2020-11-20 11:33:03
Φωτογραφία για Καθηγητής Κούβελας: Δεν θα υπάρχει εμβόλιο πριν το καλοκαίρι

medlabnews.gr iatrikanea

Απαισιόδοξος εμφανίστηκε ο καθηγητής Κλινικής Φαρμακολογίας του ΑΠΘ, Δημήτρης Κουβέλας, αναφορικά με το πότε θα είναι διαθέσιμο το εμβόλιο για τον κοροναϊό, καθώς εκτιμά πως η παρασκευή του δεν μπορεί να ξεκινήσει νωρίτερα από τον Φεβρουάριο.

Ειδικότερα για το εμβόλιο της Pfizer, ο Δημήτρης Κούβελας είπε ότι το εμβόλιο δεν έχει άδεια κυκλοφορίας ακόμη ούτε στις ΗΠΑ, ενώ αναμένονται εγκρίσεις από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων- EMA και στη συνέχεια από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, διαδικασίες που αναμένεται να διαρκέσουν μέχρι τον Φεβρουάριο.

«Δεν πιστεύω ότι θα υπάρχει εμβόλιο πριν το καλοκαίρι», σημείωσε χαρακτηριστικά, ενώ, αναφορικά με τον σχεδιασμό για τα εμβόλια στη χώρα, τόνισε πως απαιτούνται κέντρα με κατάλληλες υποδομές, όπου θα διατηρείται το εμβόλιο σε βαθιά κατάψυξη, αλλά θα πρέπει, παράλληλα, να προβλεφθεί και ο τρόπος με τον οποίο θα γίνεται η διακίνησή του.Αναρωτήθηκε μάλιστα πώς θα γίνει αυτό, αφού δεν υπάρχουν ακόμη οι κατάλληλες υποδομές στην Ευρώπη.

Ο μέγιστος αριθμός των νεκρών θα είναι 15.000 

Ο καθηγητής εξήγησε, επίσης, για ποιο λόγο θεωρεί ότι - με ή χωρίς lockdown - ο μέγιστος αριθμός των ατόμων που μπορεί να καταλήξουν στην Ελλάδα από κορονοϊό είναι 15.000 πολίτες.

Όπως είπε αυτό έχει να κάνει με το ποσοστό θνητότητας, το οποίο βρίσκεται στο 0,15%.

Αναγκαία η στήριξη της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας

Ο Δημήτρης Κούβελας αναφέρθηκε, τέλος, στην ανάγκη στήριξης των υποδομών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, καθώς, κατά την άποψή του, είναι ο μόνος τρόπος «αναστολής του κορονοϊού».

 Άσκησε, μάλιστα, κριτική στην μεταφορά γιατρών από τα κέντρα υγείας στα νοσοκομεία, διότι, όπως είπε, έτσι μεταφέρονται αναγκαστικά και οι ασθενείς που έχουν πιο ήπια συμπτώματα στα νοσοκομεία, μετατρέποντάς τα σε «κέντρα διασποράς».

medlabgr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ