2020-11-29 11:12:54
Φωτογραφία για Να πάρει «κεφάλια» ο Μητσοτάκης: Ανω - κάτω ο ΕΟΔΥ, στα σχοινιά οι λοιμωξιολόγοι...
Κώστας Τσιτούνας - newsbomb.gr

INTIME NEWS

ΕΟΔΥ: Άνω - κάτω φέρεται σύμφωνα με δημοσιεύματα να έχουν γίνει στον κρατικό μηχανισμό με τον ΕΟΔΥ και με την «παράλληλη» καταγραφή κρουσμάτων.

Το δημοσίευμα της «Κυριακάτικης Δημοκρατίας» και του «Βήματος της Κυριακής» βάζουν «φωτιά» στον ΕΟΔΥ, αλλά και συνολικά στην κυβέρνηση, αφού σύμφωνα με τα ρεπορτάζ των εφημερίδων υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στις σχέσεις μεταξύ των πρωταγωνιστών στη διαχείριση της κρίσης: Βασίλης Κικίλιας, Γιώργος Αρκουμανέας, Σωτήρης Τσιόδρας και Νίκος Χαρδαλιάς δεν μιλούν μεταξύ τους Ακόμα χειρότερο είναι το γεγονός ότι, όπως προκύπτει από τα ρεπορτάζ, υπάρχει λάθος στη μέθοδο καταγραφής των κρουσμάτων στην Ελλάδα.

Αντιλαμβάνεται κανείς πως αν ισχύουν όλα αυτά, μιλάμε για σοβαρό πρόβλημα και χρήζει άμεσα η παρέμβαση της Δικαιοσύνης.

Εν μέσω «πολέμου» με τον κορονοϊό και τους νεκρούς να ξεπερνούν πλέον σε καθημερινή βάση τους 100 και τα θύματα συνολικά να αγγίζουν τα 2223, δυο κυριακάτικα δημοσιεύματα βάζουν «φωτιά» στην κυβέρνηση μέσω ΕΟΔΥ.


Μετά τα πρωτοσέλιδα ρεπορτάζ του «Βήματος της Κυριακής» και της «Κυριακάτικης Δημοκρατίας», πρέπει να επέμβει ο εισαγγελέας αμέσως.

Οι δύο εφημερίδες γράφουν ότι ο ΕΟΔΥ δίνει λανθασμένα κι ελλιπή στοιχεία για τα κρούσματα στη επιτροπή λοιμωξιολόγων. Δηλαδή κρίσιμες αποφάσεις για τη ζωή των πολιτών και τη λειτουργία της οικονομίας ενδεχομένως λήφθηκαν με βάση εσφαλμένη ή ελλιπή πληροφόρηση;

Δυο τινά συμβαίνουν: Είτε έχει διαπραχθεί έγκλημα κατά της κοινωνίας από τον ΕΟΔΥ, είτε ορισμένοι κακόβουλοι διοχέτευσαν στις δύο εφημερίδες fake news τα οποία αναπόφευκτα οδηγούν στην άρση της εμπιστοσύνης των πολιτών απέναντι στις υγειονομικές αποφάσεις της Πολιτείας στην πιο κρίσιμη στιγμή της πανδημίας.

Είναι προφανές ότι δεν μπορεί να αιωρούνται τόσο βαριές υποψίες όταν έχουμε χθες 28/11 το μακάβριο ρεκόρ των 121 θανάτων.

Εδώ χρειάζεται και παρέμβαση του Πρωθυπουργού και παρέμβαση της Δικαιοσύνης. Αν είναι ψευδή τα ρεπορτάζ να διαψευσθούν.

Αν πάλι είναι αληθή πρέπει να παρέμβει η δικαιοσύνη και να πέσουν κεφάλια. Όταν μιλάμε για 120 νεκρούς τη μέρα δεν υπάρχουν άλλοι δρόμοι.

Ειδικότερα, τόσο στο δημοσίευμα της Κυριακάτικης Δημοκρατίας, όσο και σε αυτό του «Βήματος της Κυριακής» γίνεται λόγος για ένα «παράλληλο» σύστημα καταγραφής των κρουσμάτων από τον ΕΟΔΥ, με αποτέλεσμα τα στοιχεία που έχει το Μαξίμου και η Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων στο υπουργείο Υγείας, αλλά και αυτά που τελικά ανακοινώνονται να έχουν κενά και να μην είναι τα ημερήσια πραγματικά.

Μάλιστα, για αυτό το λόγο τόσο από την πλευρά του Σωτήρη Τσιόδρα όσο και του Νίκου Χαρδαλιά υπάρχει έντονη δυσαρέσκεια, καθώς δεν λαμβάνουν τα τελευταία στοιχεία των κρουσμάτων αλλά ετεροχρονισμένα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα μέτρα που καλούνται να αποφασίσουν και να εφαρμόσουν.

Θέμα ΕΟΔΥ θέτει το «Βήμα»

Το δημοσίευμα στο «Βήμα της Κυριακής» με τίτλο «Αδύναμος κρίκος ο ΕΟΔΥ», κάνει λόγο για κενά και ανακρίβειες στα στοιχεία που δίνονται για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού.

Μάλιστα, κάνει λόγο για δυσαρμονία στο περιβάλλον του πρωθυπουργού και εκφράζεται η ανησυχία ότι θα ξεφύγει η κατάσταση.

Τονίζεται ότι υπάρχουν δύο στρατόπεδα πλέον στη μάχη κατά της πανδημίας, ενώ η δυσφορία από την πλευρά Τσιόδρα και Χαρδαλιά ξεκινάει από την υποστήριξη που παρέχει ο ΕΟΔΥ, που κατά την εφημερίδα έχει μόνιμα κενά και ανακρίβειες στα στοιχεία, που ενδεχομένως να αποδειχθούν κρίσιμα για την αντιμετώπιση του κορονοϊού.

Η εφημερίδα σημειώνει ότι κύρια εστία τριβής ανάμεσα στον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά από τη μία πλευρά και από την άλλη τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια και τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ Παναγιώτη Αρκουμανέα, είναι το μητρώο ασθενών COVID 19.

Το αρχείο αυτό δεν είναι ενιαίο.

Ειδικότερα, όταν καταγράφεται κρούσμα σε ιδιωτικό νοσοκομείο ή σε δημόσιο μπαίνει απευθείας στο μητρώο.

Αν όμως ο εντοπισμός γίνει από κινητή μονάδα του ΕΟΔΥ, τότε δηλώνεται πρώτα στον Οργανισμό, ο οποίος τα καταχωρεί με άλλη λογική και κυρίως με άλλο ρυθμό, καθώς φιλοδοξεί να κατασκευάσει το δικό του νέο αυτόματο σύστημα μητρώου ασθενών.

Όπως γράφει η εφημερίδα, ο ΕΟΔΥ ήθελε να ξεκινήσει το δικό του ιδιόκτητο αρχείο τον Αύγουστο με ανάθεση σε άλλον ανάδοχο και το προχώρησε με πιο φανερές πλέον συνέπειες.

Γιατροί που είχαν πρόσβαση στην ΗΔΙΚΑ διαπίστωναν ότι αν πρόσθεταν τα θετικά, τα αρνητικά και τα υπό διερεύνηση τεστ, ήταν το 1/3 των κρουσμάτων που ανακοινώνονταν, κατά την εφημερίδα.

Μάλιστα «Το Βήμα» αναφέρει ότι όσοι γνωρίζουν λένε ότι τα στοιχεία στην ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ είναι μια πρόχειρη συγκόλληση δύο αρχείων διαφορετικής συλλογής.

Το θέμα έχει φτάσει και στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ η εφημερίδα σημειώνει: «Ορισμένοι έχουν γίνει μάρτυρες σε τραγελαφικές καταστάσεις κατά το ημίωρο πριν από την ανακοίνωση των κρουσμάτων».

Η μεγάλη ανησυχία είναι ότι αν συνεχιστεί αυτό δεν θα γίνει έγκαιρη πρόβλεψη για να ληφθούν μέτρα.

Τι αναφέρει η «Δημοκρατία»

Η εφημερίδα «Δημοκρατία» με πρωτοσέλιδο τίτλο «Έγκλημα στην καταγραφή των κρουσμάτων» - «Παράλληλο σύστημα με ιδιωτική εταιρεία έστησε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ» σημειώνει ότι «ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Π. Αρκουμανέας, έστησε παράλληλο σύστημα καταγραφής με ιδιωτική εταιρία με αποτέλεσμα η Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων να ενημερώνεται με καθυστέρηση τουλάχιστον μιας εβδομάδας για τον πραγματικό και συνολικό αριθμό των νοσούντων. Αποτέλεσμα, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, «οι επιστήμονες που εισηγούνται τα μέτρα να μην έχουν την πλήρη εικόνα και να ακολουθούν ασθμαίνοντας την ραγδαία εξέλιξη της πανδημίας».

Παράλληλα, αναφέρει ότι έχει δημιουργηθεί συγκεκριμένη πλατφόρμα για την καταγραφή των κρουσμάτων που εντοπίζουν οι μονάδες του ΕΟΔΥ και ταυτόχρονα συλλέγει τα στοιχεία από τις ιδιωτικές μονάδες Υγείας. Η πλατφόρμα ενημερώνεται όμως με καθυστέρηση τουλάχιστον επτά ημερών για τα κρούσματα στα δημόσια νοσοκομεία, με αποτέλεσμα τα στοιχεία που έχουν στα χέρια τους οι ειδικοί να είναι αναληθή.
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ