2020-12-07 22:23:51
Φωτογραφία για Ξεκάθαρο μήνυμα Μπορέλ σε Τουρκία: Η κατάσταση έχει χειροτερέψει
Ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Άμυνας απέφυγε, ωστόσο, να αναφερθεί σε εμπάργκο όπλων Ένα βήμα πιο κοντά στην επιβολή κυρώσεων προς την Τουρκία βρίσκεται από σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς o ύπατος εκπρόσωπος της Ένωσης για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Άμυνας Ζοζέπ Μπορέλ, έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα προς την Άγκυρα, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που ακολούθησε το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ.

Έπειτα από τη συνάντηση των 27 υπουργών εξωτερικών της ΕΕ, τρεις μόλις ημέρες πριν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων) ο κ. Μπορέλ υπογράμμισε ότι το Συμβούλιο της ΕΕ δεν είδε καμία σημαντική αλλαγή στην συμπεριφορά της Τουρκίας, καθώς η κατάσταση έχει χειροτερέψει.

«Η ανάλυση των συμπερασμάτων δεν είναι θετική (σ.σ για την Τουρκία) και όλοι οι υπουργοί Εξωτερικών θα ενημερώσουν τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μπορέλ


«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα πράξει ότι πρέπει να πράξει«, δήλωσε ο κ. Μπορέλ, υπογραμμίζοντας ότι δεν είναι μόνο η Ελλάδα και η Κύπρος τα κράτη – μελή της ΕΕ που έχουν εκφράσει έντονες ενστάσεις για τη στάση της Τουρκίας.

Ωστόσο ο ύπατος εκπρόσωπος της Ένωσης για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Άμυνας και αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, απέφυγε να απαντήσει ευθέως εάν το Συμβούλιο της ΕΕ ή το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα αποφασίσει για εμπάργκο όπλων προς την Τουρκία, λέγοντας ότι «η διπλωματία εφευρέθηκε για να λύνει προβλήματα ειρηνικά και αυτό προσπαθούμε να κάνουμε».

«To κυρίαρχο συναίσθημα αναφορικά με την Τουρκία είναι παράξενο. Οι περισσότεροι υπουργοί Εξωτερικών έχουν παραλύσει με την στάση της Άγκυρας» αναφέρει διπλωματική πηγή της ΕΕ στο ΘΕΜΑ. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι ενέργειες της Τουρκίας έχουν «μουδιάσει» τις περισσότερες κυβερνήσεις των κρατών – μελών της ΕΕ και ιδίως αυτές που επιθυμούσαν μια αποκλιμάκωση.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η γερμανική προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ η οποία προσπαθούσε να αποφύγει μια ευθεία αντιπαράθεση με την Άγκυρα αρχίζει να κατανοεί ότι η αναφορά, έστω,πιθανών «χαλαρών» κυρώσεων σε τομείς όπως η ενέργεια, θα πρέπει πλέον να τεθεί επί τάπητος. anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ