2020-12-23 01:01:07
Φωτογραφία για ΣΠΑΤΑ-ΑΡΤΕΜΙΣ: Παραίτηση και Ανεξαρτητοποίηση της Δήμητρας Αναγνωστοπούλου
Με την ανάρτηση μου αυτή θέλω να σας ενημερώσω ότι ανεξαρτητοποιήθηκα από τη Δημοτική Παράταξη με την οποία εκλέχθηκα ως δημοτική Σύμβουλος και συγκεκριμένα από την παράταξη “ΑΝΑΝΕΩΤΙΚΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΣΠΑΤΩΝ ΑΡΤΕΜΙΔΟΣ - ΑΝ.Α.Σ.Σ.Α”. 

Πολιτικοί και ιδεολογικοί λόγοι με ανάγκασαν να καταθέσω την δήλωση ανεξαρτητοποίησης μου. 

Η συνείδησή μου και η ιδεολογία μου δεν ταυτίζονται πλέον με τον τρόπο προσέγγισης και μελέτης των διαφόρων σοβαρών θεμάτων αλλά και με την τακτική που υιοθετεί η πλειοψηφία της δημοτικής παράταξης “ΑΝΑΝΕΩΤΙΚΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΣΠΑΤΩΝ ΑΡΤΕΜΙΔΟΣ - ΑΝ.Α.Σ.Σ.Α”.

Ειλικρινά προβληματίστηκα με τον τρόπο που η παράταξη αντιμετώπισε τον προϋπολογισμό που κατέθεσε η Δημοτική Αρχή προ ψήφιση στο Δημοτικό Συμβούλιο ο οποίος πραγματικά προβλέπει την πραγματοποίηση μεγάλων έργων, έργων πνοής για το Δήμο μας, τα οποία είναι όλα επιδοτούμενα.


Ο νόμος και συγκεκριμένα το άρθρο 77 του Νόμου 4172/2013, δίνει τη δυνατότητα ακόμα και στις αντιπολιτευόμενες παρατάξεις να καταθέτουν τη δική τους πρόταση – προϋπολογισμό προς ψήφιση. Σύμφωνα με το νόμο θα πρέπει να προηγηθεί εισήγηση της οικονομικής επιτροπής του Δήμου και η σχετική πρόταση να κατατεθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο. Η παράταξη ΑΝΑΣΣΑ, παρότι είχε τη δυνατότητα να το πράξει και ενώ συμμετείχε στην Οικονομική Επιτροπή, δεν παρουσίασε το δικό της σχέδιο – πρόταση προϋπολογισμού, αφού διαφωνούσε με αυτόν τον οποίο κατέθεσε η Δημοτική Αρχή.

Δεν συμφωνώ με όλα όσα προβλέπει ο προϋπολογισμός, όμως θεωρώ αδιανόητο να αντιμετωπίσω το σύνολο ενός προϋπολογισμού που προβλέπει πολύ σημαντικά έργα και μάλιστα χωρίς οικονομική επιβάρυνση του Δήμου απλά με βάση τα συμφέροντα της παράταξης και όχι τα συμφέροντα των δημοτών.

Τα πιο σημαντικά έργα που προβλέπει ο προϋπολογισμός είναι τα εξής:

1ον) Το σημαντικότερο είναι η Πράξη εφαρμογής σε πολεοδομικές ενότητες του Δήμου Σπάτων - Αρτέμιδος, ποσού 3.199.177 ευρώ, όλο με επιχορήγηση. Η προγραμματική σύμβαση με την περιφέρεια έχει υπογραφεί το έτος 2019.

Με την πραγματοποίηση του έργου αυτού εξασφαλίζεται η υλοποίηση τμήματος των εγκεκριμένων εδώ και 30 περίπου χρόνια πολεοδομικών μελετών, αναβαθμίζοντας ολόκληρο το παραλιακό μέτωπο της περιοχής με τα έργα οδοποιίας και το δίκτυο ομβρίων, επιλύοντας προβλήματα ετών.

Το αντικείμενο της μελέτης αφορά σε τοπογραφικές εργασίες και στη σύνταξη και κύρωση της Πράξης Εφαρμογής των εγκεκριμένων πολεοδομικών μελετών στην Πολεοδομική Ενότητα 12 και σε τμήματα των Πολεοδομικών Ενοτήτων 1, 2, 6, 8, 9, 10, 11, 13, και 14 της Δ.Ε. Αρτέμιδος (περιοχή Β΄ κατοικίας) του Δήμου Σπάτων – Αρτέμιδος σε εκτάσεις συνολικού εμβαδού επιφανείας 2.860 στρεμμάτων περίπου. Παράλληλα αφορά στην εκπόνηση μελέτης οδοποιίας η οποία περιλαμβάνει την οριστική μελέτη οδών σε μήκος 10 περίπου χλμ. και σε 17 κυκλοφοριακούς κόμβους στη Λεωφόρο Βραυρώνος – Αρτέμιδος και στην εκπόνηση μελέτης σήμανσης. Περιλαμβάνει επίσης την εκπόνηση υδραυλικής μελέτης καθώς και μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων για τα έργα οδοποιίας, διευθέτησης των ρεμάτων και του δικτύου ομβρίων.

Ακόμα και αν θεωρώ ότι η δημοτική αρχή δεν θα υλοποιήσει το συγκεκριμένο προϋπολογισμό σε μεγάλο του μέρος, πιστεύω ότι πρέπει να της δώσω μια ευκαιρία για να λύσει το σημαντικότερο ζήτημα που βασανίζει το δήμο μας.

Εκτός αυτού, στον προϋπολογισμό προβλέπονται και τα εξής σημαντικά και επιδοτούμενα έργα:

2ο) Η Μελέτη Αποχέτευσης Λυμάτων Νότιας Αρτέμιδας, ποσού 1.302.911 ευρώ, όλο με επιχορήγηση. Όπως ξέρουμε όλοι το θέμα της αποχέτευσης στις περιοχές μας, αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα μας προβλήματα, θεωρώ πολύ σημαντικό να πραγματοποιηθεί το συγκεκριμένο έργο.

3ο) Η Κατασκευή υδραυλικού έργου απορροής ομβρίων στην περιοχή Γυαλού Σπάτων, ποσού 3.300.000. Με βάση τον προϋπολογισμό, η χρηματοδότηση γενικά για αντιπλημμυρική προστασία - δίκτυο αποχέτευσης ομβρίων είναι 500.000 ευρώ.

4ο) Η Κατασκευή οδοποιίας για διαπλάτυνση της οδού Αγίου Δημητρίου (β’ φάση) στη Δ.Ε. Σπάτων, ποσού 3.558.205 ευρώ, όλο με χρηματοδότηση από Περιφερειακό Πρόγραμμα. Επίσης προβλέπονται μεταξύ άλλων και τα εξής έργα:

1) Η Κατασκευή Αθλητικού Κέντρου στο ΟΤ Γ334 Αρτέμιδος. Ποσό 262.758 ευρώ. Όλο με επιχορήγηση.

2) Η Κατασκευή πλατείας στο ΟΤ Γ75 του Δήμου Σπάτων Αρτέμιδος της ΔΕ Αρτέμιδος. Ποσό 370.000 ευρώ. Όλο με επιχορήγηση.

3) Η Αποκατάσταση του ιστορικού κτιρίου 1ου Δημοτικού σχολείου Σπάτων. Ποσό 2.300.000 ευρώ. Η επιχορήγηση για την αποκατάσταση και επανάχρηση αυτού ως χώρου πολιτισμού είναι 2.500.000 ευρώ.

4) Η κατασκευή κλειστού γυμναστηρίου Σπάτων. Ποσό 2.379.050 ευρώ. Η επιχορήγηση είναι 1.695.349 ευρώ.

5) Η Ενεργειακή αναβάθμιση σχολικών κτιρίων Δήμου Σπάτων Αρτέμιδος. Ποσό 846.696 ευρώ. Η επιχορήγηση είναι 360.000 ευρώ.

Με βάση τον προϋπολογισμό το σύνολο γενικά των επιχορηγήσεων που θα λάβει ο δήμος μας είναι 18.113.288 ευρώ. Προσωπικά θεωρώ σημαντικά τα ανωτέρω έργα, ιδίως για τις πράξεις εφαρμογής που για την Αρτέμιδα είναι βραχνάς εδώ και χρόνια, λαμβανομένου υπόψη ότι είναι επιδοτούμενα έργα και συνεπώς δεν θα επιβαρύνουν ούτε το Δήμο, ούτε φυσικά τους δημότες μας.

Για το λόγο αυτό αναγκάσθηκα να διαφοροποιηθώ από την παράταξη μου και ψήφισα «ΝΑΙ» στον προϋπολογισμό. 

Δεν το έκανα γιατί περιμένω κάτι από τη δημοτική αρχή όπως έσπευσαν να πουν ορισμένοι. Για το λόγο αυτό και παραιτήθηκα άμεσα από αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου.

Εξάλλου να θυμίσω σε όσους βιάστηκαν να κατακρίνουν την ανεξαρτητοποίηση μου, ότι ο νόμος πλέον απαγορεύει σε δημοτικούς συμβούλους που ανεξαρτητοποιούνται να προσχωρούν σε άλλες παρατάξεις, ενώ τους απαγορεύει να λάβουν κάποια θέση πλην αυτής του Αντιδημάρχου. 

Συγκεκριμένα σύμφωνα με το άρθρο 66 του Ν.3852/2020: «6. Το μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου που ανεξαρτητοποιήθηκε ή διαγράφηκε από την παράταξή του, δεν μπορεί να ενταχθεί σε άλλη παράταξη και δεν μπορεί να εξακολουθήσει να είναι μέλος του Προεδρείου ή της οικονομικής επιτροπής ή της επιτροπής ποιότητας ζωής, όπου εκλέχτηκε ως μέλος της παράταξης από την οποία ανεξαρτητοποιήθηκε ή διαγράφηκε. Ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος μπορεί να ορισθεί ή να παραμείνει Αντιδήμαρχος». 

 

Αν ήθελα θέση, πολύ απλά θα κρατούσα αυτή της αντιπροέδρου του δημοτικού συμβουλίου. 

Στην απόφαση της ανεξαρτητοποίησής μου δεν κατέληξα αβασάνιστα. Όμως πιστεύω ότι οι αξίες οδηγούν τις προτεραιότητες. 

Αποτελεί τιμή και ευθύνη για μένα η εντολή των συμπολιτών μου να υπηρετήσω τα συμφέροντα του Δήμου από τη θέση της Δημοτικής Συμβούλου και θα συνεχίσω να το κάνω μέχρι την λήξη της θητείας μου ως ανεξάρτητη πλέον Δημοτική Σύμβουλος.
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ