2020-11-18 21:50:05
Φωτογραφία για Γερμανία: Η Μέρκελ δέχεται πυρά για τον «κανόνα του ενός φίλου» ανά παιδί
Θύελλα αντιδράσεων από ενώσεις για την προστασία των παιδιών για τον περιορισμό των κοινωνικών επαφών στα παιδιά - Στην Bundestag η συζήτηση για τα νέα μέτρα της νόσου Covid-19 Σάλος έχει ξεσπάσει στη Γερμανία με την απόφαση της Μέρκελ να περιορίσει τις κοινωνικές επαφές των παιδιών τα οποία καλούνται να επιλέξουν έναν και μόνο σταθερό φίλο, εν μέσω της πανδημίας της νόσου Covid-19.

Η απόφαση της κυβέρνησης του Βερολίνου δέχεται σφοδρή κριτική τις τελευταίες ώρες από γονείς και οργανώσεις για την προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών που θεωρούν απαράδεκτο και απάνθρωπο τον «κανόνα του ενός φίλου».

Τι σημαίνει για ένα παιδί να επιλέξει μόνο έναν φίλο ή φίλη;

Στη Γερμανία, πολλοί γονείς αλλά και οργανώσεις θεωρούν ότι το νέο μέτρο της γερμανικής κυβέρνησης που αναμένεται να συζητηθεί σήμερα στη Bundestag, όχι μόνο δεν θα αποφέρει καρπούς αλλά θα είναι καταστροφικό για τον ψυχισμό των παιδιών.


Οκτώ μήνες από την έναρξη της πανδημίας, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θέλει να καταθέσει προς ψήφιση τα νομοσχέδια που αφορούν τα νέα περιοριστικά μέτρα για τον κορωνοϊό ωστόσο, πολλοί Γερμανοί βουλευτές αντιδρούν έντονα.

Σε κλίμα έντασης η συζήτηση στη Βουλή

Όπως επισημαίνει η γερμανική εφημερίδα Bild, η συζήτηση στη Bundestag αναμένεται να είναι ιδιαίτερα τεταμένη.

Από την πλευρά του, ο εμπειρογνώμονας της Ελεύθερων Δημοκρατών «FDP» σε θέματα υγείας, Βίλαντ Σίνενμπουργκ ρίχνει το μπαλάκι μέσω της εφημερίδας BILD στον υπουργό Υγείας Γενς Σπαν, ο οποίος, όπως λέει, «κοιμόταν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού» και τώρα θέλει να «λάβει εκτεταμένες εξουσίες μέσω του κοινοβουλίου».

Την ίδια ώρα, οι αρχές κατέγραψαν μέσα σ' ένα 24ωρο 17.500 νέα κρούσματα και πάνω από 300 θανάτους από επιπλοκές της νόσου Covid-19.

Για την εφημερίδα «Sueddeutsche Zeitung», οι ενώσεις για την προστασία των παιδιών εκφράζουν την δυσφορία τους θεωρώντας το μέτρο που προτείνει η Γερμανίδα Καγκελάριος για τον περιορισμό των κοινωνικών επαφών των παιδιών, ως απαράδεκτο.

Οργανώνεις για την προστασία των παιδιών επικρίνουν επικρίνουν τον «κανόνα του ενός -φίλου» επισημαίνοντας ότι είναι απάνθρωπο και καταστροφικό για τα παιδιά.

«Η κοινωνική αλληλεπίδραση είναι πολύ σημαντική, ειδικά για τους νέους, είναι η ραχοκοκαλιά στην ανάπτυξή τους», δηλώνει ο ομοσπονδιακός διευθύνων σύμβουλος του Γερμανικού Ταμείου για τα Παιδιά, Χόλγκερ Χόφμαν. «Είναι δυσανάλογο και εχθρικό για παιδιά να περιοριστούν οι επαφές τους», πρόσθεσε.

Η Γερμανική Ένωση Προστασίας των Παιδιών (DKSB) βλέπει το μέτρο με ιδιαίτερη ανησυχία.

«Είναι τρομερό για το παιδί που πρέπει να αποφασίσει μεταξύ των φίλων του και είναι τρομερό για το παιδί που ίσως χρειαστεί να απομακρυνθεί κατά τη διάρκεια μιας τέτοιας απόφασης», επισημαίνει ο πρόεδρος της ένωσης, Χάιντς Χίλγκερς.

Γιατί επιβάλλουν τουν «κανόνα του ενός φίλου» ανά παιδί

Η υπουργός Οικογενειακών Υποθέσεων της Γερμανίας, Φραντσίσκα Γκίφεϊ επισημαίνει ότι ο κανόνας ενός και μόνο σταθερού φίλου είναι σημαντικός για τα παιδιά αφού έτσι κι αλλιώς έχουν επαφές στους παιδικούς σταθμούς και το σχολείο με τους συμμαθητές τους.

Σύμφωνα με την Καγκελαρία της Γερμανίας, οι περιορισμοί στις επαφές των μαθητών είναι αναπόφευκτοι εάν πρέπει τα σχολεία να μείνουν ανοιχτά εν μέσω της πανδημίας της νόσου Covid-19.

«Τόσο το Ινστιτούτο Robert Koch όσο και η εθνική μας επιστημονική ακαδημία, Leopoldina, έχουν υποβάλει προτάσεις για το πώς μπορούν να οργανωθούν με ασφάλεια τα σχολικά μαθήματα», επισημαίνουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι.

Γεγονός είναι πάντως ότι τα παιδιά ηλικίας 14 έως 24 ετών είναι στην κατηγορία με τα υψηλότερα κρούσματα της νόσου Covid-19.

Πολλοί πρωθυπουργοί κρατιδίων αρνούνται να λειτουργούν τα σχολεία σε δύο βάρδιες - πρωί και απόγευμα, κάτι που έχει προτείνει η κυβέρνηση της Μέρκελ.

«Η στάση τους είναι «ακατανόητη και αντικειμενικά μη βάσιμη», δηλώνει στο δημοσιογραφικό δίκτυο RND, η Μάρλις Τέπε, πρόεδρος του συνδικάτου για τους εργαζόμενους στην εκπαίδευση και την επιστήμη GEW.

Το συνδικάτο υποστηρίζει ότι με την εναλλαγή μαθημάτων το πρωί και το απόγευμα για τους μεγαλύτερους μαθητές, θα μειωθεί ο αριθμός των παιδιών στις τάξεις και συνεπώς ο κίνδυνος της μετάδοσης του νέου κορωνοϊού στα σχολεία. Σύμφωνα με νεότερα στοιχεία, στη Γερμανία έχουν μολυνθεί τα τελευταία εικοσιτετράωρα 3.798 δάσκαλοι και 18.298 μαθητές με κορωνοϊό ενώ 198.156 μαθητές παραμένουν σε καραντίνα.

Πιο σκληρά μέτρα θέλει η Μέρκελ

Η κυβέρνηση του Βερολίνου θέλει να σφίξει τον κλοιό των μέτρων για να περιορίσει την πανδημία της νόσου Covid-19, προτού λήξει το μερικό «lockdown »που έχει επιβληθεί στη χώρα έως το τέλος Νοεμβρίου κάτι όμως που βρίσκεται αντίθετους πολλούς πρωθυπουργούς των κρατιδίων.

Ωστόσο, η Μέρκελ επιμένει ότι τα μέτρα θα πρέπει να γίνουν πιο σκληρά, όπως επισημαίνει το γερμανικό δίκτυο n-tv.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Γερμανικού Πρακτορείου, η Μέρκελ κατέστησε σαφές ότι οι περιορισμοί που ισχύουν από τις αρχές Νοεμβρίου έχουν σταθεροποιήσει τον αριθμό των νέων κρουσμάτων. Αυτό όμως δεν είναι αρκετό.

«Οι αριθμοί σταθεροποιούνται κάπως. Αλλά πολύ αργά», φέρεται να δήλωσε η Καγκελάριος.

Η ίδια τόνισε ότι δεν υπάρχει μείωση του αριθμού των κρουσμάτων σε όλες τις πόλεις, όπως στο Βερολίνο, σε αντίθεση με το Αμβούργο ή τη Βρέμη.
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ