2020-12-12 22:50:29
Φωτογραφία για Απευθείας μετάδοση: Ιερά Αγρυπνία Κτιτόρων Μονής Μαχαιρά Νεοφύτου, Ιγνατίου, Προκοπίου και Νείλου
13 Δεκεμβρίου. Μνήμη των οσίων κτιτόρων της Μονής Μαχαιρά Νεοφύτου, Ιγνατίου, Προκοπίου και Νείλου.

Κατά την Εικονομαχία ένας ασκητής έφερε στην Κύπρο από την Κωνσταντινούπολη την εικόνα της Παναγίας της Αγιοσορίτισσας, και εγκαταστάθηκε σε μια σπηλιά στην τοποθεσία που βρίσκεται σήμερα η Ιερά Μονή Μαχαιρά, στο όρος Τρόοδος. 

Αυτή η εικόνα θεωρείται μία από τις 70 εικόνες της Παναγίας που αγιογράφησε ο Απόστολος Λουκάς και βρισκόταν πάνω από την Αγία Σορό, δηλαδή την αγία Εσθήτα και την αγία Ζώνη της Θεοτόκου, στον ναό της Παναγίας στις Βλαχέρνες. 

Μετά την κοίμηση του ασκητού η εικόνα ξεχάστηκε και βάτοι κάλυψαν την είσοδο της σπηλιάς μέχρι τον 12ο αιώνα, όταν η Παναγία με θαυματουργικό τρόπο έδωσε ένα μαχαίρι στους οσίους ασκητές Νεόφυτο και Ιγνάτιο, για να κόψουν τους βάτους και έτσι βρήκαν την εικόνα. 

Όταν ο όσιος Νεόφυτος κοιμήθηκε, κοντά στον Ιγνάτιο ήρθε ο Προκόπιος. Οι δύο αυτοί πατέρες αποφάσισαν να ανεγείρουν μοναστήρι, το οποίο θα λειτουργούσε σύμφωνα με το κοινοβιακό πρότυπο που ακολουθούσαν τα μεγάλα μοναστικά κέντρα της εποχής. 

Ο άγιος Ιγνάτιος με γραπτή διάταξη άφησε διάδοχό του τον άγιο Νείλο που είναι και ο πρώτος ενθρονισμένος ηγούμενος του κοινοβίου. 

Ο άγιος Νείλος το 1201 έγραψε Τυπική Διάταξη, δηλαδή κανόνες που ρυθμίζουν τον μοναχικό βίο και την ομαλή λειτουργία του κοινοβίου, η οποία σώζεται μέχρι σήμερα.
paraklisi
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ