2020-12-02 17:21:30
Φωτογραφία για Η ωραιότερη ιστορία μιας αγάπης από τον Άγιο Πορφύριο
Την ωραιότερη ιστορία μιας αγάπης την είπε κάποτε ένας Άγιος και ήταν πέρα για πέρα αληθινή. Εντύπωση προκαλεί ότι καμία κοσμική ταινία ή βιβλίο ή θέατρο ή σειρά, κανένα σενάριο δε θα μπορούσε να βαλθεί για να νικήσει την παρακάτω αληθινή διήγηση του Αγίου Πορφυρίου του

 Καυσοκαλυβίτου, του οποίου την εόρτιο μνήμη τιμούμε κατά την 2α Δεκεμβρίου εκάστου έτους. Οι άνθρωποι, η φύσις, η κτίσις, τα τριαντάφυλλα, οι κήποι, οι καταρράκτες και οι ουρανοί, οι πάχνες στα φύλλα των δένδρων όπου Γης, συμφωνούν ότι η ωραιότερη ιστορία μιας αγάπης είναι η ιστορία της Μαρίας, του Δημήτρη και του Γιώργου.

«Υποφέρω, πονάω, η καρδιά μου χτυπάει δυνατά! Μην τον φέρνεις στο σπίτι!»

Η Μαρία και ο Δημήτρης ήταν αδέλφια. Ο αδελφός της Μαρίας διατηρούσε στενή φιλία με τον Γιώργο που ήταν ένας νέος ιατρός. Ο Γιώργος επισκέπτονταν το σπίτι της οικογενείας, όμως, έπειτα από καιρό, η Μαρία φανέρωσε προς τον αδελφό της, το κρυφό, πολύ μεγάλο μυστικό της καρδιάς της
. Αποκάλυψε προς τον αδελφό της ότι κάθε φορά που αντίκριζε τον Γιώργο υπέφερε εσωτερικά, πονούσε, βαρούσε μέσα η καρδιά της, με έναν πόνο που αυξάνονταν, διότι η οικογένεια του Γιώργου ήταν πλούσια, ανώτερη κοινωνικά, θεωρώντας πως αδίκως βασανίζονταν, μην έχοντας καμία ελπίδα μαζί του. Γι’ αυτό και παρακάλεσε τον αδελφό της να μην φέρνει πλέον τον φίλο του στο σπίτι. Ο Δημήτρης υπάκουσε την αδελφή του, προφασιζόμενος αιτίες και μη βάζοντας πλέον τον Γιώργο στο σπίτι τους, ενώ, μάλιστα, κάποιες φορές, κρατούσε τον νεαρό ιατρό και φίλο του, έξω στον κήπο.

Η επίσκεψη στον Άγιο Πορφύριο – Η εξομολόγηση της Μαρίας – «Προσευχή χαράματα, νύχτα, πριν ξημερώσει»

«Μία ημέρα, η Μαρία με επισκέφθηκε» έλεγε ο Άγιος Πορφύριος. «Μου άνοιξε την καρδιά της, μου είπε τον καημό της κι εγώ τη συμβούλεψα να κάνει προσευχή θερμή, ιδιαίτερα τα χαράματα, νύχτα, πριν ξημερώσει, υψώνοντας τα χέρια προς τον Θεόν και παρακαλώντας Τον να γίνει το θέλημα Του». Η Μαρία ακολούθησε τη συμβουλή του Αγίου, οπότε η συνέχεια είναι συγκλονιστική. Δεν πέρασε καιρός, από τότε που η Μαρία επισκέφθηκε τον Άγιο, και ο Γιώργος παραπονέθηκε προς τον αδελφό της ό,τι έχει αλλάξει συμπεριφορά απέναντι του, ό,τι προφασίζεται αιτίες, ό,τι δεν επιθυμεί να τον βάζει στο σπίτι του. Ο Δημήτρης, δεν είχε άλλο, από το να αποκαλύψει την αιτία, την αγάπη της Μαρίας προς τον φίλο του, όμως, ο χρόνος, κάπου εκεί, σταματά, μην αναμένοντας με τίποτε την αντίδραση του Γιώργου. Ο νέος ιατρός ξεκίνησε τα κλάματα, ξέσπασε, λύθηκε πια ο ποταμός και έφυγαν εμπρός οι εξελίξεις.

«Τη βλέπω κάθε πρωί βαθιά χαράματα!» – Την ώρα που ο Άγιος Πορφύριος, την είχε συμβουλέψει να προσεύχεται

Τα λόγια καταντούν σε φτώχεια, όταν μία συζυγία γεννιέται από ένα κατ΄ευδοκιάν Θεού θαύμα δια πρεσβειών του Αγίου Πορφυρίου του Καυσοκαλυβίτου. Ο Γιώργος ξέσπασε σε δάκρυα, εξομολογούμενος προς τον Δημήτρη ότι κι εκείνος είχε το ίδιο πρόβλημα με την Μαρία, ότι την αγαπάει, ότι, εδώ και καιρό, κάθε πρωί, βαθιά χαράματα, ξυπνάει με το όραμα της Μαρίας μπροστά στα μάτια του. Ήταν η ώρα που προσεύχονταν η νεαρή κοπέλα, «όπως τη συμβούλεψα», έλεγε ο Άγιος. Σε λίγο, οι δύο νέοι παντρεύτηκαν με τις αρχικές αντιρρήσεις των γονέων του Γιώργου να μην μπορούν να σταματήσουν την ωραιότερη ιστορία μιας αγάπης δια της μερίμνης ενός κορυφαίου Αγίου της Ορθοδοξίας μας.

Κώστας Παναγόπουλος – Πρακτορείο «ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ»

Τα στοιχεία της αληθινής ιστορίας της Μαρίας, του Δημήτρη και του Γιώργου, δια στόματος του Αγίου Πορφυρίου του Καυσοκαλυβίτου, αλιεύουμε από:

ΓΕΡΟΝΤΟΣ ΠΟΡΦΥΡΙΟΥ ΙΕΡΟΜΟΝΑΧΟΥ – ΑΝΘΟΛΟΓΙΟ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ 

ΕΚΔΟΣΕΙΣ Η ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΙΣ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΟΣ 

ΜΗΛΕΣΙ ΑΤΤΙΚΗΣ – Δ’ ΕΚΔΟΣΙΣ – ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2003, σ. 189-190
paraklisi
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ