2020-11-28 10:09:06
Φωτογραφία για Ο πλανήτης μελετά με προσοχή το φαινόμενο Βικτώρια που «εξάλειψε» τον κοροναϊό

medlabnews.gr iatrikanea 

Ο πλανήτης μελετά με προσοχή το φαινόμενο Βικτώρια που μέσα σε λίγους μήνες με ένα αυστηρό lockdown κατόρθωσε να “εξαλείψει” τον κοροναϊό.

Οι μόνες χώρες στον κόσμο που έχουν κατορθώσει να συγκρατήσουν αποτελεσματικά την πανδημία είναι η Κϊνα και η Σιγκαπούρη.

Τώρα ο διεθνής τύπος σημειώνει ότι “η Βικτώρια είναι παράδειγμα προς μίμηση”.

Πριν ένα μήνα ελάχιστοι στην Αυστραλία μπορούσαν να προβλέψουν ότι θα καταφέρναμε να κρατήσουμε στο μηδέν τα νέα κρούσματα στη Βικτώρια.

Ακόμα και οι Αρχές ήταν διστακτικές στις ανακοινώσεις τους για το αν θα έφτανε ποτέ η Πολιτεία το σημείο «εξάλειψης» που θεωρούν οι επιστήμονες τις 28 συνεχομένες ημέρες χωρίς νέα κρούσματα.

Ξημέρωσε όμως αυτή η πολυπόθητη ημέρα, την Παρασκευή. Στο μηδέν τα νέα κρούσματα και οι θάνατοι από τον ιό για 28η ημέρα στην Πολιτεία. Ενώ το τελευταίο ενεργό κρούσμα πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο την περασμένη Δευτέρα.

Μάλιστα η Βικτώρια ξεπέρασε και τη Νέα Νότια Ουαλία αν και η μεγαλύρη πολιτεία της Αυστραλίας είναι πολύ κοντά στην εξάλειψη του κορονοϊού.

Την Παρασκευή η Βικτώρια, η Τασμάνια και το ACT δεν είχαν κανένα ενεργό κρούσμα.

Οι πολίτες στην Βικτώρια έχουν αρχίσει δειλά-δειλά να απολαμβάνουν τις νέες ελευθερίες που κατάφεραν με τις δικές τους θυσίες να φτάσουν καθώς διαπιστώνουμε ότι συνεχίζουν να τηρούν τις δικές τους προφυλάξεις, ακόμα και φορώντας τη μάσκα σε εξωτερικούς χώρους και τηρώντας τις αποστάσεις. Οι μνήμες από το δεύτερο κύμα της πανδημίας δεν έχουν ξεθωριάσει ακόμα.

Στην Αυστραλία, γενικότερα, δεν υπάρχουν ανησυχητικές εστίες του ιού αυτή τη στιγμή και αναμένεται ο πρωθυπουργός της Βικτώριας, Daniel Andrews, να ανακοινώσει στις αρχές του Δεκεμβρίου και, συγκεκριμένα, στις 6 του μήνα, τα τελευταία μέτρα που θα παραμείνουν σε ισχύ στη “νέα εποχή” της COVID-κανονικότητας.

Γνωρίζοντας, όμως, πόσο εύθραυστη είναι η κατάσταση και πόσο εύκολα μπορεί να μεταδοθεί ο ιός, είναι σημαντικό να παραμείνει η πολιτεία σε μια κατάσταση πρόληψης, καθώς σύντομα αναμένεται να ανοίξουν τα σύνορα και για την επιστροφή Αυστραλών από το εξωτερικό.

«Να μειώσει (η Πολιτεία) τους κινδύνους μετάδοσης σημαίνει ότι ακόμα και αν εμφανιστεί ο ιός στην περιοχή (από το εξωτερικό) -ή αν υπάρχει κάπου και δεν το γνωρίζουμε- να μην εξαπλωθεί. Και αυτό είναι το κλειδί» δήλωσε στο ABC η επιδημιολόγος του Πανεπιστημίου Deakin, Catherine Bennett.

Δεν θέλουμε οι εστίες του ιού που θα προκύψουν να οδηγηθούν σε μία ταχεία μαζική κοινοτική μετάδοση, πρόσθεσε η επιδημιολόγος και τόνισε πόσο σημαντικό είναι να υπάρχει πάντα ο έλεγχος για να πατηθεί η κάθε εστία πριν εξαπλωθεί.

Τα συγχαρητήρια της για την επιτυχία της Βικτώριας εξέφρασε και η πρώην υπουργός Υγείας, Τζένη Μικάκου, που συμμετείχε στο σχεδιασμό του αυστηρού lockdown αλλά βρέθηκε εκτός κυβέρνησης όταν την “άδειασε” ο πρωθυπουργός της Βικτώριας, Daniel Andrews, στην κατάθεσή του στην έρευνα που έγινε για το σκάνδαλο με την καραντίνα στα ξενοδοχεία.

“Λίγοι στον κόσμο πέτυχαν αυτό που πέτυχαν οι πολίτες της Βικτώριας με την πειθαρχία τους, την υπομονή τους και την ατσάλινη θέλησή τους” έγραψε στο Twitter η κα Μικάκου.

medlabgr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ