2020-11-24 23:29:14
Φωτογραφία για Η πρόταση της Κίνας για την καταγραφή της υγειονομικής κατάστασης πολιτών
Ένα κοινό, παγκόσμιο σύστημα καταγραφής της υγειονομικής κατάστασης των πολιτών που θα βασίζεται σε κώδικες QR, με σκοπό να διευκολυνθούν τα ταξίδια και οι διεθνείς επιχειρηματικές δραστηριότητες μεσούσης της πανδημίας του κορωνοϊού, προτείνει ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ.

Κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης των 20 μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη (G20) που έλαβε χώρα το Σάββατο με πρωτοβουλία της Σαουδικής Αραβίας ο πρόεδρος της Κίνας είπε ότι για να διασφαλιστεί η «ομαλή λειτουργία» της παγκόσμιας οικονομίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας, οι χώρες πρέπει να συντονίσουν ένα ομοιόμορφο σύνολο πολιτικών και προτύπων.

Η συγκεκριμένη μέθοδος παρακολούθησης και ανίχνευσης, ήτοι οι λεγόμενοι κώδικες QR (Quick Response), αφορούν στη χρήση ενός γραμμωτού κώδικα (παρόμοιου με τα barcodes στα προϊόντα) δύο διαστάσεων με σκοπό τα δεδομένα, που περιέχονται στον κώδικα, να αποκωδικοποιούνται με μεγάλη ταχύτητα
. Η Κίνα, το Χονγκ Κονγκ και η Ρωσία χρησιμοποιούν εφαρμογές με κώδικες QR και οι πολίτες οφείλουν να περάσουν τα τηλέφωνά τους από ειδικούς σαρωτές που υπάρχουν σε δημόσιους χώρους (παρόμοιους με αυτούς που υπάρχουν στα αεροδρόμια) και τα δεδομένα που συλλέγονται αποστέλλονται σε κεντρικούς διακομιστές. Βάσει αυτής της λύσης, οι πολίτες μπορούν να εντοπιστούν σε μια συγκεκριμένη τοποθεσία, μια συγκεκριμένη ώρα και ημέρα και ως εκ τούτου, εάν καταγραφεί κρούσμα του ιού, τότε οι αρχές μπορούν να επιβάλλουν περιορισμούς και ελέγχους. Το σύστημα χαρακτηρίζει την υγειονομική κατάσταση των πολιτών ως ασφαλή (με χρώμα πράσινο), επικίνδυνη (με χρώμα πορτοκαλί) και εξαιρετικά επικίνδυνη (με χρώμα κόκκινο) Ωστόσο η συγκεκριμένη λύση δεν είναι η πιο αποτελεσματική καθώς δεν μπορεί να γίνει αναλυτική ιχνηλάτηση των επαφών ενός ασθενούς, ενώ καθώς η εν λόγω εφαρμογή αποτελεί έναν τρόπο παρακολούθησης των κινήσεων εκατομμυρίων ανθρώπων, η χρήση των QR codes προκαλεί δυσαρέσκεια στις ευρωπαϊκές χώρες.

Μια μελέτη του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης τον περασμένο Απρίλιο έδειξε ότι αν μόλις το 56% του πληθυσμού μιας χώρας χρησιμοποιούσε μια εφαρμογή παρακολούθησης, θα μπορούσε να συμβάλει σημαντικά στον περιορισμό της εξάπλωσης της πανδημίας.

Όμως, οι εν λόγω εφαρμογές προκαλούν την ανησυχία εκατομμυρίων πολιτών, κυρίως σε ευρωπαϊκά κράτη, καθώς δεν διασφαλίζεται το απόρρητο των προσωπικών δεδομένων.

Και δεδομένης της αυξανόμενης ανησυχίας σε χώρες σε όλο τον κόσμο για τη χρήση της κινεζικής τεχνολογίας σε ευαίσθητες βιομηχανίες, πιθανότατα θα υπήρχαν σοβαρά ερωτήματα σχετικά με το πώς θα λειτουργούσε ένα σύστημα QR που θα συντονίζεται με το Πεκίνο ή και από το Πεκίνο. Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών πιέζει τους στενούς συμμάχους της στην Ευρώπη και τον Καναδά να εγκαταλείψουν την κινεζική τεχνολογία 5G που παρέχεται από τον γίγαντα των τηλεπικοινωνιών Huawei, ενώ η δημοφιλής κινεζική εφαρμογή TikTok αντιμετώπισε απαγορεύσεις στην Ινδία και τις ΗΠΑ. anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ