2020-11-19 11:00:13
Φωτογραφία για Σοκαριστικο, 23000 τα κρούσματα αν δεν υπήρχαν τα μέτρα, τον Δεκέμβριο

 medlabnews.gr iatrikanea

Την εφιαλτική πρόβλεψη για 23.000 κρούσματα COVID-19 τη μέρα στο τέλος Δεκεμβρίου, αν δεν είχαμε πάρει μέτρα το φθινόπωρο, αποκάλυψε για πρώτη φορά μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό της Θεσσαλονίκης STATUS 107,7 και τον Δημήτρη Βενιέρη, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

«Σύμφωνα με τα μαθηματικά μοντέλα έως τώρα ήταν γνωστό πως τον Δεκέμβριο θα φτάναμε τα 8.000 κρούσματα ημερησίως.

Μετά όμως η αύξηση είναι εκθετική, και θα φτάναμε τα 23.000 κρούσματα μέχρι το τέλος του έτους αν δεν έπαιρνε η κυβέρνηση τα μέτρα", είπε ο κ. Σαρηγιάννης, σημειώνοντας ότι απέφυγε να το πει νωρίτερα δημοσίως για να μην προκαλέσει πανικό.

Στο μεταξύ, σε προχωρημένο στάδιο βρίσκεται, από την πλευρά της ΕΥΑΘ, ο σχεδιασμός για τη χωρική εξέταση των λυμάτων με την εγκατάσταση δειγματοληπτών σε διαφορετικά σημεία του αποχετευτικού δικτύου της πόλης, ώστε να εντοπίζεται πιο ειδικά ποιες περιοχές του πολεοδομικού συγκροτήματος έχουν πιο έντονο επιδημιολογικό φορτίο.

«Έχουμε καταλήξει πού θέλουμε να μετρήσουμε, σε 4 ή 5 περιοχές που μπορούν να οριοθετηθούν. Η δομή του αποχετευτικού μας δικτύου, που έχει να κάνει με τις λεκάνες απορροής, ο τρόπος που έχει σχεδιαστεί και κατασκευαστεί το αποχετευτικό δίκτυο, δε διευκολύνει την οριοθέτηση, ώστε για παράδειγμα κάθε δήμος να γνωρίζει τι συμβαίνει αυστηρά μέσα στα δικά του όρια. Υπάρχει πάντως μία καλύτερη οριοθέτηση σε ό,τι αφορά την ανατολική Θεσσαλονίκη», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της ΕΥΑΘ, καθηγητής Μηχανολόγων Μηχανικών του ΑΠΘ, Άγις Παπαδόπουλος, εξηγώντας πως ζητούμενο είναι τα σημεία όπου θα τοποθετηθούν οι δειγματολήπτες, να εξασφαλίζουν την αξιοπιστία των μετρήσεων και ακρίβεια των χωρικών αναλύσεων.

Η μεθοδολογία αποτίμησης του κοροναϊού στα αστικά απόβλητα, που ανέπτυξε η ομάδα του ΑΠΘ, εξορθολογίζει τις μετρήσεις συγκέντρωσης του γονιδιώματος του ιού με βάση 24 περιβαλλοντικούς παράγοντες, που δύνανται να αλλοιώσουν τα αποτελέσματα των μετρήσεων. Στην έρευνα συμμετέχουν καθηγητές από 11 διαφορετικά εργαστήρια των Τμημάτων Ιατρικής, Χημείας, Φαρμακευτικής, Κτηνιατρικής, Βιολογίας, Πολιτικών Μηχανικών, Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης του ΑΠΘ


medlabgr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ