2020-12-19 19:20:53
Φωτογραφία για Η Μεγάλη Σύνοδος Δία – Κρόνου στις 21 Δεκεμβρίου

 



Σύλλογος Αστροφυσικής Ασέας

Αγαπητοί φίλοι, τη Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου, στις 18.00 ακριβώς, θα μπορέσουμε να παρατηρήσουμε στον νυχτερινό ουρανό μία εξαιρετικά κοντινή γωνιακή προσέγγιση των πλανητών Δία και Κρόνου που θα είναι ίση περίπου με 6 λεπτά της μοίρας ή 0,1 μοίρες. Όταν στην ουράνια σφαίρα δύο πλανήτες πλησιάζουν πολύ κοντά, το φαινόμενο ονομάζεται σύνοδος. Στην περίπτωση του Δία και του Κρόνου που είναι οι μεγαλύτεροι πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος, το φαινόμενο ονομάζεται Μεγάλη Σύνοδος και συμβαίνει κάθε 20 χρόνια. Η απόσταση του Δία με τον Κρόνο παραμένει φυσικά τεράστια, περίπου 4,3 φορές η μέση απόσταση Γης - Ήλιου. Επειδή όμως οι τροχιές των πλανητών διαγράφονται σχεδόν στο ίδιο επίπεδο (εκλειπτική, δείτε σε προηγούμενο άρθρο), ο Δίας που έχει μεγαλύτερη γωνιακή ταχύτητα, ως πιο κοντινός, "προσπερνάει" κάθε 20 χρόνια τον Κρόνο και αυτό στον ουρανό σχηματίζει την Μεγάλη Σύνοδο
. Οι σύνοδοι του 2000 και του 1980 έφεραν τους πλανήτες μία μοίρα κοντά. Η σύνοδος του 2020 είναι ξεχωριστή γιατί τόσο κοντινό πέρασμα ο Δίας έχει να πραγματοποιήσει από τις 16 Ιουλίου 1623 ενώ η επόμενη τόσο κοντινή σύνοδος, θα γίνει στις 15 Μαρτίου 2080. Ήδη από απόψε οι πλανήτες είναι πολύ κοντά και αύριο και μεθαύριο με κυάλια ή με γυμνό οφθαλμό θα μπορέσετε να τους δείτε κοντά στον δυτικό ορίζοντα αμέσως αφού νυχτώσει.

Επειδή γράφονται πολλά άρθρα για το φαινόμενο, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι η Μεγάλη Σύνοδος δεν έχει καμία σχέση με το άστρο της Βηθλεέμ ούτε φυσικά πρόκειται να επηρεάσει με οποιονδήποτε τρόπο τη ζωή σας.

Η απεικόνιση της συνόδου είναι από τον εξαιρετικό αστροφωτογράφο Sebastian Voltmer.

Πηγή:Σύλλογος Αστροφυσικής Ασέας fb
tinanantsou.blogspot.gr
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ