2020-12-15 12:23:53
Φωτογραφία για Ζητάει και τα ρέστα η Τουρκία για τους S-400 μετά τις κυρώσεις των ΗΠΑ
Ακόμα και με απειλές αντέδρασε η Άγκυρα στα μέτρα εναντίον της από τις ΗΠΑ - Όλη η ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρμεντ για τις κυρώσεις - Ικανοποίηση από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών

Οργισμένη ήταν η αντίδραση της Τουρκίας στις κυρώσεις που επέβαλαν οι Ηνωμένες Πολιτείες για την αγορά του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S-400, φτάνοντας ακόμα και στο σημείο να απειλεί την Ουάσινγκτον με αντίποινα για αυτήν την κίνηση.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ απέρριψε και καταδίκασε τις κυρώσεις, καλώντας τις ΗΠΑ να αναθεωρήσουν το «σοβαρό λάθος» τους και να ανακαλέσουν την απόφασή τους το συντομότερο δυνατό.

Η Άγκυρα υποστηρίζει ότι ο ισχυρισμός των ΗΠΑ ότι οι S-400 θα δημιουργήσουν πρόβλημα στα συστήματα του ΝΑΤΟ, στερείται τεχνικής βάσης. Επίσης κατηγορεί την Ουάσινγκτον ότι αρνήθηκε να αποδεχθεί «την πρότασή μας για επίλυση του ζητήματος μέσω διαλόγου και διπλωματίας».

Η Τουρκία προειδοποίησε επίσης ότι «θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα ενάντια σε αυτήν την απόφαση», η οποία αναπόφευκτα θα επηρεάσει τις διμερείς σχέσεις.

Νωρίτερα, παρά το ράπισμα από τις ΗΠΑ και τις προειδοποιήσεις από την ΕΕ, ο Ταγίπ Ερντογάν συνέχισε να απαντά στη διεθνή πολιτική κοινότητα σε προκλητικό τόνο.

Σε ομιλία του μετά το υπουργικό συμβούλιο, διεμήνυσε ότι οι κυρώσεις δεν αποθαρρύνουν την Τουρκία από τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων της.

«Μας θλίβει η ενίσχυση της ρητορικής των κυρώσεων, όμως οι πιέσεις δεν θα σταματήσουν την Άγκυρα από την πολιτική που εξυπηρετεί τα συμφέροντά της», διεμήνυσε ο Τούρκος πρόεδρος.

«Τα μέτρα δεν θα σταματήσουν τις προσπάθειές μας να υπαρασπιζόμαστε τα δικαιώματά μας», προσέθεσε.

Όπως ήταν φυσικό, προς στήριξη της Άγκυρας έσπευσε η Μόσχα. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι οι κυρώσεις για την αγορά των S-400 είναι παράνομες και οι ΗΠΑ επιδεικνύουν αλαζονεία προς το διεθνές δίκαιο.

Υπενθυμίζεται ότι το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε σήμερα κυρώσεις εις βάρος του προέδρου Διεύθυνσης Αμυντικής Βιομηχανίας της Τουρκίας (SSB) Ισμαήλ Ντεμίρ και άλλων τριών στελεχών της SSB.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ εδώ

Επίσης τα τιμωρητικά μέτρα περιλαμβάνουν απαγόρευση έκδοσης από τις ΗΠΑ αδειών εξαγωγών και εξουσιοδοτήσεων στην Τουρκική Αμυντική Βιομηχανία SSB.

Οι κυρώσεις ψηφίστηκαν την παρασκευή από την Γερουσία το πλαίσιο του αμυντικού προϋπολογισμού των ΗΠΑ για το 2021 (National Defence Authorisation Act).

Συγκεκριμένα, προβλέπει την υποχρέωση επιβολής κυρώσεων CAATSA στην Τουρκία εντός συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος και συγκεκριμένα εντός 30 ημερών από την ψήφισή του ώστε να αφαιρεί από τον πρόεδρο της χώρας τη δυνατότητα να αποφασίσει εκείνος τη χρονική στιγμή επιβολής των κυρώσεων αυτών.

Το σχέδιο Αμερικανικού Αμυντικού προϋπολογισμού για το έτος 2021 (National Defence Authorisation Act) είχε υπερψηφιστεί με συντριπτική πλειοψηφία (553 υπέρ και 78 κατά) και από την Αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων.

«Παρά τις προειδοποιήσεις μας, η Τουρκία προχώρησε με την αγορά και τη δοκιμή του ρωσικού συστήματος των S-400. Οι σημερινές κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας δείχνουν ότι οι ΗΠΑ θα εφαρμόσουν πλήρως το νόμο «Αντιμετώπισης των εχθρών της Αμερικής μέσω κυρώσεων (CAATSA). Δεν θα ανεχτούμε σημαντικές συναλλαγές με το ρωσικό αμυντικό τομέα» έγραψε στο Twitter ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο.

Η απόφαση της Τουρκίας για τους S-400 «δεν μας άφησε καμία εναλλακτική λύση», δήλωσε ο βοηθός υπουργός Διεθνούς Ασφάλειας στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Κρίστοφερ Φορντ, σε δημοσιογράφους. «Ελπίζουμε ότι η τουρκική κυβέρνηση θα είναι πρόθυμη να συνεργαστεί μαζί μας στην προσπάθεια εξεύρεσης λύσης» πρόσθεσε.

Όλη η ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρμεντ για τις κυρώσεις

«Σήμερα, οι Ηνωμένες Πολιτείες επιβάλλουν κυρώσεις ενάντια στη Διεύθυνση Αμυντικής Βιομηχανίας της Τουρκικής Δημοκρατίας (SSB), σύμφωνα με το Άρθρο 231 του Νόμου CAATSA (Νόμος για την Αντιμετώπιση των Αντιπάλων της Αμερικής Μέσω Κυρώσεων) για τη συνειδητή εμπλοκή σε μια σημαντική συναλλαγή με τη Rosoboronexport, την κύρια εταιρεία εξαγωγής όπλων της Ρωσίας, που προμήθευσε το σύστημα πυραύλων εδάφους-αέρος S-400. Οι κυρώσεις περιλαμβάνουν απαγόρευση όλων των αμερικανικών αδειών εξαγωγής και αδειών στην SSB και πάγωμα περιουσιακών στοιχείων και περιορισμούς θεώρησης στον Ισμαήλ Ντεμίρ, πρόεδρο της SSB και άλλους αξιωματικούς της SSB.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες κατέστησαν σαφές στην Τουρκία στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο και σε πολλές περιστάσεις ότι η αγορά του συστήματος S-400 θα έθετε σε κίνδυνο την ασφάλεια της αμερικανικής στρατιωτικής τεχνολογίας και του προσωπικού των ΗΠΑ και θα παρείχε σημαντικά κεφάλαια στον αμυντικό τομέα της Ρωσίας, καθώς και πρόσβαση των Ρώσων στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις και την αμυντική βιομηχανία. Ωστόσο, η Τουρκία αποφάσισε να προχωρήσει στην προμήθεια και τη δοκιμή των S-400, παρά τη διαθεσιμότητα εναλλακτικών, διαλειτουργικών συστημάτων του ΝΑΤΟ για την κάλυψη των αμυντικών της απαιτήσεων. Αυτή η απόφαση είχε ως αποτέλεσμα την αναστολή της Τουρκίας και την εν αναμονή της απομάκρυνσης από την παγκόσμια συνεργασία F-35 Joint Strike Fighter.

Η σημερινή δράση στέλνει ένα σαφές μήνυμα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα εφαρμόσουν πλήρως το Άρθρο 231 της CAATSA και δεν θα ανεχθούν σημαντικές συναλλαγές με τους τομείς της άμυνας και των μυστικών πληροφοριών της Ρωσίας. Προτρέπω επίσης την Τουρκία να επιλύσει αμέσως το πρόβλημα των S-400 σε συντονισμό με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η Τουρκία είναι ένας πολύτιμος σύμμαχος και ένας σημαντικός περιφερειακός εταίρος ασφάλειας για τις Ηνωμένες Πολιτείες και επιδιώκουμε να συνεχίσουμε την παραγωγική μας συνεργασία δεκαετιών στον τομέα της άμυνας, αφαιρώντας το εμπόδιο της κατοχής της Τουρκίας των S-400 το συντομότερο δυνατό».

Υπουργείο Εξωτερικών: Ικανοποίηση για την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία

Την ικανοποίηση του για την επιβολή κυρώσεων από τις ΗΠΑ στην Τουρκία για τους ρωσικούς πυραύλους S-400, εξέφρασε με ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών. «Η Ελλάδα, χώρα μέλος του ΝΑΤΟ, παρατηρεί με ικανοποίηση την σημερινή ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ σχετικά με την επιβολή κυρώσεων εναντίον της Διεύθυνσης Αμυντικής Βιομηχανίας της Τουρκικής Δημοκρατίας, στον Πρόεδρο της, καθώς και άλλα στελέχη της, σε εφαρμογή του Τμήματος 231 του Countering America’s Adversaries Through Sanctions Act (CAATSA)», τονίζει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση.
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ