2020-12-08 14:37:52
Φωτογραφία για Αμερικανίδα καθηγήτρια νοσηλευτικής στο UCLA περιγράφει τις παρενέργειες που είχε από το εμβόλιο της pfizer

 medlabnews.gr iatrikanea

Την εμπειρία της αφηγείται μία Αμερικανίδα νοσοκόμα που συμμετείχε στις δοκιμές της τρίτης φάσης του εμβολίου των Pfizer και Biontech.



Όπως αναφέρει δημοσίευμα της «Daily Mail», η Κρίστεν Τσόι εμφάνισε πολύ υψηλό πυρετό -40,5- και πίστεψε ότι είχε μολυνθεί από τη νόσο Covid-19.

Για την ίδια, οι γιατροί θα πρέπει να προειδοποιούν τους πολίτες για τυχόν παρενέργειες του εμβολίου σαν και αυτές όπου, όπως λέει, βίωσε και η ίδια.

Όπως εξηγεί η Κρίστεν, επίκουρη καθηγήτρια στη Σχολή Νοσηλευτικής στο UCLA, συμμετείχε στη δοκιμή του εμβολίου κατά του κορoναϊού της Pfizer τον Αύγουστο.

Μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου, εμφάνισε αρκετές παρενέργειες, όπως πόνο στο χέρι όπου έκανε το εμβόλιο, κεφαλαλγία, ναυτία και πυρετό 40,5.

Τα συμπτώματά της εξαφανίστηκαν μέσα σε 24 ώρες, αλλά η ίδια ανησυχούσε ότι είχε προσβληθεί από τη νόσο COVID-19.


Η Αμερικανίδα νοσοκόμα εξηγεί ότι οι παρενέργειες είναι μια φυσική αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος αλλά ανησυχεί ότι θα αποτρέψει πολλούς ανθρώπους από τη λήψη του εμβολίου.

Η Κρίστεν δήλωσε ότι δεν είχε ξανακάνει ποτέ τόσο υψηλό πυρετό στη ζωή τους κι ότι ανησυχεί ότι μπορεί να έχει προσβληθεί από το COVID-19 -κάτι που το μοιράστηκε με τους φίλους του κατά την επικοινωνία τους στα social media.

Σε μια δημοσίευση στην ιατρική επιθεώρηση «JAMA Internal Medicine», η Τσόι δήλωσε ότι συμμετείχε στην τρίτη φάση των κλινικών δοκιμών του εμβολίου των Pfizer και BionTech αφού είδε μια διαφήμιση στο Instagram στις αρχές Αυγούστου του 2020.

Για την νοσοκόμα, ο εθελοντισμός είναι ένα «τιμητικό πράγμα».

Μέσα σε λίγες ημέρες από την εισαγωγή των στοιχείων επικοινωνίας της, έλαβε μια κλήση από τον συντονιστή της μελέτης, ζητώντας της να συμμετάσχει στη δοκιμή.

Η Τσόι δεν ήξερε αν θα λάμβανε το εμβόλιο ή το εικονικό φάρμακο.

Σκέφτηκα πως για μένα ως εργαζόμενη στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης είχε σημασία να μην λάβω το εικονικό φάρμακο.

«Προσευχήθηκα να λάβω το πραγματικό εμβόλιο και η νοσοκόμα μου έκανε την ένεση».

Η Τσόι είπε ότι μετά την πρώτη δόση του εμβολίου, δεν παρουσίασε παρενέργειες εκτός από πόνο στο σημείο της ένεσης.

Επέστρεψε ένα μήνα αργότερα για τη δεύτερη δόση αλλά, αυτή τη φορά, είχε μια πολύ διαφορετική εμπειρία.

«Το χέρι μου πονούσε πολύ περισσότερο στο σημείο της ένεσης από την πρώτη φορά».

«Στο τέλος της της ημέρας, ένιωσα ελαφρά ναυτία, ρίγος και είχα απίστευτο πονοκέφαλο. Πήγα στο κρεβάτι νωρίς και κοιμήθηκα αμέσως. Περίπου τα μεσάνυχτα, ξύπνησα χειρότερα - είχα πυρετό, ναυτία, ζάλη και ήμουν σχεδόν ανίκανη να σηκώσω το χέρι μου από τον πόνο που ένιωθα στο σημείο της ένεσης.», όπως εξηγεί.

«Ξύπνησα στις 5.30 το πρωί και είχα πυρετό 40.5, ο υψηλότερος πυρετός που είχα ποτέ».

Αφού πήρε παυσίπονο και ήπιε λίγο νερό, ο πυρετός της έπεσε τις επόμενες ώρες στους 38,9 βαθμούς Κελσίου.

Την επόμενη μέρα, κάλεσε την νοσοκόμα η οποία της είπε να παρακολουθεί τα συμπτώματά της και να ενημερώσει την ομάδα εάν κάτι αλλάξει.

Ο πυρετός της Τσόι ήταν χαμηλός το υπόλοιπο της ημέρας και το επόμενο πρωί, το μόνο σύμπτωμα που είχε ήταν «μια πληγή και πρησμένο το σημείο όπου έκανε το εμβόλιο».

Σύμφωνα με στοιχεία των δοκιμών της φάσης Ι του εμβολίου της Pfizer, οι ανεπιθύμητες ενέργειες είναι συχνές σε ενήλικες, ηλικίας 18 έως 55 ετών.

Συνολικά, το 75% παρουσίασε κόπωση, το 68% είχε πονοκέφαλο, το 33% παρουσίασε ρίγη, το 25% ανέφερε μυϊκό πόνο και το 17% εμφάνισε πυρετό.

Αφότου εμφάνισε όλα αυτά τα συμπτώματα, η Τσόι πιστεύει πλέον ότι έλαβε το πειραματικό εμβόλιο.

«Εάν αυτό το εμβόλιο εγκριθεί, είναι πιθανό τα περισσότερα άτομα που θα το λάβουν, να έχουν μία ή περισσότερες παρενέργειες όπως είχα κι εγώ», έγραψε.

«Ευτυχώς, η εμπειρία μου να έχω όλα τα συμπτώματα μαζί φαίνεται να είναι σπάνια», όπως η ίδια επισημαίνει.
medlabgr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ