2020-12-07 08:03:26
Φωτογραφία για Παγκόσμιος «αγώνας δρόμου» για τον εμβολιασμό - Ξεκινά αύριο η Βρετανία
Το εμβόλιο μπορεί να αποτελεί την ελπίδα για δισεκατομμύρια ανθρώπους, αλλά ταυτόχρονα είναι και μια μπίζνα εξίσου γιγαντιαίων διαστάσεων Η ανθρωπότητα αναμένει το εμβόλιο για τον κορωνοϊό, όπως δεν έχει αναμείνει τίποτα εδώ και πολλές δεκαετίες. Τα κράτη σπεύσουν να κλείσουν συμφωνίες για την έγκαιρη προμήθεια του ενός ή του άλλου εμβολίου, αφού όλα, όπως δηλώνουν οι εταιρείες που τα παρασκευάζουν, έχουν πολύ υψηλό βαθμό αποτελεσματικότητας, της τάξεως του άνω του 90%.

Οι ανά τον κόσμο κυβερνήσεις έχουν ήδη συγκροτήσει μηχανισμό για την μεταφορά και κυρίως για τον εμβολιασμό πρώτα του υγειονομικού προσωπικού, στη συνέχεια των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού και στη συνέχεια και των υπολοίπων. Για τον σκοπό αυτό συνεργάζονται σε κάθε χώρα πολλά υπουργεία.

Όπως είναι προφανές η ζήτηση σε παγκόσμιο επίπεδο είναι γιγαντιαία, αφού το εμβόλιο έχει ταυτιστεί με την προσδοκία για εξομάλυνση της παρατεταμένης και πρωτοφανούς υγειονομικής κρίσης και των καταστροφικών οικονομικών επιπτώσεων που αυτή έχει επίσης σε παγκόσμια κλίμακα.


Το εμβόλιο μπορεί να αποτελεί την ελπίδα για δισεκατομμύρια ανθρώπους, αλλά ταυτόχρονα είναι και μια μπίζνα εξίσου γιγαντιαίων διαστάσεων. Εξ ου και έχει ξεπηδήσει μια χούφτα νέων δισεκατομμυριούχων, οι οποίοι εκτοξεύονται στη λίστα με τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου, πριν ακόμα πουλήσουν το προϊόν τους, απλά και μόνο βλέποντας την τιμή των μετοχών των φαρμακοβιομηχανιών τους να εκτοξεύεται.

Στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη οι αρχές εξετάζουν ακόμη διάφορα εμβόλια, αν και είναι σαφές ότι αυτό που ανέπτυξαν η Pfizer και η BioNTech δείχνει να κόβει το νήμα. Το έχει ήδη κόψει στη Βρετανία, όπου πήρε έγκριση και αρχίζει ο εμβολιασμός. Η Βρετανία γίνεται έτσι η πρώτη χώρα παγκοσμίως που αρχίζει μαζικό εμβολιασμό. Οι πρώτες δόσεις αναμένεται να χορηγηθούν την Τρίτη.

Το πρόγραμμα έχει χωρίσει τον πληθυσμό σε διάφορες κατηγορίες, με βάση τις οποίες έχει οριστεί η προτεραιότητα στη διαδικασία εμβολιασμού. Η πρώτη ομάδα είναι οι άνω των 80 ετών και όσοι εργάζονται στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης και σε μονάδες φροντίδας. Λόγω της ηλικίας της, εντός των επόμενων 24ωρων θα εμβολιαστεί και η βασίλισσα Ελισάβετ και ο σύζυγός της πρίγκιπας Φίλιππος, 94 και 99 ετών αντιστοίχως. Το παλάτι έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται για προνομιακή μεταχείριση. Συνολικά, η Βρετανία έχει παραγγείλει 40.000.000 δόσεις, αρκετές για τον εμβολιασμό 20.000.000 σε συνολικό πληθυσμό 67.000.000.

Η δεύτερη χώρα που θα κόψει το νήμα του μαζικού εμβολιασμού είναι η Ρωσία. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσε την έναρξη, τη στιγμή που η χώρα δοκιμάζεται από αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων και θανάτων. Προτεραιότητα θα έχουν γιατροί και εκπαιδευτικοί. Αξίζει, όμως, να αναφερθεί ότι οι κλινικές δοκιμές του εμβολίου Sputnik V θα συνεχιστούν και μετά την έναρξη του πρώτου κύματος εμβολιασμού, που θα αφορά 7.000.000 Ρώσους. Στόχος είναι η αξιολόγηση των κλινικών αποτελεσμάτων σε πολύ μεγαλύτερο αριθμό ατόμων. Ας σημειωθεί ότι η Ρωσία ενέκρινε κατ’ αρχήν το εμβόλιο στις 11 Αυγούστου, προτού ακόμη ολοκληρωθεί το τρίτο στάδιο των κλινικών δοκιμών. Το στάδιο αυτό έχει πλέον τελειώσει, αλλά τα αποτελέσματά του δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστά.

Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκονται σε κατάσταση αναμονής, αλλά και πυρετώδους προετοιμασίας. Όλες οι κυβερνήσεις περιμένουν την έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA), ο οποίος αναμένεται να ανάψει το πράσινο φως στις 29 Δεκεμβρίου για το εμβόλιο της Pfizer και ως τις 12 Ιανουαρίου για το εμβόλιο της αμερικανικής Moderna. Ο αντίστοιχος Οργανισμός Φαρμάκων και Τροφίμων των ΗΠΑ (FDA) θα αποφασίσει στις 10 Δεκεμβρίου.

Σ’ αυτό το κλίμα, εντύπωση προκάλεσε η ιδιαίτερη προσοχή, έως καχυποψία, που εξέφρασε ο Γάλλος πρόεδρος. Εμφανίστηκε επιφυλακτικός, κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο Brut Media. «Υπάρχουν πολλά πράγματα ακόμα που δεν γνωρίζουμε για τον ιό αλλά και φυσικά για το πρώτο εμβόλιο που φθάνει» σημείωσε μεταξύ άλλων ο Εμμανουέλ Μακρόν.

«Δεν ξέρω αν γνωρίζετε αλλά οι πρώην Αμερικανοί πρόεδροι Μπάρακ Ομπάμα, Τζώρτζ Μπους και Μπιλ Κλίντον, ανακοίνωσαν ότι θα εμβολιαστούν μπροστά στις κάμερες. Εσείς είστε έτοιμος να εμβολιαστείτε μπροστά στην κάμερα για να πείσετε τους Γάλλους;» τον ρώτησε δημοσιογράφος. «Θα το κάνω, αλλά την κατάλληλη στιγμή που θα ανταποκρίνεται στη στρατηγική μας. Δεν θα κάνω το αντίθετο από αυτό που συνιστώ στον πληθυσμό μας. Δεν έχουμε την ίδια στρατηγική εμβολιασμού με εκείνους και σήμερα, όπως σας έλεγα, δεν λέμε στους ανθρώπους “εμβολιαστείτε, εμβολιαστείτε” με όλη μας τη δύναμη και για όλο τον πληθυσμό. Έχουμε τη στρατηγική μας».

Βρετανία: Έφτασε η πρώτη παρτίδα εμβολίων

Η πρώτη παρτίδα εμβολίων κατά του κορωνοϊού έφτασε στη Βρετανία και συγκεκριμένα στο κέντρο εμβολίων στο Κρόιντον για να διανεμηθεί στη συνέχεια στα 50 νοσοκομεία που έχει επιλέξει η κυβέρνηση και τα οποία θα αποτελέσουν τους «κόμβους» για να ξεκινήσει αυτή την εβδομάδα το μεγαλύτερο πρόγραμμα μαζικού εμβολιασμού στην ιστορία του Ηνωμένου Βασιλείου.

Οι φωτογραφίες της Daily Mail δείχνουν τους τεχνικούς φαρμάκων να «ξεπακετάρουν» τα εμβόλια της Pfizer / BioNTech στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο «Croydon» στο νότιο Λονδίνο για να τα αποθηκεύσουν στους -70 βαθμούς Κελσίου πριν αποψυχθούν για να χρησιμοποιηθούν.

Η αποθήκευσή του συγκεκριμένου εμβολίου είναι ιδιαίτερη γιατί θα πρέπει να ελέγχεται σχολαστικά, ενώ μπορούν να μεταφερθούν μόνο τέσσερις φορές πριν χρησιμοποιηθούν. Τέτοιες αυστηρές απαιτήσεις σημαίνει ότι τα νοσοκομεία που είναι εξοπλισμένα με ψυχρούς καταψύκτες έχουν κληθεί να λειτουργούν ως «κόμβοι» όπου οι πρώτοι άνθρωποι θα λάβουν τις πρώτες δόσεις.

Οι πρώτες δόσεις αναμένεται να χορηγηθούν την Τρίτη, με την βρετανική Εθνική Υπηρεσία Υγείας (NHS) της Αγγλίας να δίνει βασική προτεραιότητα στον εμβολιασμό ανθρώπων άνω των 80 ετών, των εργαζομένων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης και σε μονάδες φροντίδας.

Πενήντα νοσοκομεία είναι έτοιμα να υποδεχθούν, να διατηρήσουν και να διαθέσουν το εμβόλιο της Pfizer για την πρώτη από τις δυο δόσεις που θα γίνουν. Τα 13 νοσοκομεία βρίσκονται στην κεντρική Αγγλία , οκτώ είναι στα βορειοδυτικά, νοτιοανατολικά και νοτιοδυτικά, επτά είναι στην ανατολική Αγγλία και Λονδίνο, και μόνο ένα σε καθεμία από τις περιοχές του Γιορκσάιρ στα Βορειοανατολικά της χώρας.
anatakti
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ