2020-11-19 23:41:39
Φωτογραφία για ΝΑ ΤΟ ΠΙΣΤΕΨΟΥΜΕ....Biontech...Πριν από τα Χριστούγεννα οι πρώτοι εμβολιασμοί
Ακόμη μεγαλύτερη προστασία χωρίς σοβαρές παρενέργειες δείχνουν και τα νεότερα 

αποτελέσματα από τις εν εξελίξει κλινικές δοκιμές του εμβολίου των Biontech και Pfizer. Πριν από τα Χριστούγεννα.. τα πρώτα εμβόλια. 

Αποτελεσματικό κατά 95% -και συνεπώς κατά υψηλότερο ποσοστό από αυτό που είχε ανακοινωθεί αρχικώς την περασμένη εβδομάδα- είναι το εμβόλιο των Biontech και Pfizer, όπως ανακοίνωσαν χθες Τετάρτη οι δυο εταιρίες. 

Το εμβόλιο φαίνεται να επιδρά το ίδιο καλά σε όλες τις ηλικιακές ομάδες και ανεξάρτητα από άλλες δημογραφικές διαφορές, ανέφεραν οι φαρμακευτικές παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα των τελευταίων αναλύσεων. 

Ήδη τις επόμενες μέρες οι δυο εταιρίες προτίθενται να διαθέσουν στην αμερικανική υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων FDA όλα τα σχετικά δεδομένα. Τις ίδιες πληροφορίες θα λάβουν και άλλες αρμόδιες υπηρεσίες ανά τον κόσμο. 

Η χορήγηση του πειραματικού εμβολίου BNT162b2 γίνεται δυο φορές σε διάστημα τριών εβδομάδων. Στην ηλικιακή ομάδα άνω των 65 ετών διαπιστώθηκε επτά μέρες μετά το δεύτερο εμβόλιο αποτελεσματικότητα 94%. 


Ποιες παρενέργειες καταγράφηκαν

Κόπωση ανέφερε το 3,8% των εθελοντών ενώ το 2% πονοκεφάλους

Επίσης το σκεύασμα δεν φαίνεται να προκαλεί σοβαρές παρενέργειες στους εθελοντές συμμετέχοντες στις κλινικές δοκιμές. Η συχνότερη παρενέργεια που καταγράφηκε ήταν η κόπωση στο 3,8% των εθελοντών ενώ το 2% ανέφερε πονοκεφάλους. Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από τις απαντήσεις 8.000 συμμετεχόντων. 

Στις εν εξελίξει κλινικές δοκιμές της φάσης ΙΙΙ συμμετέχουν 43.000 εθελοντές. Οι μισοί περίπου λαμβάνουν το πειραματικό εμβόλιο, ενώ οι υπόλοιποι placebo. Μέχρι στιγμής νόσησαν από κορωνοϊό 170 συμμετέχοντες. Από αυτούς ωστόσο είχαν εμβολιαστεί μόλις 8. 

Οι λοιπές 162 περιπτώσεις είχαν λάβει placebo. Από τα παραπάνω προκύπτει η αποτελεσματικότητα του 95% περίπου. Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ των νοσούντων υπήρχαν 10 σοβαρές περιπτώσεις, 9 σε εκείνους που έλαβαν placebo και μία στην ομάδα των εμβολιασμένων. 

Την περασμένη εβδομάδα οι Biontech και Pfizer είχαν ανακοινώσει ότι στη βάση των ενδιάμεσων αποτελεσμάτων των ερευνών τους το εμβόλιό τους προσφέρει προστασία έναντι του Covid-19 σε ποσοστό τουλάχιστον 90%. Λίγες μέρες αργότερα η αμερικανική Moderna ανακοίνωσε ότι το δικό της σκεύασμα είναι αποτελεσματικό έως και 94,5%. 

Οι Biontech και Pfizer επανέλαβαν την Τετάρτη την πρόθεσή τους να διαθέσουν έως τα τέλη του χρόνου 50 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου και συνολικά 1,3 δισεκατομμύρια μέχρι τα τέλη του 2021. 

Σαχίν: «Ένα δώρο Χριστουγέννων»

Αισιόδοξος για το εμβόλιο της εταιρίας του ο Ουζ Σαχίν

Πιο συγκεκριμένος έγινε ο επικεφαλής της Biontech Ουζ Σαχίν σε συνέντευξή του στο Reuters TV. «Μπορώ να φανταστώ ότι στα τέλη του πρώτου δεκαπενθήμερου ή κατά το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου θα έχουμε την έγκριση στις ΗΠΑ. Τρόπον τινά ως δώρο Χριστουγέννων», είπε χαρακτηριστικά ο τουρκικής καταγωγής γερμανός επιστήμονας. 

Όπως αποκάλυψε, αύριο Παρασκευή θα κατατεθούν οι σχετικές αναλύσεις και τα δεδομένα στην αμερικανική FDA. «Ξεκινήσαμε ήδη με την υποβολή των εγγράφων μας στην EMA εδώ στην Ευρώπη […]. Είμαστε σε στενή συνεννόηση με τις αρχές». Αν όλα πάνε καλά, όπως είπε, τότε οι πρώτοι εμβολιασμοί στην Ευρώπη θα μπορούσαν να ξεκινήσουν το δεύτερο μισό του Δεκεμβρίου. 

«Το εμβόλιο φαίνεται να δρα ανεξαρτήτως ηλικίας. Η αποτελεσματικότητα στις μεγάλες ηλικίες είναι ιδιαίτερα σημαντική λόγω του κινδύνου που διατρέχουν να νοσήσουν βαριά από Covid-19», επισήμανε ο Σαχίν. 

Όσον αφορά το βασικό μειονέκτημα του σκευάσματος που είναι η αναγκαστική φύλαξή του σε θερμοκρασίες -70 βαθμών Κελσίου, ο επιστήμονας εμφανίστηκε βέβαιος ότι τους επόμενους μήνες το πρόβλημα αυτό θα αποκατασταθεί ώστε το εμβόλιο να μπορεί να φυλάσσεται και σε υψηλότερες θερμοκρασίες. 

Κώστας Συμεωνίδης (dpa, rtrd)

Δυναμίτης - Ειδήσεις You might also like:
dunamitis
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ