστοιχο ποσό σε μετρά για την στήριξης της οικονομίας απέναντι στην πανδημία του κορωνοϊού.

Μέχρι και το περασμένο Οκτώβριο, τα μέτρα αυτά, έφθαναν στα 24 δισ. ευρώ ενώ υπολογίζεται οτι μαζί με τις πρόσθετες παρεμβάσεις που θα γίνουν μέχρι και τον ερχόμενο Απρίλιο, το συνολικό ύψος των δαπανών θα φτάσει τα 32 δισ. ευρώ. Ειδικότερα, ο «λογαριασμός» των 32 δισ. ευρώ προκύπτει ως εξής:

- Το προσχέδιο του προϋπολογισμού άθροιζε σε 21,5 δισ. ευρώ τα μέτρα στήριξης (δημοσιονομικά, αναβολής φόρων, ρευστότητα κλπ) για το 2020. Για την επόμενη χρονιά το αντίστοιχο μέγεθος περιοριζόταν σε 2,7 δισ. ευρώ. Έτσι, τον περασμένο Οκτώβριο φτάσαμε στο σύνολο των περίπου 24 δισ. ευρώ στο οποίο αναφέρεται συχνά-πυκνά ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

- Στον παραπάνω λογαριασμό προστέθηκαν τα 3 δισ. ευρώ για την χρηματοδότηση των μέτρων της περιόδου Lockdon του Νοεμβρίου ανεβάζοντας το σύνολο των παρεμβάσεων στα 27 δισ. ευρώ


- Στο τελικό κείμενο του προϋπολογισμού αναμένεται να αποτυπωθεί μια αύξηση του αποθεματικού του δημοσίου κατα 2 δισ. ευρώ (το προσχέδιο προέβλεπε ένα “μαξιλάρι” 2 δισ. ευρώ) καθώς και συνέχιση των υφιστάμενων μέτρων (νέους γύρους επιστρεπτέας προκαταβολής, επιδόματα ειδικού σκοποί κ.λ.π) ύψους 3 δισ. ευρώ.

Με αυτά τα δεδομένα η οικονομία αναμένεται να βρεθεί αντιμέτωπη φέτος με την ύφεση να συνεχίζεται μέχρι και το πρώτο τρίμηνο του 2021. Και μπορεί το 2021 να είναι χρονιά δημοσιονομικής χαλάρωσης, ωστόσο το 2022 πιθανώς θα τεθούν κάποιοι στόχοι και το 2023 θα τεθούν σίγουρα κάποιοι στόχοι. Για την ώρα οι έκτακτες δαπάνες και οι αναστολές φορολογικών- ασφαλιστικών υποχρεώσεων χρηματοδοτούνται με δανεικά κι όχι με πλεονάσματα.

Ακόμα και να χαλαρώσουν κάποια από τα περιοριστικά μέτρα του Lockdown μέσα στον επόμενο μήνα με το βλέμμα στραμμένο στον χριστουγεννιάτικο τζίρο θα η οικονομία χρειαστεί ακόμα μεγαλύτερη στήριξη Για αυτό και στο υπουργείο Οικονομικών συντάσσουν το τελικό κείμενο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2021 με σενάρια «κορωνοϊού στην οικονομία» για 5- 6 μήνες ακόμα. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι τα μέτρα (οικονομικά και μη) μπορεί να συνεχιστούν για πολλούς μήνες ακόμα.

H εικόνα της εκτέλεσης του εφετινού προϋπολογισμού δεν φαίνεται να αφήνει κάποια χαραμάδα αισιοδοξίας. Στο δεκάμηνο Ιανουαρίου - Δεκεμβρίου 2020 καταγράφεται έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης 13,4 δισ. ευρώ, πρωτογενές έλλειμμα 9,056 δισ. ευρώ , δαπάνες στα 51,8 δισ. ευρώ ( υπέρβαση 7,668 δισ. ευρώ) και φορολογικά έσοδα με υστέρηση 6,052 δισ. ευρώ.

Ηδη καταγράφεται σημαντική αύξηση των ληξιπρόθεσμων χρεών νοικοκυριών και επιχειρήσεων προς την Εφορία. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), τον Σεπτέμβριο οι φόροι που έμειναν απλήρωτοι ανήλθαν σε 621 εκατ. ευρώ και είναι αυξημένοι κατά 14,8% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019.

Ακόμη και με την ευελιξία που παρέχει η ρήτρα διαφυγής, τα πράγματα δεν θα είναι τόσο εύκολα και ειδικά στο κομμάτι του χρέους, που θα αυξηθεί φέτος στο 205% του ΑΕΠ, και με τις συζητήσεις σε επίπεδο ευρωζώνης για τον τρόπο καταμέτρησης των επιπτώσεων από την πανδημία να κινούνται σε θολό τοπίο. Πόσο μάλλον όταν η κυβέρνηση «βλέπει» ύφεση 10% για το 2020 και ανάκαμψη 4,5% του 2021 (από 7,5% που ήταν η αρχική εκτίμηση).

Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους προχωρά το σχεδιασμό του για τον προϋπολογισμό με την παραδοχή ότι κάποια από τα ισχύοντα περιοριστικά μέτρα ενδέχεται να παραταθούν έως και τις 10 Δεκεμβρίου. Και βλέπουμε..
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ