2020-12-28 15:08:47
Φωτογραφία για Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρίας, διευκρινίζει για τα εμβόλια και για τυχόν Συγκοπικά Επεισόδια

medlabnews.gr iatrikanea 

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρίας Ομ. Καθηγητής Παιδιατρικής κ. Ανδρέας Κωνσταντόπουλος δήλωσε τα εξής:

Τα εμβόλια σώζουν 5.000.000 ζωές παγκοσμίως κάθε χρόνο. Έτσι, με τους εμβολιασμούς, εξαφανίστηκαν πολλά λοιμώδη νοσήματα, όπως πολιομυελίτιδα, διφθερίτιδα, νεογνικός τέτανος κλπ. Η πολιομυελίτιδα θέριζε τη 10ετία του 1950 και 1960, και τώρα έχει εξαφανισθεί με εξαίρεση τις χώρες Αφγανιστάν, Πακιστάν και Νιγηρία. Το ίδιο και η διφθερίτιδα και ο τέτανος. Ως ειδικευόμενος παιδίατρος στις αρχές του 1970 είχα βιώσει τη δυσάρεστη εμπειρία να χάσουμε 23 παιδιά από διφθερίτιδα Νοσοκομείο Παίδων “Η Αγία Σοφία”.

Αυτός είναι και ο λόγος που ο κόσμος δεν θυμάται αυτές τις ασθένειες, δεν τις φοβάται από άγνοια και δεν αξιολογεί σωστά τη χρησιμότητα των εμβολίων και οι νέοι γιατροί δεν έχουν δει ποτέ αυτά τα νοσήματα που προαναφέρθηκαν και έχουν πλέον εξαφανιστεί στη χώρα μας.

Το νέο εμβόλιο για τον COVID-19 είναι αποτελεσματικό κατά 95%. Αυτό το 95% δεν θα νοσήσει από τον ιό. Παρασκευάσθηκε πολύ σύντομα για 3 λόγους: α)Η βιοτεχνολογία έχει βελτιωθεί σημαντικά, β) Το γενετικό υλικό του ιού ήταν γνωστό από τον SARS 1(2003) και MERS(2012) και γ) η χρηματοδότηση ήταν τεράστια από κυβερνήσεις, οργανισμούς και πανεπιστήμια. Συμμετείχαν περισσότερες από 120 πλατφόρμες , ενώ συνήθως για την παρασκευή όλων των προηγούμενων εμβολίων συμμετείχαν 2-6 φαρμακευτικές εταιρίες και διέθεταν αποκλειστικά μόνο δικές τους χρηματοδοτήσεις.

Το νέο εμβόλιο έχει διπλή δράση: α)παράγει πολλά αντισώματα και β) διεγείρει τα ειδικά λεμφοκύτταρα (CD4) που είναι τα κύτταρα “φονιάδες” που έχουν ρόλο σκοτώνουν τα μολυσμένα κύτταρα στον οργανισμό μας.

Η χώρα μας είναι μοναδική παγκοσμίως που τα εμβόλια σε ποσοστό 80% περίπου, γίνονται από ιδιώτες παιδιάτρους. Τα νοσοκομεία δεν κάνουν εμβόλια. Το υπόλοιπο 20% γίνεται από δημόσιους οργανισμούς όπως κέντρα υγείας, ΙΚΑ κλπ. Στις άλλες χώρες γίνονται κυρίως από δημόσιους οργανισμούς. Θα ήθελα να δώσω έμφαση σε μία ψευδή παρενέργεια που έχει παρατηρηθεί στις χώρες αυτές και τρομοκρατούσε για χρόνια και τώρα φοβάμαι ότι μπορεί να εμφανισθεί και στα εμβολιαστικά κέντρα της χώρας μας και θα πρέπει να είμαστε ενήμεροι. Πιο συγκεκριμένα , πριν 10 χρόνια όταν έγινε ομαδικός εμβολιασμός για το καρκίνο του τραχήλου της μήτρας (ΗPV) στην Αυστραλία και τον Καναδά κατά τη διάρκεια του οποίου παρατηρήθηκαν σε κάποιες έφηβες κοπέλες “ΣΥΓΚΟΠΙΚΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ” που συνίσταντο σε εφίδρωση, ωχρότητα και λιποθυμία, με αποτέλεσμα οι κοπέλες αυτές να μεταφερθούν σε νοσοκομεία. Οι αντι-εμβολιαστές βρήκαν ευκαιρία να κατηγορήσουν το εμβόλιο ότι προκαλεί σπασμούς, επιληψία και καρδιακά προβλήματα. Όλα αυτά ήταν ψεύδη, διότι πρόκειται για μια απλή λιποθυμική κρίση, που οφείλεται συνήθως σε φόβο για το “τσίμπημα” και καμία σχέση δεν είχε με το εμβόλιο. Όταν λιποθυμούσε μία κοπέλα, επηρεάζονταν οι υπόλοιπες και μερικές ακόμη λιποθυμούσαν. Παρά ταύτα χρειάστηκαν 2-3 χρόνια για να πεισθεί ο κόσμος για την ασφάλεια του εμβολίου.

ΠΡΟΣΟΧΗ ΛΟΙΠΟΝ ΣΕ ΤΥΧΟΝ ΛΙΠΟΘΥΜΙΚΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΤΗΡΗΘΟΥΝ ΣΤΟ ΠΡΩΤΟΓΝΩΡΟ ΤΡΟΠΟ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΥ ΣΤΑ ΕΜΒΟΛΙΑΣΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ, ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΟΥΝ ΑΙΤΙΑ ΔΙΑΚΟΠΗΣ ΤΩΝ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΩΝ.

Οι πραγματικές παρενέργειες του εμβολίου είναι ασήμαντες και συνίστανται σε τοπικό πόνο, ερυθρότητα, κακουχία, πονοκέφαλο και αλλεργική αντίδραση που διαρκούν 1-3 μέρες, όπως συμβαίνει και με όλα τα εμβόλια ρουτίνας. Η αλλεργία , όπως προκύπτει από τα εκατομμύρια εμβόλια που έχουν γίνει παγκοσμίως σε 20 μέρες εμβολιασμών και ανέρχεται σε 1 στους 400.000 έως 500.000 εμβολιασμούς, εμφανίζεται σε διάστημα 15-30 λεπτών μετά την ένεση και αντιμετωπίζεται από το γιατρό. Αυτός είναι ο λόγος που συνίσταται τα εμβόλια να μη γίνονται στα φαρμακεία. Οι παιδίατροι έχουν πιο έντονη εμπειρία από την αλλεργία στο παλαιότερο εμβόλιο της ιλαράς, γι’ αυτό κρατούσαν τα παιδιά για 20-30 λεπτά στο ιατρείο μετά τον εμβολιασμό για να αντιμετωπίσουν ενδεχόμενα περιστατικά αλλεργίας.

Ενημέρωση στο κοινό πρέπει να κάνουν οι ειδικοί που είναι οι παιδίατροι, οι λοιμωξιολόγοι, παθολόγοι οι πνευμονολόγοι που χρησιμοποίησαν το εμβόλιο του πνευμονιοκόκκου, καθώς και οι γυναικολόγοι με το εμβόλιο έναντι του HPV. Οι υπόλοιποι επαγγελματίες υγείας γνωρίζουν όσα γνωρίζει ο υπόλοιπος κόσμος και γι’ αυτό θα πρέπει να ενημερωθούν επαρκώς όλοι οι επαγγελματίες υγείας.

Προσωπικά πιστεύω και το έχω δηλώσει από τον Μάιο ότι ο κορωνοΐός, λόγω της μεγάλης θνητότητας της νόσου, θα συμβάλλει στον περιορισμό του αντιεμβολιαστικού κινήματος.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΙΚΑ τα εμβόλια σώζουν ζωές, είναι πολύ αποτελεσματικά, χωρίς ιδιαίτερες παρενέργειες, αρκεί να γίνονται από τα κατάλληλα άτομα. ΠΡΟΣΟΧΗ στις ΨΕΥΔΕΙΣ ειδήσεις για να πετύχει ο εμβολιασμός.

medlabgr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ