2020-12-13 01:15:10
Φωτογραφία για Αντιδράσεις Μητροπολιτών για τα απαγορευτικά μέτρα στις εκκλησίες
Φουντώνουν οι αντιδράσεις στους κόλπους των Μητροπολιτών, και του κλήρου γενικότερα, κατά των περιοριστικών μέτρων της κυβέρνησης για τις εκκλησίες.

Oi Εκκλησίες θα ανοίξουν για τους πιστούς μόνο ανήμερα τα Χριστούγεννα και τα Φώτα. Τις δύο αυτές ημέρες θα επιτρέπεται η παρουσία έως και εννέα ατόμων σε όλες τις εκκλησίες και έως 25 άτομα στους Μητροπολιτικούς Ναούς σε όλες τις περιοχές της χώρας. Την ευθύνη τήρησης των μέτρων θα έχουν οι οικείες μητροπόλεις και η Αρχιεπισκοπή Αθηνών. Διευκρινίζεται επίσης, σε σχέση με τον εορτασμό των Θεοφανείων, ότι δεν θα τελεστεί αγιασμός υδάτων σε ανοικτό δημόσιο χώρο.

Η απόφαση αυτή, όμως, δεν αρέσει σε όλους τους ιεράρχες.

"Νομίζω ότι κάποιοι άνθρωποι χειρίζονται τα θέματα χωρίς να γνωρίζουν την πραγματικότητα ή θέλουν να μην την βλέπουν" δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος, εκφράζοντας την απογοήτευση της τοπικής Εκκλησίας αλλά και τον προβληματισμό του μετά τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση. Όπως δήλωσε στην εφημερίδα "ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ", "έχουμε μιλήσει για χρυσή τομή, για ένα μέτρο που θα μπορούσε να εφαρμοστεί εν τοις πράγμασι, δηλ. στην πραγματικότητα. Δεν είναι εφαρμόσιμα τα μέτρα της Πολιτείας".


Αντίστοιχα, ο Μητροπολίτης Ηλείας κ.κ. Γερμανός δηλώνει ότι μεταφέρει το αίτημα του λαού του, ώστε τηρουμένων των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας, να λειτουργήσουν οι ναοί –κάποιοι από τους οποίους χωρούν χίλια και πλέον άτομα- με συμμετοχή ελαχίστων πιστών.

Σημειώνει ότι η εκκλησία έχει επίγνωση της κατάστασης με την πανδημία, ωστόσο τονίζει ότι «Δεν νοείται τέλεσι Θείας Λειτουργίας χωρίς καθόλου πιστούς».

Ο Μητροπολίτης Ηλείας στο κείμενο της επιστολής του διερωτάται γιατί την στιγμή που  επιτρέπεται η έξοδος για σωματική άσκηση,  αγορές και άλλες δραστηριότητες, απαγορεύεται στους χριστιανούς να μεταβαίνουν στους ναούς για να εκκλησιαστούν και να προσκυνήσουν. Χαρακτηριστικά αναφέρει «ενώ επιτρέπεται να βγαίνη ο καθένας μας για περπάτημα, για γυμναστική, για να παίξη ποδόσφαιρο ή μπάσκετ, να πάη στην λαϊκή αγορά, να βγάλη βόλτα τον σκύλο του, δεν επιτρέπεται στον Χριστιανό να πάη στην Εκκλησία να προσκυνήση, να εκκλησιασθή και να κοινωνήση».

Κάνει μάλιστα ειδική αναφορά στα «σαρανταλείτουργα» που τελούνται αυτήν  την χρονική περίοδο (από τις 6.00 έως τις 8.00 το πρωί)  και στα οποία μετέχει εξαιρετικά μικρός αριθμός πιστών.
 
greece-salonikia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ