2020-12-21 11:51:14
Φωτογραφία για Κατάσκοποι του Αιγαίου: Ο άγνωστος πόλεμος ΕΛΑΣ και ΕΥΠ με τους πράκτορες της ΜΙΤ
Ο μαθηματικός, ο μάγειρας, τα ταξίδια στην Τουρκία και οι έρευνες στα νησιά μας - Πώς οι ελληνικές υπηρεσίες ασφαλείας ξηλώνουν το «πουλόβερ» της τουρκικής κατασκοπείας που δρούσε στα Δωδεκάνησα την περίοδο της κρίσης με το «Oruc Reis» - 2.000 φωτογραφίες βρέθηκαν στο κινητό - Μεταφορές ιμάμηδων και στελεχών από την Κομοτηνή στα νησιά

Τον τελευταίο χρόνο βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη ένας ακήρυχτος «πόλεμος κατασκόπων» με φόντο τα καταγάλανα νερά του Αιγαίου. Από τη μια ήταν τουρκικές υπηρεσίες που προσπαθούσαν μέσω ενός «εθελοντικού δικτύου πρακτόρων» να παρακολουθούν τις κινήσεις των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και από την άλλη οι ελληνικές αρχές (Αστυνομία και ΕΥΠ) που όλο αυτό το διάστημα ήλεγχαν απόλυτα την κατάσταση, για να φτάσουν το προηγούμενο Σαββατοκύριακο να συλλάβουν δύο άτομα στη Ρόδο.

Ελληνικό υποβρύχιο στο ακριτικό Καστελλόριζο. Οι Τούρκοι πράκτορες είχαν σε στενή παρακολούθηση τις κινήσεις των ελληνικών πολεμικών σκαφών που έφθαναν στα Δωδεκάνησα καθ’ όλο το διάστημα των προκλήσεων του Oruc Reis


Κεντρικό πρόσωπο ένας 35χρονος Ελληνας μουσουλμάνος από τη Ροδόπη, καθηγητής Μαθηματικών, που αποφάσισε να αφήσει τα γράμματα για να γίνει αρχιπράκτορας. Εγκατέλειψε τις θεωρητικές αναρτήσεις περί ανεξάρτητης Δυτικής Θράκης στο Facebook και ανέπτυξε στενές επαφές με τον Τούρκο πρόξενο στη Ρόδο. Στόχος του ήταν να στρατολογεί ανυποψίαστους πολίτες, να κερδίζει την εμπιστοσύνη τους και στη συνέχεια να τους αναθέτει ειδικές αποστολές. Η περίπτωση του 52χρονου μάγειρα δεν είναι η μόνη εκτιμούν οι ελληνικές υπηρεσίες και περιμένουν τα αποτελέσματα της έρευνας -από τα Εγκληματολογικά Εργαστήρια- στα laptop και τα κινητά του για να διαπιστώσουν το εύρος του δικτύου που έστησε. «Ο,τι έκανα ήταν στο πλαίσιο της υπαλληλικής σχέσης που είχα με το προξενείο», ανέφερε στο απολογητικό του υπόμνημα ο Σαμπαταχίμ Μπαϊράμ, όμως τα στοιχεία που έχουν στα χέρια τους οι Αρχές άλλα λένε. Αξίζει να επισημανθεί ότι τους τελευταίους μήνες ενεργοποιήθηκε και πάλι το κλιμάκιο της ΕΥΠ στη Ρόδο, καθώς οι πληροφορίες αλλά και οι μαρτυρίες για τις κινήσεις του προξενείου είχαν πυκνώσει.

Τα ταξίδια στην Τουρκία και η εκπαίδευση

Ο 35χρονος, σύμφωνα με τα ενημερωτικά σημειώματα των υπηρεσιών, βρισκόταν σε διακριτική παρακολούθηση εδώ και οκτώ χρόνια, από τότε που άρχισε να ανεβάζει στο Facebook αναρτήσεις υπέρ της ανεξάρτητης Δυτικής Θράκης, όμως δεν έδειχνε να έχει κάποια περαιτέρω δραστηριότητα. Η μεταμόρφωση του μαθηματικού από τη Ροδόπη ξεκίνησε όταν γνώρισε τον Τούρκο πρόξενο στη Ρόδο. Ειδικά τα δύο τελευταία χρόνια που μετακόμισε μόνιμα στο Νησί των Ιπποτών μεταλλάχθηκε σε έναν άλλο άνθρωπο. Στην ουσία, από μεταφραστής έγινε γραμματέας και δεξί χέρι του προξένου και άρχισε να βουτά ολοένα και πιο βαθιά στα σκοτεινά νερά της κατασκοπείας. Μέσα στο 2019 και το 2020 πραγματοποίησε τουλάχιστον πέντε ταξίδια στην Τουρκία χρησιμοποιώντας όχι απευθείας δρομολόγια, αλλά μέσω Ροδόπης για να θολώνει τα νερά. Εκεί, όπως προέκυψε από στοιχεία που συγκεντρώθηκαν, εκπαιδεύτηκε σε θέματα τακτικής. Οι άνθρωποι που ήταν επιφορτισμένοι με τη διακριτική παρακολούθησή του διαπίστωσαν αμέσως τις αλλαγές. Μετακόμισε σε άλλη περιοχή, πολύ πιο κεντρική, ενώ λάμβανε μέτρα αντιπαρακολούθησης και αυτοπροστασίας δυσκολεύοντας πολύ το έργο των Ελλήνων πρακτόρων.

ο Σαμπαταχίμ Μπαϊράμ, γραμματέας του τουρκικού προξενείου στη Ρόδο

Ολα έδειχναν ότι ο Σαμπαταχίμ Μπαϊράμ δεν είναι απλώς ένας μεταφραστής και γραμματέας του τουρκικού προξενείου, αλλά ένας άνθρωπος που είχε αναλάβει να δομήσει και να διευθύνει ένα ερασιτεχνικό δίκτυο κατασκόπων που θα κινείται παράλληλα με τις Μυστικές Υπηρεσίες της Τουρκίας. Το δίκτυο θα συγκέντρωνε τα στοιχεία και θα τα παρέδιδε στον πρόξενο για να φτάνουν μέσω της διπλωματικής οδού στην Τουρκία.

Ο περίεργος μάγειρας

Ολα δείχνουν ότι στα περίπου δύο χρόνια που ο 35χρονος μαθηματικός λειτουργούσε ως πράκτορας προσέγγισε -για να τα στρατολογήσει- και άλλα άτομα, χωρίς μέχρι στιγμής να έχει προσδιοριστεί πότε και ποια είναι αυτά. Το σίγουρο είναι ότι τον Αύγουστο, όταν τον πλησίασαν ο 52χρονος μάγειρας του πλοίου της γραμμής που ήταν με τη σύζυγό του για διακοπές, μέσω κοινού γνωστού δήθεν για κάποια βοήθεια βρήκε την ευκαιρία να τον εντάξει στο δυναμικό του. Ο μαθηματικός-κατάσκοπος έμαθε ότι το συγκεκριμένο πλοίο της γραμμής κάθε Τρίτη και Τετάρτη διανυκτέρευε στο Καστελόριζο, κάθε Σάββατο στη Ρόδο και ότι ο μάγειρας ήταν ένα πρόσωπο μοναχικό που δεν είχε παρέες, ενώ ακόμα και όταν πήγαινε για φαγητό συνήθως ήταν μόνος του. Ιδανική περίπτωση για να τον στρατολογήσει και να τον κάνει τα μάτια και τα αυτιά του στο ακριτικό νησί. Και μπορεί ο ναυτικός στην κατάθεσή του να είπε πως «ό,τι έκανα το έκανα για τη μητέρα πατρίδα και δεν έπαιρνα χρήματα», όμως οι αστυνομικοί είναι πεπεισμένοι ότι λάμβανε χρήματα για τις υπηρεσίες που παρείχε.

Ο γραμματέας του προξενείου του ζήτησε τρία πράγματα: Πρώτον, να καταγράφει καθημερινά τον αριθμό των φαντάρων, των ναυτών και των στρατιωτών που πήγαιναν και έρχονταν στο Καστελόριζο. Δεύτερον, να φωτογραφίζει τα πλοία και τους αριθμούς αυτών που μπαίνουν στο λιμάνι και πόσα από αυτά φέρουν ελικόπτερο. Τρίτον, να στήνει αυτί μέσα στο πλοίο και να κρυφακούει συζητήσεις στρατιωτών, ενώ παράλληλα να υποδύεται τον αφελή και τον περίεργο και να κάνει αδιάκριτες ερωτήσεις στους στρατιωτικούς που επέβαιναν στο πλοίο. Μια τέτοια συζήτηση που έπιασε με έναν αξιωματικό του Ελληνικού Στρατού στάθηκε αφορμή να ξετυλιχθεί σιγά-σιγά η δράση του. Και αυτό γιατί ο στρατιωτικός υποψιάστηκε ότι κάτι δεν πάει καλά και αμέσως ενημέρωσε τις αρμόδιες υπηρεσίες για τον περίεργο μάγειρα. Η πρώτη φορά που τον έπιασαν στα πράσα οι ελληνικές υπηρεσίες ήταν όταν τον είδαν να έχει κατέβει από το πλοίο και να τραβάει φωτογραφίες τους στρατιωτικούς που αποβιβάζονταν στο Καστελόριζο. Εκτοτε, μια ειδική ομάδα που κυκλοφορούσε και στο πλοίο τον είχε «λοκάρει» και κατέγραφε κάθε του κίνηση.

Ο μάγειρας Μεχμέτ Νεζαντίν δεν ήταν ο μόνος που στρατολόγησε ο Σαμπαταχίμ Μπαϊράμ

Μιλούσαν τουρκικά

Κλιμάκια της Κρατικής Ασφάλειας και της ΕΥΠ παρακολουθούσαν για τέσσερις μήνες τους δύο άνδρες. Αρχικά, όπως διαπίστωσαν, ο μάγειρας-κατάσκοπος έστελνε καθημερινά το υλικό που τραβούσε μέσω εφαρμογών στον γραμματέα του προξενείου. Στη συνέχεια, σταμάτησαν και συναντιόντουσαν κάθε Σάββατο που το πλοίο διανυκτέρευε στη Ρόδο. Τα ραντεβού κλείνονταν σε διαφορετικά καφενεία στην περιοχή Ενυδρείο του νησιού, ένα σημείο που διαθέτει ένα φοβερό πλεονέκτημα για τέτοιου είδους συναντήσεις. Συγκεκριμένα, το σήμα από τις ελληνικές εταιρείες κινητής τηλεφωνίας ήταν ασθενές, με αποτέλεσμα πολλές φορές να χάνεται και να μπαίνουν τα κινητά στα τουρκικά δίκτυα. Μάλιστα, αν και οι δύο γνωρίζουν άριστα ελληνικά, μεταξύ τους μιλούσαν τουρκικά, πιστεύοντας ότι με αυτό τον τρόπο όσοι κάθονταν δίπλα τους δεν θα καταλάβαιναν για τι πράγμα μιλούσαν. Οι profilers της Κρατικής Ασφάλειας λαμβάνοντας υπόψη τους όλα τα δεδομένα σκιαγράφησαν το προφίλ των δύο ανδρών. Για τον ναυτικό που από μάγειρας έγινε κατάσκοπος είναι βέβαιοι ότι τα κίνητρά του δεν ήταν πατριωτικά όπως επιμένει στην απολογία του, αλλά οικονομικά. Η εικόνα του δεν μοιάζει με αυτή του «εθνικιστή πατριώτη», αλλά περισσότερο ενός τυχοδιώκτη που του αρέσει η καλή ζωή και πήρε αψήφιστα τις αποστολές που του ανέθεσε ο κοντοχωριανός του από τη Ροδόπη.

Για τον 35χρονο γραμματέα όμως οι εκτιμήσεις είναι τελείως διαφορετικές. Ολα δείχνουν ότι πρόκειται για έναν μαθηματικό που ήθελε να γίνει James Bond και στρατολογήθηκε από τον πρόξενο για να στήσει ένα παράλληλο δίκτυο ερασιτεχνών κατασκόπων. Φυσικά, αυτοί που τον έβαλαν στα κόλπα εκμεταλλεύτηκαν τις ακραίες θέσεις και τις θεωρίες του για τη Θράκη προκειμένου να τον κάνουν όργανό τους.

Χιλιάδες φωτογραφίες

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο γραμματέας του τουρκικού προξενείου εφοδίασε με ένα κινητό υψηλής τεχνολογίας -με κάμερες μεγάλης ευκρίνειας- τον μάγειρα. Οταν τον έπιασαν οι αστυνομικοί, ο 52χρονος «έσπασε» και τα αποκάλυψε όλα, δίνοντας μάλιστα λεπτομέρειες για το πώς στρατολογήθηκε και τι έκανε. Μέσα στη μνήμη του κινητού του βρήκαν περίπου 2.000 φωτογραφίες, πολλές από τις οποίες απεικονίζουν ελληνικά πλοία, στρατόπεδα, στρατιωτικούς και απλούς φαντάρους. Ολο το υλικό αξιολογείται, ενώ παράλληλα οι αστυνομικοί κατάσχεσαν και φορητούς υπολογιστές, ένας εκ των οποίων ήταν αυτός που χρησιμοποιούσε ο γραμματέας στο προξενείο. Στα Εγκληματολογικά Εργαστήρια της Ασφάλειας ήδη αποκωδικοποιείται το υλικό που βρέθηκε στη μνήμη των κινητών και των φορητών υπολογιστών, ενώ θα γίνει και ανάσυρση σβησμένων αρχείων προκειμένου να διαπιστωθεί τι από όλα αυτά είναι αξιοποιήσιμο, αλλά και να έχουν πλήρη εικόνα του δικτύου που επιχείρησε να στήσει ο μαθηματικός από τη Ροδόπη. Σήμερα, Δευτέρα οι δύο κατάσκοποι, ο μάγειρας και ο γραμματέας, θα οδηγηθούν και πάλι στον ανακριτή Ρόδου για να απολογηθούν. anatakti
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ