2020-11-23 18:31:50
Φωτογραφία για Καπραβέλος: Η Επιτροπή των επιστημόνων, μας κατέστρεψε. Ασθενείς με κοροναϊό κάβουν βόλτες

 medlabnews.gr iatrikanea

Η επιτροπή των επιστημόνων για την πανδημία «ουσιαστικά μας κατέστρεψε», ισχυρίστηκε μιλώντας τον ΑΝΤ1 ο διευθυντής της Β ΜΕΘ του νοσοκομείου «Γ. Παπανικολάου», πνευμονολόγος, Νίκος Καπραβέλος.

«Πρέπει τώρα να συζητήσουμε τι έγινε λάθος, όχι το επόμενο καλοκαίρι. Γιατί δεν προβλέφθηκε η σφοδρότητα της πανδημίας. Δεν προβλέφθηκε ότι δεν υπάρχει συμμόρφωση των πολιτών στα μέτρα αυτοπροστασίας, δεν υπάρχει μηχανισμός ανίχνευσης και απομόνωσης του κρούσματος που δεν έχει συμπτώματα για να οδηγηθεί σε νοσοκομείο. Γι’ αυτό έγινε η τρομακτική διασπορά. Η Επιτροπή βασίζεται σε δείγματα, αλλά ουσιαστικά μας κατέστρεψε στη Θεσσαλονίκη. Ο ιός υπήρχε, έκανε τη δουλειά του, δεν τον ανιχνεύσαμε και αύξανε τον αριθμό των ατόμων που έμπαιναν στα νοσοκομεία. Φτάσαμε στο αμήν», τόνισε ο κ. Καπραβέλος.

Όπως περιέγραψε ο ίδιος, «εμείς στις ΜΕΘ να θέλουμε να διακινήσουμε ασθενή και να μην μπορούμε
. Δεν είναι έτοιμος να φύγει και να πρέπει να τον διώχνουμε. Οι συνάδελφοι στα τμήματα να προσπαθούν να κρατήσουν έναν άνθρωπο στη ζωή και να μην μπορούν να τον στείλουν στη ΜΕΘ ως όφειλαν. Αυτό σημαίνει αύξηση της θνητότητας. Χάσαμε περισσότερες ζωές, επειδή δεν προβλέψαμε το σφοδρό κύμα της πανδημίας. Εμείς χάνουμε τους ανθρώπους, εμείς ξέρουμε τι μπορούμε να τους προσφέρουμε».

Τόνισε, δε, ότι «και μηδέν κρούσματα να υπάρχουν, καμία εισαγωγή στα νοσοκομεία, εμείς στις ΜΕΘ για να ηρεμήσουμε θέλουμε τέσσερις εβδομάδες. Δεν είναι τα κρούσματα που μετράνε. Αλλά οι εισαγωγές στα νοσοκομεία, που δείχνουν μεγάλη διασπορά του ιού. 80 άτομα βαριά ασθενών εισάγονται σε κάθε εφημερία».

Εκπέμποντας σήμα κινδύνου, ο κ. Καπραβέλος ξεκαθάρισε πως «δεν έχουμε αφήσει ανεκμετάλλευτη καμία υποδομή. Έχουμε χάσει τον ύπνο μας. Το Παπανικολάου έχει 44 διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ. Εμείς είχαμε πει στην Πολιτεία ότι θα έρθει το δεύτερο κύμα. Το Παπανικολάου ζήτησε επίσημα να αυξηθούν οι κλίνες ΜΕΘ, όπως έγινε στο Σωτηρία στην Αθήνα. Έπρεπε να δρομολογηθεί» και διαμήνυσε ότι «εάν μας πετύχει το τρίτο κύμα πανδημίας, έστω και αν δεν είναι σφοδρό, δεν ξέρουμε τι θα γίνει, χωρίς προσλήψεις που γίνονται με ρυθμούς “χελώνας”».

Ακολούθως υποστήριξε ότι ο ιός «δεν θα μας δώσει περιθώρια», ενώ απηύθυνε έκκληση «να ακούσουν κάποιοι ότι κινδυνεύουν οι ζωές τους εάν δεν τηρούν τα μέτρα, αλλά και από την Πολιτεία να είναι πιο αποφασιστική».

«Εάν δεν με ακούει κανένας, δεν υπάρχει νόημα. Πράγματα που θα μπορούσαν να γίνουν χτες. Και να έρθουν άτομα τώρα στα νοσοκομεία να τα ενισχύσουν χρειάζονται χρόνο να εκπαιδευτούν. Ακόμη και τα σχέδια της Πολιτείας θέλουν δύο χρόνια για να υλοποιηθούν», σημείωσε ο κ. Καπραβέλος.

Ασθενείς κάνουν βόλτες

Την ώρα που η χώρα μας δίνει τη μεγάλη μάχη κατά του κορονοϊο κάποιοι φαίνεται πως δεν έχουν καταλάβει την κρισιμότητα της κατάστασης και κάνουν τρελή διασπορά του ιού.

Το περιστατικό που αναφέρει ο  Νίκος Καπραβέλος, διευθυντής ΜΕΘ στο νοσοκομείο «Παπανικολάου» είναι χαρακτηριστικό.  Μιλώντας για την τήρηση των μέτρων εκ μέρους μερίδας των πολιτών, ανέφερε το παράδειγμα ενός ασθενούς που διασωληνώθηκε στο «Παπανικολάου». Πρόκειται για έναν μεσήλικα από ένα χωριό δίπλα από τη Θεσσαλονίκη, που έφτασε στο νοσοκομείο σε βαρύτατη κατάσταση και που είχε αρρωστήσει πριν από πέντε ημέρες.

Στο διάστημα μέχρι και να φτάσει στο νοσοκομείο, ο ασθενής κυκλοφορούσε ελεύθερα έξω, χωρίς μάσκα και, μάλιστα, οι πληροφορίες λένε ότι συνέχιζε να πηγαίνει και στο καφενείο το οποίο ήταν ανοιχτό, παρά το lockdown!


medlabgr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ