2020-11-20 14:39:02
Φωτογραφία για Στη φυλακή οι υπεύθυνοι του Γηροκομείου Αθηνών



«Αυλαία» έπεσε στη δίκη του πρώην προέδρου του Γηροκομείου Αθηνών Ν. Μπούμπα και των δύο πρώην

 μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Α. Διονυσόπουλου και Ε. Γρινιεζάκη, με την απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων ...της Αθήνας να τους κηρύσσει ενόχους για κακοδιαχείριση, μετά από ακροαματική διαδικασία περίπου δύο ετών.

Ο πρώην πρόεδρος του Γηροκομείου, ιερέας Προκόπιος Μπούμπας,

καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 16

ετών και 6 μηνών για απιστία και υπεξαίρεση κατά συναυτουργία και κατ' εξακολούθησε και δεν δόθηκε αναστολή στην έκτιση της ποινής. Έτσι, σε βάρος του εκδίδεται ένταλμα σύλληψης και αναμένεται να οδηγηθεί στη φυλακή.

 Ήταν ΙούνιοΈνοχοι κρίθηκαν για τα ίδια αδικήματα οι άλλοι δύο συγκατηγορούμενοί του. Στον πρώην γραμματέα του Ιδρύματος, Αντώνη Διονυσόπουλο, επιβλήθηκε ποινή 13 ετών και 2 ετών και στον σύμβουλο-ταμία Εμμανουήλ Γρινιεζάκη ποινή 9 ετών και δύο μηνών. Η ποινή τους έχει ανασταλτικό χαρακτήρα και θα μείνουν εκτός φυλακής μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσής τους σε δεύτερο βαθμό.

Πρόκειται για απόφαση που αποτελεί ηχηρή δικαίωση για την εκπομπή Ζούγκλα του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου, καθώς είναι αυτή που είχε αναδείξει το θέμα της κακοδιαχείρισης με συνεχή ρεπορτάζ ήδη από το 2009.

Οι τρεις κατηγορούμενοι κρίθηκαν ένοχοι για απιστία και υπεξαίρεση σε βαθμό κακουργήματος, κατά συναυτουργία και κατ' εξακολούθηση, και ζήτησαν να τους αναγνωριστεί το ελαφρυντικό του σύννομου βίου.

«Ένας ιερέας διδάσκει υπακοή, μετάνοια, συμμόρφωση στους κανόνες και ταπεινοφροσύνη με τη συμπεριφορά του και κανένα από αυτά τα στοιχεία δεν τα βρίσκουμε στη συμπεριφορά και τον χαρακτήρα του αρχιμανδρίτη Ν. Μπούμπα» είχε υπογραμμίσει η εισαγγελέας της Έδρας, Ελένη Βασιλειάδου, προτείνοντας την ενοχή όλων των κατηγορουμένων, εμφανιζόμενη βέβαιη για ένα σχέδιο κατασπατάλησης των πόρων του Γηροκομείου, το οποίο προκάλεσε ζημία εκατομμυρίων ευρώ και οδήγησε στη χρεοκοπία ένα από τα πλουσιότερα ιδρύματα στη χώρα μας. 

«Είχαν προαποφασίσει και συνεννοηθεί να μη γίνει καμία εκμετάλλευση των ακινήτων του Ιδρύματος» τόνισε μεταξύ άλλων η εισαγγελέας επισημαίνοντας πως για χρόνια γινόταν «πάρτι» στο Γηροκομείο, όπου υπήρχε προσωποκεντρική εξουσία από τον Ν. Μπούμπα. «Είχε την πρόθεση να συγκεντρώσει όλη την εξουσία στα χέρια του» είπε η εισαγγελική λειτουργός, προσθέτοντας πως «μέσα από την οικογενειοκρατία και τις προσλήψεις των συγγενικών προσώπων εξυπηρετούσε προσωπικά του συμφέροντα και εξασφάλιζε την απρόσκοπτη διοίκησή του».

Σύμφωνα με την εισαγγελική πρόταση, η εγκατάλειψη των ακινήτων ήταν συνειδητή επιλογή του Ν. Μπούμπα, καθώς δεν υπήρξε καμία οργανωμένη προσπάθεια αξιοποίησής τους τη στιγμή μάλιστα που επρόκειτο για τον βασικό πόρο εισροής εισοδήματος στο σωματείο. Μάλιστα, όπως ανέφερε, ο Ν. Μπούμπας, αν και είχε υποβάλει σωρεία μηνύσεων και αναφορών ώστε να κατοχυρώσει «την εξουσία του», δεν κυνήγησε ποτέ νομικά την «προάσπιση των συμφερόντων και για τη διεκδίκηση των οφειλόμενων».

Όπως είπε, οι μισθώσεις γίνονταν για να εξυπηρετήσουν προσωπικές γνωριμίες του Ν. Μπούμπα ή τυχαία, όταν δηλαδή ορισμένοι λάμβαναν γνώση από κάποιους εντός του ιδρύματος ή εκτός (π.χ. θυρωροί, γείτονες).

Επισήμανε επίσης πως:

 από τα 700 περίπου ακίνητα ούτε τα μισά δεν ήταν μισθωμένα,

·τα ακίνητα ήταν σε άθλια κατάσταση γιατί είχαν εγκαταλειφθεί και κανείς δεν μεριμνούσε για τη συντήρησή τους, ακόμα και γι’ αυτά που χρειάζονταν μόνο λίγες εκατοντάδες ευρώ,

·ο ίδιος ο Μπούμπας διέμενε σε διαμέρισμα της ΕΕΑ δωρεάν και επιβάρυνε το Γηροκομείο με τα έξοδά του.

Μεταξύ άλλων, η εισαγγελέας αναφέρθηκε και στα βοηθήματα που δόθηκαν χωρίς τα απαραίτητα δικαιολογητικά, τη στιγμή που οι υπάλληλοι «δεν είχαν να φάνε».

Η ανάδειξη του θέματος από τη Ζούγκλα

https://www.zougla.gr/

Η υπόθεση «Γηροκομείο Αθηνών» είναι ένα τεράστιο οικονομικό σκάνδαλο που είχε αποκαλυφθεί από την εκπομπή Ζούγκλα, η οποία είχε αναδείξει όλες τις πτυχές της αρπαγής και της σπατάλης του Γηροκομείου Αθηνών που έχουν ως αποτέλεσμα να βρεθούν στον δρόμο εν μέσω εορτών δεκάδες γέροντες.

Καταγγελίες που αναδείχθηκαν από τη δημοσιογραφική εκπομπή είναι χαρακτηριστικές για τα έργα και τις ημέρες του πρώην επικεφαλής αρχιμανδρίτη Μπούμπα.

 Σκανδαλώδεις μισθοί σε συγγενείς που προσέλαβε στο γηροκομείο, αναφορές εργαζομένων που μιλούσαν για μασάζ σε κυρίες εφοπλιστών και μια σειρά οικονομικών και νομικών ελέγχων που έδειχναν σημεία και τέρατα.ς του 2009 όταν ο Μάκης Τριανταφυλλόπουλος αποκάλυψε ότι το 2002 ο Άρειος Πάγος ζήτησε την ποινική δίωξη όλων των εμπλεκόμενων φορέων, υπηρεσιών και προσώπων στις εκποιήσεις κληροδοτημάτων του γηροκομείου.

 Ο τότε αντιεισαγγελέας, Αναστάσιος Καπόλλας, είχε ζητήσει την άσκηση ποινικών διώξεων μετά τα οικονομικά πορίσματα που μιλούσαν για ζημία που υπέστη το γηροκομείο, μεγαλύτερη των 2,5 εκατ. ευρώ, από κακοδιαχείριση. 

Στα χρέη του γηροκομείου συμπεριλαμβάνονταν και 1,5 εκατ. ευρώ προς το ΙΚΑ από εισφορές που δεν κατέβαλε ποτέ ο κ. Μπούμπας. 

Όσοι εργαζόμενοι μίλησαν στη σειρά των εκπομπών του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου για το συγκεκριμένο θέμα, αλλά και για τις οικονομικές ατασθαλίες βρέθηκαν στον δρόμο εν μία νυκτί με απόφαση του Δ.Σ. που έλεγε και επίσημα ότι τους απολύει επειδή δημοσιοποίησαν θέματα του γηροκομείου.



Δυναμίτης - Ειδήσεις You might also like:
dunamitis
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ