2020-12-02 12:15:31
Φωτογραφία για Κορωνοϊός – Μετάδοση: Οι «αθώοι» φορείς του ιού – Ασυμπτωματικός ο ένας στους τρεις
Ανάλυση στοιχείων από τεστ κορωνοϊού κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας διαπιστώνει τον αυξημένο αριθμό ασυμπτωματικών φορέων στους ανήλικους ασθενείς, εγείροντας ερωτηματικά σχετικά με τον κίνδυνο μεταδοτικότητας του ιού

Νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Αλμπέρτα ισχυρίζεται πως περισσότερα από ένα στα τρία παιδιά με COVID-19 δεν εμφανίζει συμπτώματα.

Τα πρόσφατα ευρήματα, εξήγησε ο Finlay McAlister, καθηγητής Ιατρικής στο Τμήμα Ιατρικής και Οδοντιατρικής του Πανεπιστημίου, κινούνται στο πλαίσιο της ευρύτερης ανησυχίας για «ανυποψίαστη» διασπορά του νέου κορωνοϊού από ασυμπτωματικούς φορείς.

Οι ερευνητές ανέλυσαν τα αποτελέσματα τεστ κορωνοϊού 2.463 παιδιών από το πρώτο κύμα της πανδημίας (Μάρτιος-Σεπτέμβριος) και διαπίστωσαν ότι 1.987 παιδιά είχαν θετικά αποτελέσματα, από τα οποία τα 714 (35,9%) ήταν ασυμπτωματικά.

Τα στοιχεία είναι σημαντικά, ιδίως τον καιρό αυτό που το επιστημονικό ενδιαφέρον να εστιάζει στην περίπτωση των παιδιών ενόψει της επαναλειτουργίας των σχολείων και των πιθανών κινδύνων μιας τέτοιας ενέργειας. Ωστόσο, οι επιστημονικές απόψεις διίστανται, χωρίς να υπάρχει μια κοινή γραμμή σχετικά με τη νοσηρότητα και μεταδοτικότητα στον ανήλικο πληθυσμό.


Ένα άλλο ενδιαφέρον πόρισμα των Καναδών ερευνητών αφορά τα συμπτώματα της COVID-19: ο βήχας, η ρινική καταρροή και ο πονόλαιμος, μολονότι τρία από τα βασικά συμπτώματα στα παιδιά με τη νόσο, εμφανίστηκαν σε ποσοστά 25, 19 και 16% αντίστοιχα. Επιπλέον, ήταν ήταν πιο συνηθισμένα στα παιδιά με αρνητικά τεστ κορωνοϊού και άρα όχι ενδεικτικά της λοίμωξης.

Όπως εξήγησε ο Δρ McAlister, καθώς τα παιδιά μολύνονται από διάφορους ιούς, είναι πιθανότερο η COVID-19 να εκδηλωθεί με απώλεια γεύσης ή όσφρησης, πονοκέφαλο, πυρετό, ναυτία και έμετο, παρά με συμπτώματα που συναντούμε σε άλλες λοιμώξεις του αναπνευστικού. Επιπλέον, η ερευνητική του ομάδα θα παρουσιάσει σύντομα μελέτη που δείχνει ότι η ρινική καταρροή και ο πονόλαιμος δεν είναι ενδεικτικά συμπτώματα COVID-19 ούτε στους ενήλικες παρά το ότι μόλις το 16% είναι ασυμπτωματικοί.

Τέλος, επεσήμανε πως στην περίπτωση που κάποιος εμφανίσει οποιοδήποτε από τα παραπάνω συμπτώματα, πρέπει να μείνει σπίτι και να ελεγχθεί για κορωνοϊό, ενώ και όσοι αισθάνονται υγιείς δεν πρέπει να αμελούν τα βασικά μέτρα προστασίας: χρήση μάσκας, συχνό πλύσιμο χεριών, κοινωνική απόσταση και συνωστισμούς σε εσωτερικούς χώρους. Υπάρχουν πολλοί ασυμπτωματικού που χωρίς να το συνειδητοποιούν διασπείρουν τον ιό.
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ