2020-12-16 19:28:51
Φωτογραφία για Πότε ο βήχας ΔΕΝ είναι κοροναϊός;

 medlabnews.gr iatrikanea 

Μία από τις πιο δύσκολες πτυχές του κοροναϊού είναι ότι πολλά από τα πιο συνηθισμένα συμπτώματά του (βήχας, κόπωση και πυρετός) απαντώνται και σε άλλες ασθένειες, όπως το κοινό κρυολόγημα και η εποχική γρίπη.

Τρία χαρακτηριστικά που δείχνουν ότι ο βήχας μάλλον δεν είναι σύμπτωμα COVID-191. Δεν έχετε φλέγμα

Μιλώντας στο BestLife, ο δρ. Nate Favini λέει ότι ένα σημάδι που πρέπει να προσέξετε είναι το φλέγμα. Εάν δεν βγάζετε φλέγμα όταν βήχετε, υπάρχει πιθανότητα να μην είναι σύμπτωμα που σχετίζεται με τον κοροναϊό. Σύμφωνα με μερικές μελέτες, πάνω από το 60% των ασθενών με COVID-19 εμφανίζουν ξηρό βήχα. Αυτό γενικά σημαίνει βήχας χωρίς παραγωγή φλέγματος. Υπολογίζεται ότι μόνο στο 33% των περιπτώσεων ο κοροναϊός εκδηλώνεται με βήχα που συνοδεύεται από βλέννα, γνωστός και ως “υγρός” ή “παραγωγικός» βήχας.

2. Δεν έχετε συριγμό

Στο BestLife μίλησε σχετικά και η δρ. Sara Narayan, αλλεργιολόγος στο Emerson Hospital, η οποία λέει ότι ο βήχας που συνοδεύεται από συριγμό πιθανότατα δεν αποτελεί ένδειξη COVID-19:

Η δρ. Narayan σημειώνει ότι αν και ο κοροναϊός έχει πολλά κοινά με τις αλλεργίες, υπάρχουν μερικά πράγματα που διαφοροποιούν τα δύο, συμπεριλαμβανομένου του συριγμού. “Σε ασθενείς με άσθμα, οι αλλεργίες μπορεί να προκαλέσουν βήχα, συριγμό και δύσπνοια. Μόνο δύο από αυτά σχετίζονται με την COVID-19. Ο κοροναϊός συνήθως δεν προκαλεί συριγμό”.

Το Health.com προσθέτει:

Ένας ξηρός βήχας μπορεί επίσης να ακούγεται διαφορετικά από έναν υγρό βήχα. “Έχει πολύ σταθερό ήχο”, λέει ο δρ. Subinoy Das. Ο βήχας αυτός συχνά προκαλείται από ένα “γαργάλημα στο πίσω μέρος του λαιμού”, με βραχνό ήχο, ή με ήχο σαν γαύγισμα σκύλου. Αυτό συμβαίνει επειδή ο αεραγωγός δεν αλλάζει συνεχώς με τον βήχα. Στον υγρό βήχα, συσσωρεύεται βλέννα στον λαιμό, στη συνέχεια φεύγει, οπότε αυτό αλλάζει συνεχώς την κατάσταση στους αεραγωγούς.

3. Δεν έχετε φαγούρα

Υπάρχει επίσης η πιθανότητα ο βήχας σας να οφείλεται σε αλλεργίες. Έτσι, θα πρέπει να δώσετε προσοχή στο αν ο βήχας σας συνοδεύεται με οποιοδήποτε είδος κνησμού (φαγούρα). Εάν ναι, τότε μάλλον δεν είναι κοροναϊός, καθώς η φαγούρα δεν σχετίζεται με μια ιογενή ασθένεια, όπως ο κοροναϊός.

Γενικά

Τα πιο κοινά συμπτώματα κοροναϊού, που πρέπει να γνωρίζετε περιλαμβάνουν

δύσπνοιαπυρετόμυϊκό πόνοπονοκέφαλοπονόλαιμοξαφνική απώλεια γεύσης (αγευσία) και μυρωδιάς (ανοσμία) καικόπωση

Τέλος, ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης πρόσφατα παρατήρησαν ότι τα ρινικά προβλήματα (όπως η ρινική ξηρότητα) μπορεί μερικές φορές να προηγούνται της αγευσίας και της ανοσμίας και, ως εκ τούτου, μερικές φορές μπορεί να είναι ένα πρώιμο σημάδι COVID-19.

Πηγές: https://bgr.com, https://www.health.com, https://bestlifeonline.com



Διαβάστε επίσης

O βήχας μπορεί να οφείλεται σε καρκίνο του πνεύμονα;Καρκίνος του πνεύμονα, αιτίες που τον προκαλούν και ποια μπορεί να είναι τα συμπτώματα;Ξυπνάτε από τον βήχα; Ποια είναι η αιτία και πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί; Πότε πρέπει να ανησυχήσετε;Ψύξη, ρινίτιδα, κατάπτωση, πονοκέφαλο, βήχα μπορεί να προκαλέσει η κακή χρήση των κλιματιστικώνΚρυολόγημα ή γρίπη; Τι πρέπει να κάνουμε; Γιατί δεν πρέπει να δίνουμε ασπιρίνη στα παιδιά με γρίπη;Εποχική γρίπη. Ποιες είναι οι ομάδες υψηλού κινδύνου, που πρέπει να εμβολιαστούν και ποια είναι η καλύτερη περίοδος εμβολιασμού;Έχει το παιδί σας πυρετό; Τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνετε.Οι θεραπευτικές ιδιότητες του ευκάλυπτου, από το κρυολόγημα και την ιγμορίτιδα μέχρι την ψωρίαση και την ακμή.


medlabgr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Στον αέρα ο Κάναντι
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Στον "αέρα" ο Κάναντι
Ο ΟΦΗ ψάχνει επιθετικό
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Ο ΟΦΗ ψάχνει επιθετικό
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ