2020-12-23 01:24:57
Φωτογραφία για Έρευνα: Βρέθηκαν... μικροπλαστικά σε πλακούντα γυναικών
Μεγάλη ανησυχία εγείρει ο αντίκτυπος που έχουν στην υγεία τα μικροπλαστικά στο σώμα. Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι μπορεί να φέρουν χημικά που να προκαλέσουν μακροπρόθεσμες βλάβες ή να διαταράξουν το αναπτυσσόμενο ανοσοποιητικό σύστημα του εμβρύου. Τα σωματίδια είναι πολύ πιθανό να τα έχουν καταναλώσει ή εισπνεύσει οι μητέρες.

Τα σωματίδια εντοπίστηκαν στον πλακούντα τεσσάρων υγειών γυναικών που είχαν φυσιολογική εγκυμοσύνη και τοκετό. Τα μικροπλαστικά ανιχνεύθηκαν τόσο στη μητρική πλευρά του πλακούντα, όσο και στην εμβρυική και στη μεμβράνη εντός της οποίας αναπτύσσεται το έμβρυο.

Βρέθηκαν 12 πλαστικά σωματίδια, όμως, μόνο περίπου το 4% του κάθε πλακούντα αναλύθηκε, κάτι που δείχνει ότι ο συνολικός αριθμός μικροπλαστικών ήταν πολύ μεγαλύτερος.

Όλα τα σωματίδια που αναλύθηκαν ήταν πλαστικά και ήταν βαμμένα μπλε, κόκκινα, πορτοκαλί ή ροζ και ίσως να προέρχονται από συσκευασίες, χρώματα ή καλλυντικά και προϊόντα προσωπικής υγιεινής. Το μέγεθός τους ήταν κατά κύριο λόγο 0,01mm, κάτι που σημαίνει ότι ήταν αρκετά μικρά προκειμένου να μεταφερθούν μέσω του κυκλοφορικού συστήματος. Τα σωματίδια ίσως να μπήκαν στο σώμα των μωρών, αλλά οι ερευνητές δεν μπόρεσαν να το εκτιμήσουν αυτό.


Οι συνέπειες μικροπλαστικών στα έμβρυα

«Είναι σαν να έχεις ένα μωρό cyborg: όχι πλέον μόνο από ανθρώπινα κύτταρα, αλλά ένα μείγμα βιολογικών και ανόργανων στοιχείων», δήλωσε ο Αντόνιο Ραγκούσα, διευθυντής μαιευτικής και γυναικολογίας στο νοσοκομείο San Giovanni Calibita Fatebenefratelli της Ρώμης, που ήταν επικεφαλής της έρευνας. «Οι μητέρες σοκαρίστηκαν», συμπλήρωσε.

«Λόγω του κρίσιμου ρόλου του πλακούντα στην υποστήριξη της ανάπτυξης του εμβρύου και στο ότι λειτουργεί ως συνδετικός κρίκος με το εξωτερικό περιβάλλον, η παρουσία πιθανά επιβλαβών πλαστικών σωματιδίων είναι ζήτημα μεγάλης ανησυχίας. Περαιτέρω μελέτες πρέπει να γίνουν προκειμένου να εκτιμηθεί αν η παρουσία μικροπλαστικών μπορεί να προκαλέσει ανοσοαποκρίσεις ή μπορεί να οδηγήσει στην απελευθέρωση τοξικών ρύπων με αποτέλεσμα να προκληθεί βλάβη», αναφέρουν οι επιστήμονες στη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Environment International.

Οι πιθανές συνέπειες των μικροπλαστικών σε έμβρυα περιλαμβάνουν μειωμένη ανάπτυξή τους, αναφέρουν οι ερευνητές.

Τα σωματίδια δεν βρέθηκαν στον πλακούντα δύο άλλων γυναικών που μετείχαν στη μελέτη, κάτι που μπορεί να είναι αποτέλεσμα διαφορετικής φυσιολογίας, διατροφής ή τρόπου ζωής, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Οι Ιταλοί ερευνητές χρησιμοποίησαν πρωτόκολλο δίχως χρήση πλαστικών στον τοκετό των μωρών, προκειμένου να αποφευχθεί οποιαδήποτε μόλυνση του πλακούντα. Οι μαιευτήρες και οι μαίες χρησιμοποίησαν βαμβακερά γάντια, ενώ στον δωμάτιο τοκετού υπήρχαν μόνο βαμβακερές πετσέτες.
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ