2020-12-18 07:50:36
Φωτογραφία για Συγκλονιστική αποκάλυψη από τη μοιραία πτήση του 1998: «Πώς βρήκα τον βομβιστή του Λόκερμπι»


Ο Κεν Ντόρνστάιν έδωσε στο FBI στοιχεία που οδηγούν στην απαγγελία κατηγοριών στον Αμπού Αγκίλα Μασούντ που τώρα εκτίει δεκαετή ποινή κάθειρξης σε φυλακή της Λιβύης, ως ο βασικός κατασκευαστής βομβών του Μουαμάρ Καντάφι - Κατασκεύασε τη βόμβα που ανατίναξε το αεροσκάφος της πτήσης 103 των αερογραμμών «Pan Am», προκαλώντας τον θάνατο 259 ανθρώπων

Έδωσε χρήσιμο υλικό στο FBI αφιερώνοντας έξι χρόνια από τη ζωή του και βάζοντας από την τσέπη του το ποσό των 350 χιλιάδων δολαρίων για τον εντοπισμό του ανθρώπου που σκότωσε τον αδερφό του Ντέιβιντ Ντόρνστάιν. Και όχι μόνο...

Οι Αμερικανοί εισαγγελείς αναμένεται να απαγγείλουν κατηγορίες στον Αμπού Αγκίλα Μασούντ, τον άνθρωπο που κατασκεύασε τη βόμβα που ανατίναξε το αεροσκάφος της πτήσης 103 των αερογραμμών «Pan Am», πάνω από το Λόκερμπι της Σκωτίας το 1988 προκαλώντας το θάνατο 259 ανθρώπων.

Οι κατηγορίες σε βάρος του Mασούντ βασίζονται σε στοιχεία από την έρευνα που διενήργησε ο Κεν Ντόρνσταιν. Ο Κεν είναι ο μεγαλύτερος αδερφός του Ντόρνσταϊν, Ντέιβιντ, ο οποίος σκοτώθηκε καθώς ήταν ένας εκ των επιβατών της μοιραίας πτήσης. Ήταν μόλις 25 ετών.


Ο Kεν αφιέρωσε έξι χρόνια και δαπάνησε το ποσό των 350 χιλιάδων δολαρίων για τον εντοπισμό του Μασούντ, ο οποίος εκτίει δεκαετή ποινή σε φυλακή της Λιβύης, ως ο βασικός κατασκευαστής βομβών του Μουαμάρ Καντάφι.

Όταν ο Kεν Ντόρνσταιν άκουσε για πρώτη φορά για την βομβιστική επίθεση στο Λόκερμπι ήταν 19 ετών. Καθόταν στην κουζίνα του πατρικού του σπιτιού και δεν είχε ιδέα ότι ο μεγαλύτερος αδερφός του Ντέιβιντ επέβαινε στο αεροπλάνο. Τώρα, σε ηλικία 52 ετών, ευελπιστεί πως ο ύποπτος Αμπού Αγκίλα Μασούντ θα κατηγορηθεί από τις αμερικανικές αρχές, χάρη στο δικό του ερευνητικό έργο.

«Ο Ντόρνσταϊν ήταν αυτός που έδωσε το όνομα του Μασούντ στο FBI το 2015, έχοντας δαπανήσει έξι χρόνια σε έρευνα και 350.000 δολάρια από τον κουμπαρά του εντοπίζοντας έναν άνδρα που πιστεύεται ότι ήταν ο κύριος κατασκευαστής βομβών του Καντάφι», γράφει η βρετανική εφημερίδα «Daily Mail».

Στο πλαίσιο της έρευνάς του, ο Κεν έδωσε το υλικό που είχε συγκεντρώσει στη CIA και τη Stasi σε ότα αφορά τα αρχεία τρομοκρατικών επιθέσεων στη Λιβύη και την Ευρώπη. Ο ίδιος ταξίδεψε τρεις φορές στη Λιβύη. Βρέθηκε σ' ένα δωμάτιο δίπλα στον Αμπντελμπασέτ αλ Μεγκράχι, το μόνο άνθρωπο που φυλακίστηκε για την επίθεση - και κρυφά ηχογράφησε έναν Λίβυο ύποπτο στο Βερολίνο τη δεκαετία του 80.

Μιλώντας στο BBC αφότου έγινε γνωστό ότι οι αμερικανοί εισαγγελείς είναι έτοιμοι να απαγγείλουν κατηγορίες στον Μασούντ, ο Κεν υποστήριξε: «Έχει σημασία για όλες τις οικογένειες να γίνουν γνωστά τα γεγονότα...».

Ο αδεφός του, Ντέιβιντ Ντόρνσταϊν, ήταν ένας από τους 243 επιβάτες και το 16μελές πλήρωμα του αεροσκάφους - 190 από αυτούς ήταν Αμερικάνοι.

Σκοτώθηκαν όλοι στην μοιραία πτήση 103 των αερογραμμών «Pan Am» μετά από έκρηξη βόμβας ενώ το αεροσκάφος πετούσε πάνω από το Λόκερμπι της Σκωτίας, στις 21 Δεκεμβρίου του 1988.

Όπως πολλοί από τους Αμερικανούς επιβάτες, έτσι και ο Ντέιβιντ επέστρεφε στο σπίτι του για διακοπές όταν άφησε την τελευταία του πνοή. Μάλιστα άλλαξε το εισιτήριό του για να επισκεφθεί νωρίτερα την οικογένειά του προκειμένου να τους κάνει έκπληξη. Μετά τον θάνατο του αδερφού του, ο Kεν έγινε συγγραφέας.

Το 2006 δημοσίευσε ένα βιβλίο υπό τον τίτλο:«Το αγόρι που έπεσε στη Γη», αναφερόμενο στα όσα άφησε πίσω του ο αγαπημένος του αδερφός. Αλλά το 2009, ο Κεν άρχισε να κάνει έρευνα για τους υπεύθυνους της βομβιστικής επίθεσης όταν έμαθε ότι ο Αμπντελμπασέτ αλ Μεγκράζι, ο μόνος άντρας που καταδικάστηκε για την επίθεση, αφέθηκε νωρίτερα ελεύθερος από φυλακή της Σκωτίας για «συμπονετικούς λόγους» - καθώς είχε διαγνωστεί με καρκίνο. anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ