2020-11-21 14:33:41
Φωτογραφία για Κρις Μίλερ: Η ατζέντ του για Ιράκ και Αφγανιστάν
Ο υπηρεσιακός υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Κρις Μίλερ, έχει μόλις 62 ημέρες (από σήμερα) για ν' αφήσει την «σφραγίδα» του στο αμερικανικό Πεντάγωνο, σχολιάζει το «Politico».Ο Μίλερ, με θητεία στις αμερικανικές ειδικές δυνάμεις (Green Beret), είναι επαγγελματίας στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, ενώ ο ίδιος αναδείχθηκε απρόσμενα, από τη θέση ενός αξιωματούχου μεσαίου επιπέδου στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, στην ηγεσία του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας, σε χρονικό διάστημα μικρότερο του ενός έτους.

Τώρα, ο Μίλερ κοιτάζει να χρησιμοποιήσει τη θέση του, για να κάνει γρήγορες αλλαγές πολιτικής, τις οποίες ο νέος πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, δεν είναι πιθανό να ανατρέψει, πριν έρθει η ώρα για την αποχώρηση της κυβέρνησης Τραμπ, στα τέλη Ιανουαρίου. Στις δέκα ημέρες που έχουν περάσει μέχρι σήμερα από την αποπομπή του πρώην υπουργού Άμυνας, Μαρκ Έσπερ, από τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και την αντικατάστασή του από τον Μίλερ, ο ίδιος έχει δείξει ότι σχεδιάζει να είναι κάτι περισσότερο από ένας υπηρεσιακός υπουργός.


Έτσι, έχει διατάξει αλλαγές που θα έχουν μεγάλες επιπτώσεις, ειδικότερα στην κοινότητα των μελών των μονάδων ειδικών επιχειρήσεων των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων.

Την Τρίτη, ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ θα προχωρήσουν μέχρι τις 15 Ιανουαρίου στην ταχεία μείωση της στρατιωτικής τους παρουσίας στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ, στους 2.500 άντρες. Στα δύο αναφερόμενα πολεμικά μέτωπα, είναι οι μονάδες ειδικών επιχειρήσεων των ΗΠΑ που δέχονται το βάρος της διαχείρισης των πολεμικών συγκρούσεων τα τελευταία χρόνια.

Στη δρομολόγηση μιας τέτοιας εξέλιξης είχε αντισταθεί ο πρώην υπουργός Άμυνας Έσπερ, ενώ πολιτικοί σύμμαχοι του Τραμπ στο Καπιτώλιο ανησυχούν ότι μία βιαστική αποχώρηση των στρατιωτικών δυνάμεων, που θα βασίζεται στην υλοποίηση μιας πολιτικής ατζέντας, θα αποσταθεροποιήσει την κατάσταση της ασφάλειας στο Αφγανιστάν (ο Τραμπ θα πρέπει να αποχωρήσει από την προεδρία έξι ημέρες μετά την προθεσμία αποχώρησης των Αμερικανών στρατιωτών στις 15 Ιανουαρίου).

Ωστόσο, ο Μπάιντεν είναι απίθανο ότι θα ανατρέψει τη μείωση της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στα δύο μέτωπα πολεμικών επιχειρήσεων.

Ως αντιπρόεδρος, ο ίδιος ήταν ο πιο υψηλόβαθμος αξιωματούχος που είχε ταχθεί κατά μιας απότομης αύξησης της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στο Αφγανιστάν τα πρώτα χρόνια της προεδρίας του Μπαράκ Ομπάμα, ενώ στη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας έχει υποστηρίξει επίμονα, ότι επιθυμεί τη μείωση του αριθμού των Αμερικανών στρατιωτών στο αναφερόμενο θέατρο πολεμικών επιχειρήσεων μόλις σε μερικές χιλιάδες στρατιώτες.

«Ο Μίλερ ενδέχεται να είναι ουσιαστικά επιτυχής [ισορροπώντας μεταξύ των καταστάσεων] στη διατήρηση μιας μικρής στρατιωτικής δύναμης για τη διεξαγωγή [αντιτρομοκρατικών] επιχειρήσεων και την προστασία της διπλωματικής κοινότητας, και ικανοποιώντας ταυτόχρονα τις γενικές παραμέτρους της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ» δήλωσε ο Μαρκ Πολυμερόπουλος, συνταξιούχος υψηλόβαθμος αξιωματούχος επιχειρήσεων στη CIA. anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ