2020-12-19 08:42:08
Φωτογραφία για Λευτέρης Αραπάκης: Ο 26χρονος Έλληνας που βραβεύεται από τον ΟΗΕ - Πώς η δράση του σώζει τις ελληνικές θάλασσες


Βγάζει περισσότερα από 4.000 κιλά πλαστικών μηνιαίως – Σε ποια λιμάνια δραστηριοποιείται – Πώς τον βρήκε ο ΟΗΕ  Ένας νεαρός, 26 ετών, ο Λευτέρης Αραπάκης, απόγονος πέντε γενεών ψαράδων που δεν είχε μέχρι πρότινος καμμία σχέση με την αλιεία, βραβεύεται από τον ΟΗΕ, όντας μάλιστα ο μοναδικός Ευρωπαίος για φέτος.

Το βραβείο για τους «Νέους Πρωταθλητές της Γης» (Young Champions of the Earth) δίνεται ετησίως σε επτά άτομα τα οποία εκπροσωπούν την ήπειρό τους στο πλαίσιο του προγράμματος του ΟΗΕ για το Περιβάλλον (UNEP). Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκαλεί πως ο ίδιος ο ΟΗΕ εντόπισε τον Λευτέρη Αραπάκη από συνέντευξή του σε ξένο Μέσο και τον τίμησε με το βραβείο του. Τι ακριβώς, όμως, κάνει ο 26χρονος;

Ο Λευτέρης Αραπάκης ίδρυσε την Εναλεία, μία νεοφυή επαγγελματική σχολή αλιείας, η οποία εκπαιδεύει, ενισχύει και παρέχει κίνητρο στην τοπική αλιευτική κοινότητα να συλλέξει πλαστικά από τη θάλασσα, επιτρέποντας έτσι στα αποθέματα ψαριών και στο οικοσύστημα να ανακάμψουν.


Σήμερα η Εναλεία δραστηριοποιείται πλέον σε 12 ελληνικά λιμάνια και στο Ρίμινι της Ιταλίας, σε συνεργασία με 700 ψαράδες σε 145 σκάφη στην Ελλάδα και την Ιταλία προσφέροντας χρηματική αποζημίωση για τα πλαστικά που επιστρέφουν στην ακτή.

Τα ελληνικά λιμάνια στα οποία δραστηριοποιείται η Εναλεία:

Αίγινα

Κερατσίνι

Λαύριο

Χανιά

Αγιος Νικόλαος

Χαλκίδα

Κύμη

Πάτρα

Κυλλήνη

Λευκάδα

Κέρκυρα

Μηχανιώνα

Νέα Μουδανιά

Σε κάθε λιμάνι υπάρχει ένας άνθρωπος αποκλειστικά γι’ αυτή τη δουλειά. Τα σκουπίδια μπαίνουν σε κάδους οικοδομής ή και πρέσες που υπάρχουν στα λιμάνια. Στη συνέχεια πηγαίνουν στα Κέντρα Διαλογής όπου γίνεται ο διαχωρισμός. Το 50% ανακυκλώνεται και τα άλλα μισά σκουπίδια χρησιμοποιούνται για να φτιαχτούν άλλα προϊόντα, όπως παλτά και μπλούζες, σε συνεργασία με την εταιρεία μόδας Ecoalf στη Μαδρίτη. Ο Περιβαλλοντικός Οργανισμός Healthy Seas παίρνει τα σκουπίδια και τα μετασχηματίζει σε χαλιά, μαγιό και κάλτσες.

Ο ίδιος μιλώντας στο MEGA το πρωί της Παρασκευής περιγράφει πώς ασχολήθηκε με αυτή την δράση. «Δεν είχα καμμία σχέση με την αλιεία, εγώ στην ΑΣΟΕΕ έχω σπουδάσει, η οικογένειά μου είναι ψαράδες», λέει. «Πήγαμε για ψάρεμα με αλιευτικό σκάφος στις Κυκλάδες. Εκεί είδαμε ότι οι ψαράδες έβγαζαν μέσα από τη θάλασσα όχι μόνο ψάρια αλλά και πολλά πλαστικά, τα οποία τα πετούσαν ξανά μέσα. Έτσι εκπαιδεύσαμε και οργανώσαμε τους επαγγελματίες αλιείς», αναφέρει συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο στην προστασία του υποθαλάσσιου οικοσυστήματος το οποίο πλήττεται από την υπεραλίευση και την ρύπανση.

Τα στοιχεία που έδωσε είναι σοκαριστικά, αφού όπως είπε μηνιαίως η Εναλεία μαζεύει περισσότερους από τέσσερις τόνους πλαστικού από τις θάλασσες.

Σχετικά με το βραβείο από τον ΟΗΕ, αναφέρει ότι «ο λόγος που κερδίσαμε είναι η δράση Mediterranean Cleanup», ενώ συνεχίζει λέγοντας: «Εμάς η κύρια δουλειά μας είναι αυτή και οι κύριες πηγές εισοδήματος που έχουμε είναι είτε από δωρεές, είτε από χορηγίες», προσθέτοντας ότι «από τις ελληνικές θάλασσες βγάζουμε σκουπίδια από Ιταλία, Ισπανία, Αίγυπτο, Τουρκία, αραβικές χώρες. Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στον Αργοσαρωνικό και τον Θερμαϊκό κόλπο».

Ποιοι άλλοι βραβεύθηκαν

Οι εφτά βραβευθέντες, όλοι κάτω των 30 ετών και από διαφορετικές περιοχές του κόσμου, επελέγησαν από διεθνή επιτροπή ειδικών ύστερα από ανταγωνιστική δημόσια διαδικασία, στην τελική φάση της οποίας ήταν 35 ανθυποψήφιοι, σημειώνει στην ανακοίνωσή του ο ΟΗΕ.

The Young Champions of the Earth prize is UNEP’s leading initiative to engage youth in tackling the world's most pressing environmental challenges.

These 7 young scientists, engineers, entrepreneurs & activists are the 2020 #YoungChamps! anatakti
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ